Kaupallinen yhteistyö: @Lejos

 

Mitä yhteistä on mehukkailla veriappelsiineilla, aprikoosilla, chilillä, kesäkurpitsalla ja puolukalla? Niistä kaikista syntyy mehukkaita mokkapaloja aidon ja alkuperäisen Van Houten -kaakaojauheen kanssa

Tarina alkoi aidosta ja alkuperäisestä kaakaosta

Perheyritys Lejoksen tarina alkoi vuonna 1921, kun se alkoi tuomaan maahan täyteläistä ja aitoa hollantilaista Van Houten -kaakaota. Kaakaosta tuli heti valtava hitti, ja sitä arvostavat edelleen kotileipurit ja ammattilaiset ympäri maan. 

Myös appelsiinien Suomen valloitus alkoi Lejoksesta, sillä lejoslaiset alkoivat maahantuoda aurinkoisia appelsiineja ensimmäisinä Suomeen! Ensimmäiset kaupalliset eteläafrikkalaiset appelsiinit tulivat maahan vuonna 1949. Lejos tarkoittaa espanjaksi ’kaukana’ ja se onkin tälle löytöretkeilevälle yritykselle täydellinen nimi. Appelsiinien lisäksi Lejos on tuonut iloksemme maahan lukuisia uusia ja vanhoja eksoottisia tuotteita, joista monista on syntynytkin klassikoita vuosikymmenten aikana.

Mokkapalavuoden 2022 kunniaksi Lejos ja Satokausikalenteri ovat yhdistäneet voimansa. Vuoden aikana esitellään neljä herkullista ja erilaista Satokausi-reseptiä, jotka kaikki löytyvät artikkelin lopusta.

Lue lisää mokkapalavuodesta täältä. 

puolukkamokkapalat

Kuinka hyvin tunnet Sisiliasta kotoisin olevan koukuttavan veriappelsiinin?

Alun perin Sisiliasta lähtöisin olevan hehkuvan värikkään veriappelsiinin sesonki on lyhyt ja kestää ainoastaan tammikuun lopusta maaliskuuhun, joten hedelmästä kannattaa ottaa ilo irti juuri nyt. Veriappelsiiniksi kutsutaan kaikkia punaisia ja happamia lajikkeita. Me suomalaiset pääsemme lajikkeista nauttimaan tällä hetkellä Moroa ja Taroccoa. 

Ruoka-alan ammattilaiset pitävät perinteisesti italialaista Taroccoa maailman parhaana appelsiinina. Taroccossa on juuri täydellinen yhdistelmä happamuutta sekä makeutta. Tätä lajiketta voi kutsua varsinaiseksi Sisilian superfoodiksi, sillä siitä on mitattu sitrushedelmistä kaikkein korkeimmat pitoisuudet sekä C-vitamiinia että flavonoideja. 

Satokausikalenterin veriappelsiinimokkapalat

Keikauskakut olivat aikoinaan kuumaa huutoa ja silloin niiden pääosassa olivat säilykeananakset ja -kirsikat. Nyt keikauskakku tekee paluun mokkapalojen muodossa ja mukana on sesongin parhaat sitrushedelmät: tämän reseptin tähti onkin veriappelsiini!

Appelsiini ja suklaa ovat herkullinen ja klassinen yhdistelmä, eikä suotta. Tähän leivokseen suklaisuutta tuovat sekä Van Houten -kaakaojauhe että pieni määrä suklaahippuja. Leivontaan käytetään Hungry Chef 00 -pizzajauhoja, jotka ovat jauhatukseltaan melko hienoa. Kun taikinaan lisätään vielä hitunen kookoshiutaleita, saavat leivokset lisämakua ja kuohkeutta. 

Valmiista mokkapaloista tulee hieman tavanomaista korkeampia, joten leivontaan kannattaakin käyttää korkeareunaista vuokaa. Veriappelsiinien sijaan voit myös käyttää puoliveriappelsiineja tai perinteisiä appelsiineja. Kaikista vaihtoehdoista tulee yhtä herkullinen lopputulos!

Noin 35 cm x 25 cm kokoinen, korkeareunainen vuoka

  • 5–6 veriappelsiinia
  • 4 rkl veriappelsiinin mehua
  • 1 dl + 3 dl sokeria
  • ½ dl fariinisokeria
  • 4 kananmunaa
  • 4,5 dl Borges-oliiviöljyä
  • 4 dl Hungry Chef -pizzajauhoja
  • 1,5 dl kookoshiutaleita
  • 3 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 1,5 dl Van Houten -kaakaojauhetta
  • 4 rkl sitruslikööriä (esim. Grand Marnier, voi korvata myös veriappelsiinin mehulla)
  • 2 rkl veriappelsiinin raastettua kuorta
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • 150 g maitosuklaahippuja
  • oliiviöljyä vuoan voiteluun

Laita uuni lämpiämään 200-asteeseen.

