Kaupallinen yhteistyö: Weber

Hanget hupenevat hurjaa vauhtia ja kesä on joka päivä lähempänä. Viimeistään nyt alkaa olla aika tarkistaa kesäkeittiön kunto. Onko upouuden grillin hankinta edessä vai tuunataanko vain vanhaa uusilla vermeillä? Jos kesäkeittiösi kaipaa päivitystä, kurkkaa Weberin kevätkampanja ja ota haltuun grillimestarin paras kaveri: pyörivä grillivarras. Vartaassa kypsennetään myös sesongin hittiherkku, kokonainen varhaiskaali, joka tarjoillaan grillatulla appelsiinilla maustetun pikahollandaise-kastikkeen kera!

Miksi grillattu ruoka maistuu paremmalta?

Suomalaiset ovat grillikansaa. Sääennusteella ei oikeastaan ole väliä, sillä satoi tai paistoi, kesällä grillataan varmasti. Raitis ulkoilma, hyvä seura ja lomatunnelma kertovat ruokailukokemuksen vähintään kymmenellä, mutta grilliruoan hillittömän herkullisuuden takana on muitakin tekijöitä.

Grillatessa ruokaan tarttuu savun makua. Veden kielelle herauttava aromi on niin ainutlaatuinen, että sitä on hankala jäljitellä hellan äärellä. Ruokaan lisättävät keinotekoiset savuaromit eivät tuota lähellekään samaa makuelämystä. Kannen alla, tasaisessa lämmössä ja sopivassa savussa kypsennetty ruoka on vertaansa vailla.

Toista, hieman mutkikkaampaa makulähettilästä kutsutaan Maillard-reaktioksi. Tuossa kemiallisessa reaktiossa kypsennettävän raaka-aineen aminohapot ja sokerit reagoivat keskenään vapauttaen erilaisia aromeja, jotka tuntuvat suussa mahtavana makuna. Maillardin vaikutusta voi kokeilla kypsentämällä sama raaka-aine keittämällä ja paistamalla. Makuero on hurja. Vaikka molemmat ovat täysin kypsiä, maistuu paistettu versio suussasi todennäköisesti paljon makoisammalta. Saman ilmiön saatat huomata vaikkapa paahdetussa leivässä, kun vertaat sitä paahtamattomaan. Grillissä Maillard-reaktio vahvistuu ja yhdessä savuaromin kanssa se tuottaa lyömättömän makukokemuksen!

Grillaatko tulisilla hiilillä, epäsuoralla lämmöllä vai valitsetko vartaan?

Kesämökeillä ja pihakeittiöissä grillataan useimmiten suoralla tulella. Nopeasti kypsyvät kasvikset, pihvit, makkarat, kalat ja äyriäiset kannattaakin grillata suoraan hiilien tai kaasupolttimen yläpuolella, mutta hitaasti kypsyvät ja vähärasvaiset raaka-aineet kuten luulliset lihat ja isommat paistit nauttivat epäsuorasta lämmöstä. Hiilillä grillatessa hiillos asetellaan tulipesän toiseen laitaan, kaasugrillissä osan polttimoista voi sammuttaa. Kun lämpö on tasaisempi ja matalampi, eikä lämmönlähde hehku suoraan alapuolella, liha kypsyy hitaasti mureaksi, eikä pala.

Kolmas tapa sijoittuu kahden edellisen välimaastoon. Pyörivä grillivarras takaa raaka-aineen tasaisen kypsymisen ja tuo grillijuhliin aivan uuden ulottuvuuden. Pyörimisen ansiosta lihassa oleva rasva leviää tasaisesti joka puolelle ja liha käytännössä kypsyy omassa mehussaan. Hitaasti paahtuessaan se menettää vähemmän kosteuttaan, pysyy mureana, eikä kuivu. Vartaassa myös kanan nahkasta tulee rapea sisuksen jäädessä muhevan mehukkaaksi. 

Vartaassa grillaaminen on paitsi pätevä kypsennysmenetelmä myös varsin viihdyttävä  ohjelmanumero. Grillivarras on näyttävä ilmestys, joka todennäköisesti herättää pientä kateutta naapurimökkien grillimestareissa. Vartaassa hitaasti pyörivä kokonainen broileri, lampaanviulu tai porsaanpaisti täyttää ilman taivaallisilla tuoksuillaan ja herauttaa vuorenvarmasti veden kielelle. Myös kasvissyöjä hyrisee tyytyväisyyttään, sillä vartaassa kypsyy meheväksi niin kokonainen varhaiskaali, aromikas mukulaselleri kuin suuremman seurueen seitankinkkukin.

Huhtikuussa saat grillivartaan kaupan päälle!

Kaikki Weberin vartaat ja moottorit on suunniteltu jopa 9 kg painaville raaka-aineille, mutta piikeissä pysyvät tiukasti kiinni myös pienemmät grillattavat. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut haarukat kestävät konepesun, varsinainen varras pestään käsin. Sähköllä pyörivä luksusvarras hoitaa kokkauksen puolestasi, joten grillin ääressä seisoskelun sijaan voit istahtaa aurinkoon, nauttia järvimaisemista ja ottaa rennosti. Työnnä siis herkut vartaaseen ja anna moottorin tehdä työt! 

