Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Appelsiini ja porkkana tuovat roppakaupalla makua ja väriä ruoanlaittoon tammikuussa. Satokauden oranssit vitamiinipommit sopivat monenlaisiin ruokiin, esimerkiksi tutut ja turvalliset lihapullat saavat ihan uutta twistiä, kun pyörykät maustetaan sisilialaisittain appelsiinilla ja parmesaanilla ja tarjoillaan porkkanapyreen kanssa.

Monipuolinen maatiaispossu

Tammikuussa koittaa paluu arkeen ja moni tekee ryhtiliikkeen myös ravitsemusasioissa. Terveellisen ruokavalion voi rakentaa monella eri tavalla – tärkeää on syödä mahdollisimman monipuolisesti ja lisätä kasvisten määrää lautasella. Sekasyöjille liha on hyvä osa ruokavaliota kohtuudella käytettynä. Ravitsemussuositusten mukaan kovan rasvan käyttöä tulisi rajoittaa, ja siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota lihan rasvan määrään ja laatuun.

Snellmanin suomalaisesta maatiaispossusta löytyy paloja joka lähtöön, eikä kaikki porsaanliha suinkaan ole rasvaista. Yhtiön ravitsemusasiantuntijan Suvi Myllymäen mukaan porsaanlihan terveellisyydestä on kuitenkin olemassa jonkin verran harhaluuloja.

 – Monesti porsaan eri ruhonosat niputetaan turhankin vahvasti yhteen, vaikka ruhonosat ovat hyvinkin erilaisia. Vähiten rasvaa, vain noin 3 prosenttia, sisältävät sisäfilee, ulkofilee ja paistit, joiden rasvapitoisuus on verrattavissa broilerin lihaan, kertoo Myllymäki.

Myös porsaanlihan rasvakoostumus on huomattavasti mainettaan pehmeämpi. Porsaanlihan rasvasta kaksi kolmasosaa on tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa, ja vain yksi kolmasosa tyydyttynyttä, kovaa rasvaa. Vastaava osuus naudanlihassa on 50/50.  Snellmanin jalostusmenetelmät ja possujen tarkka ruokavalio vaikuttavat lihan rasvaisuuteen. 

– Lopulta moni asia on ruoanlaittajasta itsestään kiinni. Raaka-ainevalinnan lisäksi lopputulokseen voi vaikuttaa muun muassa käyttämällä öljyä voin sijaan paistamisessa ja kiinnittämällä huomiota kerman ja juuston määrään ruoassa. Näkyvää rasvaa voi halutessaan poistaa lihasta ennen kypsentämistä tai ruoanlaiton aikana. Kaikki lihan rasva ei suinkaan päädy lautaselle asti.

Appelsiini ja porkkana virkistävät värillään ja maullaan

Tammikuu on antoisaa aikaa kaikille appelsiinien ystäville, kun oranssit C-vitamiinipommit kypsyvät parhaimmilleen. Aurinkoinen appelsiini raikastaa jälkiruoat ja salaatit ja on tietenkin mainio ihan sellaisenaankin. Marraskuusta maaliskuuhun sesongissa oleva hedelmä sopii myös ruoanlaittoon. Erityisen hyvältä se maistuu kalan, äyriäisten, vaalean lihan ja possun kanssa ja sitä kannattaakin kokeilla esimerkiksi marinadeissa ja kastikkeissa. Maukkaimpia ovat pienet ja keskisuuret appelsiinit.

Toinen talvikauden takuuvarma vitamiininlähde on Suomen syödyin juures eli porkkana, joka kestää hyvin varastointia ja on maukas ympäri vuoden. Mukula sisältää runsaasti karoteenia, joka muuttuu elimistössä meille tarpeelliseksi A-vitamiiniksi. Jo puolitoista porkkanaa riittää päivän A-vitamiinikiintiön täyttämiseksi.

Maustamalla lihapullat sisilialaiseen tyyliin appelsiinin mehulla ja kuoriraasteella ja vaihtamalla perunamuussin raikkaaseen porkkanapyreeseen saat makua ja samalla lisäannoksen kasviksia lautaselle. Herkulliset pyörykät valmistuvat yhtä nopeasti kuin perinteisetkin lihapullat, mutta maistuvat entistäkin herkullisimmalta.

Valmistukseen kannattaa valita jauhelihaa, jossa on hieman korkeampi rasvapitoisuus. Sen ansiosta lihapullat säilyttävät mehevyytensä, eivätkä kuivu liiaksi. Snellmanin Kunnon sika-nauta jauheliha on aina tuoretta ja valmistetaan käsin leikatusta, sataprosenttisesti kotimaisesta lihasta, joka tulee Snellmanin perhetiloilta. Perhetilamallista voit lukea lisää aiemmasta artikkelistamme.

Lihapullat 2.0 – sisilialaiset pyörykät ja porkkanapyree

Neljälle

45 min

Lihapullat

  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl parmesaania raastettuna
  • 1 appelsiinin kuori ja mehu (noin 1 dl mehua) 
  • 400 g Snellman Kunnon sika-nauta jauheliha
  • 1 sipuli
  • 1 lihaliemikuutio
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 1 kananmuna 
  • mustapippuria 
  • suolaa
  • öljyä

 

Porkkanapyree

  • 700 g porkkanoita 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • nokare voita 
  • suolaa 

 

Lihapullat 

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää lihaliemikuutio ja anna sulaa välillä sekoittaen. Kun sipulit ovat kypsiä, nosta pannu hellalta ja anna jäähtyä.

Raasta appelsiinin kuoren oranssi osa ja purista mehu talteen. Mittaa ainekset isoon kulhoon ja sekoita massa tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lihaliemikuutio ja parmesaani tuovat jo itsessään suolaisuutta pyöryköihin. Pyörittele massasta lihapullia. 

Paista kauniin kullanruskeiksi ja kypsiksi paistinpannulla. Voit myös kypsentää lihapullat uunissa 200 asteessa 10–20 minuuttia. Paistoajan pituus riippuu lihapullien koosta. 

 

Porkkanapyree

Laita vettä kattilaan ja mausta reilulla suolalla. Kuori ja pilko porkkanat kiekoiksi. Kuori valkosipulinkynsi. Lisää ainekset kattilaan ja anna kiehua 10–15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä. 

Ota talteen noin 1 dl keitinvettä. Laita porkkanat, voinokare ja valkosipulinkynsi tehosekoittimeen ja aja sileäksi pyreeksi. Lisää keitinvettä, jos pyree tuntuu liian paksulta. Mausta suolalla maun mukaan.  

Tarjoile lihapullat porkkanapyreen ja hienonnetun persiljan kanssa.

 

Lue lisää Snellmanista heidän Instagramistansa @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.