Leikkaa leivinpaperista yhtenäinen pala, joka peittää vuoan pohjan ja pitkät reunat. Voitele vuoan pohja ja pitkät reunat pienellä määrällä oliiviöljyä, jotta leivinpaperi pysyy hyvin paikallaan. Aseta leivinpaperi voideltuun vuokaan ja voitele tämän jälkeen leivinpaperilla vuorattu pohja ja vuoan kaikki reunat runsaalla määrällä oliiviöljyä.

Leikkaa veriappelsiineista kantapalat ja purista niistä mehu. Leikkaa jäljelle jääneet keskiosat ohuiksi, muutaman millin paksuisiksi, pyöreiksi viipaleiksi.

Sekoita 1 dl sokeria ja 4 rkl appelsiinimehua pienessä kulhossa ja levitä se leivinpaperilla vuoratun ja oliiviöljyllä voidellun vuoan pohjalle. Asettele sen jälkeen vuoan pohjalle ohuita veriappelsiiniviipaleita hieman lomittain.

Riko huoneenlämpöiset kananmunat kulhoon ja lisää kulhoon 3 dl sokeria ja fariinisokeri. Vaahdota kananmunat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Sekoita kuivat aineet, eli pizzajauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe, kulhossa. Siivilöi seos. Lisää kookosjauhe siivilöityjen jauhojen joukkoon.

Sekoita kosteat aineet, eli sitruslikööri, vaniljatahna ja raastettu kuori, pienessä kulhossa.

Lisää kuivat ja kosteat aineet taikinaan vuorotellen, varovasti sekoittaen. Aloita ja lopeta kuivilla aineilla ja lisää kosteat aineet kahdessa osassa. Lisää hieman kuivia aineita kosteiden aineiden lisäysten välillä. Sekoita viimeiseksi joukkoon maitosuklaahiput.

Kaada taikina vuokaan lomittain aseteltujen sitrusviipaleiden päälle, tasoita pinta ja laita vuoka uuniin. Laske uunin lämpötila 180-asteeseen. Paista kypsäksi, noin 30–40 minuuttia.

Anna kypsän leivoksen jäähtyä 15 minuuttia, ennen kun kumoat sen ritilän päälle jäähtymään. Varo kumotessa, sillä vuoasta saattaa valua nestettä leivosta kumotessa.

Voit syödä mokkapalat saman tien, mutta mehukkaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä. Voit säilyttää mokkapalat kelmuun käärittynä huoneenlämmössä.

Aprikoosi-chilimokkapalat⁠

Aprikoosimokkapalat

Aprikoosikuutiot muuttuvat paistaessa taikinan sisällä herkullisen tahmeiksi hedelmäkarkeiksi ja pistaasipähkinä tuo niiden pariksi rapeaa suutuntumaa. Yllättävä elementti on vivahde chiliin, jonka lämpö voi olla välillä tarpeen.

n. 27 x 36 cm kokoinen vuoka⁠

  • 5 kpl tuoreita aprikooseja pienehköinä kuutioina⁠
  • 2,5 dl Van Houten -kaakaojauhetta⁠
  • 1,25 dl Hungry Chef -pizzajauhoja⁠
  • ​​100 g voita sulatettuna⁠
  • 1 dl fariinisokeria⁠
  • 2,5 dl sokeria⁠
  • 0,5 tl suolaa⁠
  • 2 tl vaniljatahnaa⁠
  • 3 kananmunaa⁠
  • 50 g pistaasipähkinöitä kevyesti hienonnettuna⁠
  • ½ punainen chili hienonnettuna⁠
  • n. 4 rkl Van Houten -kaakaojauhetta vuoan jauhottamiseen⁠

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 165 asteeseen.⁠

Sulata voi ja anna sen jäähtyä, erota sitten noin 2 rkl vuoan voiteluun. Siivilöi voitelun jälkeen vuoan jauhottamiseen varattu kaakaojauhe vuokaan kauttaaltaan. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan taikinan valmistumista.⁠

Sekoita aprikoosikuutiot, pistaasipähkinämurske ja hienonnetut chilit kulhossa. Ota jauhoista 2 rkl erilleen ja sekoita ne aprikoosi-pähkinäsekoituksen joukkoon.⁠

Sekoita kaakaojauhe, sulatettu voi, suola, sokerit ja vaniljatahna erillisessä kulhossa. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon, sekoittaen jokaisen välissä voimakkaasti. Kääntele lopuksi jauhot ja aprikoosi-pähkinä-chilisekoitus taikinan joukkoon puulusikan tai nuolijan avulla. Taikina saa olla melko paksua ja tahmeaa.⁠

Lusikoi taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Kannattaa huomioida, että nämä mokkapalat eivät leviä tai nouse vuoassa kovinkaan paljon, eli vuoka kannattaa yrittää täyttää mahdollisimman tasaisesti.