Weberin grillivartaan käyttö on helppoa. Työnnä grillivartaan piikki lihan, kanan tai kasvisten keskelle ja kiristä haarukat tiukasti kiinni grillattaviin raaka-aineisiin. Ujuta vartaan terävä pää moottoriin ja aseta varras paikoilleen loviin. Kytke virtalähde, käynnistä moottori, sulje kansi ja jää odottamaan grillistä tulvivia tuoksuja.

Jos kesäkeittiösi kaipaa päivitystä, kannattaa ehdottomasti hyödyntää Weberin kevätkampanja, joka on voimassa 30.4.2021 saakka. Ostaessasi minkä tahansa Weber Genesis® II -sarjan kaasugrillin saat grillivartaan (arvo 179,99 €) kaupan päälle! Erikoistarjous ei ole koskaan maistunut näin hyvältä! 

Ensimmäiset varhaiskaalit ovat kaupoissa nyt!

Vihdoinkin ne ovat täällä! Ensimmäiset varhaiskaalit ovat saapuneet kauppoihin ja tuoneet kevään tullessaan. Ihan vielä ei kotimaisia kaalinpäitä ole tarjolla, mutta eurooppalainen ensisato on yhtä lailla raikas ja rapea. Varhaiskaali sisältää runsaasti C- ja K-vitamiinia sekä folaattia, karotenoideja ja kuitua, joten sitä kannattaa popsia pitkälle kesään kestävän sesongin ajan. Lohkottu varhaiskaali onkin oivallinen välipala, joka maistuu myös perheen pienimmille!

Suomalaisten varhaiskaalien kasvattaminen on käsityötä. Taimettaminen aloitetaan maaliskuussa, ja vahvat taimet siirretään avomaalle harsojen alle heti säiden lämmetessä. Harsot pitävät tuholaiset loitolla, joten torjunta-aineita ei tarvita. Rikkaruohotkin kitketään käsipelillä. Kotimainen sato saapuu kauppoihin touko–kesäkuussa ja ainakin Satokausi-keittiössä kauden avausta odotellaan jo kieli pitkällä.

Varhaiskaali on loistava salaattiaines sellaisenaan. Hienoksi silputtu varhaiskaali antaa rapsahtavaa raikkautta burgereiden väliin, siitä syntyy myös mainio coleslaw. Me valjastimme komeat kaalinpäät kokonaisina suoraan vartaisiin. Kypsennyksen aikana grillissä pyöriviä kaaleja siveltiin muutaman kerran voista, hunajasta ja sinapista sekoitetulla kastikkeella. Vartaan hoitaessa grillaushommat kehitimme kaalien kaveriksi appelsiinilla maustetun pikahollandaisen. Tunnin kuluttua lautasille kannettiin kevään makua kerrakseen!

Varhaiskaali grillivartaassa & grillatulla appelsiinilla maustettu pikahollandaise

Kuudelle

  • 2 varhaiskaalia
  • 100 g voita
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • suolaa ja mustapippuria

 

Grillatulla appelsiinilla maustettu pikahollandaise:

  • 1 appelsiini
  • 120 g voita
  • 2 keltuaista
  • 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • ½ tl suolaa

 

Työnnä varhaiskaalit grillivartaaseen ja kiinnitä paikalleen vartaan haarukoilla. Laita grilli kuumenemaan ja lämmitä se 250 asteeseen.

Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja ja dijonsinappi. 

Nosta varras grilliin ja käynnistä moottori. Sivele voi-hunaja-sinappiseoksella aina välillä kypsennyksen aikana. Grillaa kannen alla 45–60 minuutin ajan. Pidä grillin lämpötila 200 ja 250 asteen välillä. 

Irrota kaalit vartaasta ja leikkaa lohkoiksi. Ripottele lohkoille suolaa ja mustapippuria ja tarjoile hollandaisen kanssa.

 

Grillatulla appelsiinilla maustettu pikahollandaise:

Halkaise appelsiini ja laita ne leikkauspinta alaspäin grilliin. Voit grillata appelsiinit lämmitystelineellä samalla, kun kaalit pyörivät vartaassa. Grillaa appelsiineja noin 15 minuuttia.

Sulata voi ja anna sen kuumentua. Purista appelsiinien mehu kapeaan korkeaan kulhoon (sauvasekoittimen oma kulho on tähän paras). Lisää keltuaiset, rosmariini ja suola. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä. Kaada kuuma voisula kulhoon ohuena nauhana ja nosta samalla sauvasekoitinta pintaa kohti. Kastike on valmista, kun kaikki voi on kulhossa. Tarjoile pikahollandaise heti.

 

Tutustu mikä grilli sopii juuri sinun käyttötarpeisiisi Weberin sivuilta!

Muista myös pysyä kuulolla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, niin kuulet ensimmäisenä grillikauden kuumimmista resepteistä!