Kaupallinen yhteistyö: Suomen Siipikarjaliitto ry

Mikä on monipuolinen, nopea valmistaa ja ravintoarvoiltaan lähes täydellinen ruoka? Tietenkin kaikkien tuntema kananmuna, joka on aina sesongissa vuodenajasta riippumatta. Mutta miksi omaan ostoskoriin kannattaisi valita erityisesti luonnonmukaisesti tuotettuja munia, ja mistä luomumunan oikein tunnistaa? Listasimme alle kolme askarruttavaa kysymystä ja vastausta luomukananmunista.

Luomukananmunat yksi suosituimmista luomutuotteista

luomukananmunat siipikarjaliitto

Kananmunasta syntyy ravitsevaa ruokaa pikavauhtia, edullisesti ja vähällä vaivalla, varsinkin kun kananmunan yhdistää sesongin vihanneksiin ja hedelmiin. Siksi ei olekaan ihme, että luomukananmunat on yksi kauppojen suosituimmista luomutuoteryhmistä. Luomualan yhteistyöjärjestön Pro Luomun mukaan viime vuonna jo 10 % kaikista myydyistä kananmunista oli luomua, mikä tekee niistä kauppojen toiseksi suosituimman luomutuotteen heti banaanien jälkeen. 

Kuluttajien valintaperusteisiin vaikuttaa erityisesti kanojen hyvinvointi, ja siitä ollaan yhä useammin valmiita myös maksamaan. Samalla tuetaan kestävää, kotimaista alkutuotantoa. Mutta miten luomumunat tuotetaan ja mistä ne voi tunnistaa?

Mitä luomutuotanto tarkoittaa, kun puhutaan kananmunista?

Luonnonmukaisessa eläintuotannossa pyritään korkean laadun lisäksi erityisesti huomioimaan eläinten hyvinvointi ja lajinmukaiset käyttäytymistarpeet, ja näiden toteutumista valvotaan tiukasti. Munien kohdalla se tarkoittaa muun muassa sitä, että kanat elävät lattiakanaloissa ja osan vuodesta ulkotarhoissa, niillä on väljemmät elinolosuhteet, runsaasti pesä- ja orsitilaa sekä ikkunat tuomassa valoa. Geenimuunnellun ravinnon käyttäminen on kielletty ruokinnassa. 

Koska luomukananmunien tuottamiseen liittyy paljon erityisvaatimuksia, tuottaminen myös maksaa enemmän. Siksi luomumunien hinta on korkeampi myös kaupassa. Samalla kuluttaja voi olla varma, että munat on tuotettu tarkasti valvotun luomujärjestelmän mukaisesti. Muihin proteiininlähteisiin verrattuna luomukananmunat ovat useimmiten edullinen valinta.

Vaikuttaako luomuus munan makuun tai ulkonäköön?

luomukananmunat siipikarjaliitto

Säiden salliessa luomukanat ulkoilevat kanalan omassa tarhassa toukokuusta aina lokakuuhun saakka ja syövät kesäisin luomurehun lisäksi myös ruohoa. Siksi keltuainen voi olla kirkkaamman keltainen, ja myös makua kehutaan usein astetta täyteläisemmäksi. Muuten luomumunan ominaisuudet eivät juuri muista kananmunista eroa, ja luomua valitaankin usein erityisesti luonnon ja eläimet huomioivan tuotantotavan takia. Luomumunia löytyy sekä valko- että ruskeakuorisina – tämä johtuu siitä, että valkoiset kanat munivat valkoisia ja ruskeat kanat ruskeita munia. Maku on aivan yhtä hyvä molemmissa!

Mitä tarkoittaa 0-koodi kananmunassa?

luomukananmunat siipikarjaliitto

Eri tavoin tuotetut kananmunat merkitään eri numerotunnisteilla. Luomusti tuotetun munan tunnistaa nollalla alkavasta koodista. Numero 1 numerosarjan alussa tarkoittaa puolestaan ulkokanojen munia, 2 lattiamunia eli vapaan kanan munia ja 3 virikehäkkimunia. 

Luomukananmunien pakkauksista löytyy myös vihreä luomumerkki. Merkintä on tae siitä, että ruoka on tuotettu valvotusti EU:n luomutuotannon ehtojen mukaisesti, ympäristön, eläinten ja ihmisten hyvinvointi huomioon ottaen.

Hyvää ja terveellistä käden käänteessä

luomukananmunat siipikarjaliitto

Munaa voi kutsua ravintoarvoiltaan lähes täydelliseksi ruoaksi. Se sisältää runsaasti hyvin imeytyvää proteiinia ja tärkeimpiä vitamiineja, kuten D-, A- sekä B-12-vitamiinia. Lisäksi kananmunassa on kivennäisaineita, kuten fosforia, seleeniä, rautaa ja jodia. Luomusti tuotetut kananmunat täydentävät erinomaisesti muuten kasvispainotteista ruokavaliota, sillä niistä saa tärkeää B12-vitamiinia sekä proteiinia. Yhdistä kananmunat C-vitamiinipitoisiin ja kuitua sisältäviin kauden kasviksiin, kuten avokadosuippokaalisalaatin kanssa, niin saat täydellistä ruokaa.

Lue luomukananmunista osoitteesta www.luomunasta.fi! Lisää tietoa munatuotannosta myös www.tottamunasta.fi.

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Sesongin kasviksista.