Olemme resurssiemme puitteissa pyrkineet tukemaan kotimaisia sesonkiruokaa suosivia urheilijoita. Pääsimme kysymään sesonkiruokaan liittyviä kysymyksiä vapaaottelun maailmanmestarilta Minna Grusanderilta, kuinka hän on onnistunut yhdistämään ammattiurheilun ja lapsiperheen arjen.

Minna Grusanderin lajivalinta ei ole kaikista yleisin liikuntamuoto. Hän on ammattilaisvapaaottelija, jonka perheeseen kuuluu mies sekä kaksi lasta. Minna voitti lajissa amatöörien maailmanmestaruuden tänä syksynä, vaikka hän on harrastanut lajia tavoitteellisesti vasta muutaman vuoden.

Kuinka tärkeä osa mielestäsi ravitsemus on urheilijan suorituskykyä?

Sanoisin että ravitsemuksella rakennetaan perusta urheilijana kehittymiselle ja arjessa jaksamiselle. Kun kroppa on tärkein ja käytännössä ainoa työväline, on ravitsemuksen oltava kunnossa. Muuten vapaaotteleminen tavoitteellisesti ei olisi edes mahdollista. Kun päivä sisältää useammat treenit, niin sitä oppii oikeat ruoka-ajat ja oikean rytmityksen eri ravintoaineille nopeasti – viimeistään kantapään kautta. Näin kokonaisvaltaisessa yksilölajissa myös ravitsemuksen merkitys vielä korostuu, kun esimerkiksi vaihtopelaajia tai rauhallisia suvantovaiheita ei otteluissa ole.

Oletko aina syönyt suorituskyvyn kannalta parhaalla mahdollisella tavalla?

Olen lapsesta asti liikkunut ja urheillut paljon, ja lapsuudenkodin hyvät ruokailutottumukset ja terveelliset arjen rutiinit ovat luontevasti seuranneet minua opiskeluajan sinkkutalouden kautta nykyiseen omaan lapsiperhearkeen. Ryhdyttyäni tavoitteellisesti vapaaottelemaan, on oikean syömisen merkitys korostunut. Tarkempaan syömiseen oli helppo ja luonteva siirtyä, kun valmiina oli hyvä terveellisten ruokailutottumusten pohja.

Onko Satokausikalenterista ollut sinulle hyötyä ruokavalion suunnittelussa?

Olen aina pienine tuloineni mennyt ruokaostoksissa pitkälti hintojen mukaan, joten kasvisvalinnat ovat sitä kautta löyhästi edenneet satokausien rytmissä. Satokausikalenterin avulla olen kuitenkin saanut tehokkaasti laajennettua ja monipuolistettua käyttämääni kasvisvalikoimaa – varsinkin uskaltautumalla kokeilemaan uutta. Satokausikalenterista olen löytänyt ohjeet kasvisten käsittelyyn ja kypsyyden tunnistamiseen sekä monipuolisia käyttövinkkejä. Lisäksi ruokakalojen sesonkitiedot ovat erittäin tervetullut lisä laajentamaan pelkkää tuttua ja turvallista kirjolohi-kuha-vaihtelua!


“…lasten kanssa on mukava yhdessä tutkia Satokausikalenteria ja suunnitella viikon ruokalistaa sesonkikasvisten pohjalta. Tunnistustuvien avulla on kiva opetella uusien kasvisten nimiä.”

Mitkä ruokailuun liittyvät kompastuskivet olisit voinut välttää nykyisellä tietämykselläsi?

Kasvisten käyttö olisi ollut jo pidempään monipuolisempaa, niin käytettyjen kasvisten kuin käyttötapojenkin puolesta. Lisäksi lasten kanssa on mukava yhdessä tutkia Satokausikalenteria ja suunnitella viikon ruokalistaa sesonkikasvisten pohjalta. Tunnistustuvien avulla on kiva opetella uusien kasvisten nimiä. Ruoka maistuu kummasti paremmin kun on itse ollut suunnittelussa ja kokkailussa mukana, niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Onko sinulla jotain vinkkejä nuoremmille urheilijoille ravitsemuksen suhteen?

Käyttäkää maalaisjärkeä ja kuunnelkaa omaa kroppaanne! Erilaisia ravitsemuksellisia näkemyksiä – mielipiteitä ja tutkimustuloksia – on pilvin pimein ja jokaiselle ääripäällekin löytyy varmasti äänekäs nettisoturi tai muu hihhuli omaa kantaansa vahvasti esiin tuomaan. Itselle sopivin ja toimivin ravitsemus löytyy jostain sieltä viidakosta. Fiksumpiaan kannattaa toki aina vähän kuunnella, ja kun ravitsemuksen perusta on kunnossa, on itselle sopivinta hienosäätöä helpompi etsiä.

Mitkä ovat treenaamiseen ja ravitsemukseen liittyvät tavoitteesi vuodelle 2016?

Ruokailun osalta tulen lisäämään villiyrtit ruokavaliooni. Haluan opetella käyttämään enemmän itse kerättyjä raaka-aineita, kuten nokkosta, voikukkaa ja muita ihan pihapiiristä löytyviä kasveja. Haastan itseäni kehittymään jatkuvasti. Hyvin alkanut ammattilaisvapaaottelu-ura on tarkoitus saada vahvaan nousuun. Ravitsemuksellisesti mielenkiintoisinta on löytää itselle sopivin treenin, ravinnon ja painonvetojen tasapaino siirtyessäni pienempään painoluokkaan nyt ammattilaisottelijana.

Mistä tekemisiäsi ja urheilu-uraasi voi seurata?

Minulla on urhelijaprofiilii Facebookissa ja Twitteristä minut löytää käyttäjänimellä @GrusanM. Instagramissa on minuun liittyvä materiaali löytyy hashtagilla #brutsku. Vapaaottelu on parasta paikanpäällä, ja toivon itsekin löytyväni kotimaisten ammattilaisvapaaotteluiltojen ottelukorteilta tasaisesti pitkin vuotta.