Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Maaliskuussa on mandariinien vuoro! Nämä mehukkaat C-vitamiinipommit jatkavat pikkusitrusten sesonkia pitkälle kevääseen. Kokeile mandariineja leivonnassa ja ruoanlaitossa ne antavat vahvaa makua ja mehukkuutta esimerkiksi hartaudella haudutetulle pulled porkille. Tarjoile suussa sulava nyhtöpossu kasvisten ja pitaleipien kanssa tai tacojen täytteenä. 

Pikkusitruksia marraskuusta maaliskuuhun

Mandariini, satsuma, klementiini miten talvikauden pikkusitrukset eroavat toisistaan? Arkikielessä mandariinilla tarkoitetaan usein kaikkia pikkusitruksia, vaikka todellisuudessa erilaisia, kaupallisesti merkittäviä lajikkeita on jopa yli kolmesataa. Siksi ei olekaan aina aivan päivänselvää, mikä sitruslajike milloinkin on kyseessä. 

Sesonkeja seuraamalla voi kuitenkin saada hyvää vihiä. Alkutalven satsumien ja joulunajan klementiinien jälkeen on mandariinien, tangeriinien ja tangelojen vuoro. Maista esimerkiksi makeita Orri-tangeriineja, hiukan happamampia Nardorcotteja tai helposti kuorittavia Leanreja. Myös Minneola-tangeloihin voi törmätä kaupassa. Joku saattaa muistaa runsaasti siemeniä sisältävän välimerenmandariinin, mutta nykyään niiden tuonti Suomeen on lähes lopetettu.

Pikkusitrukset maistuvat tietenkin hyviltä sellaisenaan, mutta niitä kannattaa käyttää luovasti myös ruoanlaitossa. Leivo mandariinikakku tai kokeile mandariinin mehua ja kuorta lihan marinoinnissa, raikas hedelmä sopii muun muassa possun maustajaksi.

Lautasella kokonaisuus ratkaisee

Lihan alkuperä ja lihaan liittyvät terveysaspektit kiinnostavat kuluttajia vuosi vuodelta enemmän. Snellmanin ravitsemusasiantuntija Suvi Myllymäki muistuttaa, että ruokavalio aina on kokonaisuus: mikään ruhonosa ei varsinaisesti ole terveellinen tai epäterveellinen. Kun rasvaisia ja suolaisia aineksia käyttää kohtuullisen määrän ja mukaan lisää reilusti kasviksia, lautaselle rakentuu tasapainoinen annos. Lisäksi ylimääräistä rasvaa voi halutessaan poistaa lihasta.

Myös edullisemmilla ja usein hieman rasvaisemmilla ruohonosilla on käyttökohteensa. Pulled porkiin sopii parhaiten Snellmanin Maatiaispossun kassler, joka kypsytetään uunissa hitaasti haudutellen hajoavan mureaksi. Kasslerin eli porsaan etuselän maku on voimakkaampi ja liha mehevämpää kuin esimerkiksi arvokkaammissa fileepaloissa. 

Suolaisenmakeassa pulled porkissa maistuu vahvasti Satokauden mandariini. Sujauta lihaa ja lempikasviksiasi pitaleipien, tacojen tai vaikka hodareiden täytteeksi. Voit myös upottaa kasslerin marinadiin ja työntää lihan yöksi uuniin. Aamulla herätessäsi päivän ruoka on valmiina!

Lue lisää maailman suomalaisimman possun eli Snellmanin Maatiaispossun alkuperästä ja ruokinnasta. Lisää tietoa possunlihan terveellisyydestä ja piirun verran paremmat lihapullat löydät täältä

Mandariinilla maustettu nyhtöpossu

4 annosta / 6–8 tuntia 

 

1 dl mandariinimehua (2–3 mandariinin mehu) 

2  mandariinin kuori raastettuna

4 valkosipulinkynttä 

1 punainen chili 

4 rkl fariinisokeria 

0,5 dl valkoviinietikkaa 

2 tl mustapippuria 

1 tl kuivattua timjamia 

1 rkl suolaa

1 paketti (800 g) Snellman Maatiaispossun kassleria 

 

Lisäksi 

esimerkiksi pikkelöityä punasipulia, salaattia, kurkkua ja lehtipersiljaa

myös fetajuusto sopii pitan täytteeksi

 

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.

Lämmitä uuni 125 asteeseen. 

Raasta mandariinien kuoret ja purista mehut kulhoon. Mittaa muut marinadin ainekset sekaan ja sekoita.

Aseta Snellmanin Maatiaispossun kassler uuninkestävään vuokaan. Kaada päälle marinadi ja peitä foliolla. 

Paista uunissa 5–7 tuntia, kunnes liha on hajoavan mureaa. Anna levätä peitettynä noin puoli tuntia. Nyhdä liha kahdella haarukalla tai käsin. Sekoita. 

Tarjoile nyhtöpossu pitojen välissä tai vaikka tacojen täytteenä.