Paista mokkapaloja uunissa 20-25 minuuttia, kunnes niiden pinta on kuivahtanut ja hieman halkeillut. Sisältä mokkapalat saavat jäädä mukavan pehmeiksi ja tahmeiksi, eli varo paistamasta liian pitkään!⁠

Valmista kaakaojauheella värjätty kermavaahto, sekoita joukkoon myös hieman sokeria ja vaniljatahnaa. Siivilöi mokkapalojen päälle kaakaojauhetta ja viimeistele kaakaojauheella värjätyllä kermavaahdolla sekä aprikoosi- ja chiliviipaleilla.⁠

Vegaaniset kesäkurpitsamokkapalat

Kesäkurpitsamokkapalat

Näistä vegaanisista mokkapaloista ei mehukkuutta puutu! Kesäkurpitsa mehustaa nämä mokkapalat, joten valitse mahdollisimman mehukkaita yksilöitä (pieni, tummakuorinen ja kiinteä).⁠

Tarjoile vegaanisen vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Annos valmistuu helposti, jos sen seurana tarjoilee esimerkiksi vegaanista jäätelöä tai vaniljakastiketta. Lopuksi kokeile koristaa mokkapalat perinteisten nomparellien sijaan syötävillä kukilla.

12 palaa⁠

  • 1,25 dl Borges classic oliiviöljyä⁠
  • 2,5 dl sokeria⁠
  • 3 tl vaniljatahnaa⁠
  • 1,5 dl Van Houten kaakaojauhetta⁠
  • 3 dl Hungry Chef -pizzajauhoja⁠
  • 50 g mantelijauhoja⁠
  • 1,5 tl ruokasoodaa⁠
  • ½ tl suolaa⁠
  • 50 g pähkinöitä⁠
  • 100 g vegaanisia tummasuklaanappeja⁠
  • 350 g raastettua kesäkurpitsaa (n. 1,5 keskikokoista kesäkurpitsaa)

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 170-asteeseen.⁠

Sekoita oliiviöljy, sokeri ja vaniljatahna kulhossa tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon loput raaka-aineet kesäkurpitsaa lukuunottamatta. Käytä sekoittamiseen esimerkiksi puuhaarukkaa. Tässä vaiheessa taikina on vielä kuivan oloista.⁠

Huuhtele kesäkurpitsat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Älä purista raasteesta nestettä pois. Sekoita kesäkurpitsaraaste taikinan joukkoon ja annan sen levätä 5 minuuttia. Tänä aikana kesäkurpitsaraaste vapauttaa nestettä taikinaan ja siitä tulee kosteampi. Tämä mokkapalataikina on perinteistä sokerikakkutaikinaa paksumpaa ja kuivempaa, mutta silti helposti levitettävää.⁠

Vuoraa noin 22 cm x 33 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Leivinpaperi pysyy paremmin paikallaan, jos voitelet vuoan ensin kevyesti öljyllä. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi.⁠

Paista uunissa noin 25 minuuttia. Ota mokkapalat pois uunista, kun reunat ovat alkaneet kuivua mutta se on keskeltä vielä mehukasta ja hytkyvää.⁠

Anna jäähtyä ennen kuin nostat ne pois vuoasta. Tarjoile mokkapalojen kanssa vegaanista jäätelöä ja koriste annos sesongin syötävillä kukilla.

Puolukka-kinuskimokkapalat⁠

puolukkamokkapalat

Satokausikalenterin mokkapalavuosi 2022 huipentuu tähän ihanan syksyiseen mokkapalareseptiin.

Parhaat mokkapalat valmistuvat alkuperäisen ja aidon, tumman sekä täyteläisen Van Houten -kaakaojauheen avulla, joka on ilahduttanut suomalaisia kotileipureita jo yli 100 vuoden ajan. Nyt perinteinen kaakaopaketti on saanut uuden ja uljaan ulkoasun, katso vaikka kuvista!⁠

Myös yli 100-vuotias puolukka antaa vielä hyvän sadon. Puolukan maavaristot voivat olla 20 vuotta vanhoja, mutta itse kasvi voi olla jopa yli 100 vuoden ikäinen. Hiljalleen, mutta jatkuvasti uudistuva kasvi laajenee kasvullisesti noin neliödesimetrin vuodessa. Siksi hyvät marja-apajat säilyvät hyvinä vuodesta toiseen ilman ympäristön radikaalia muutosta.⁠

20 cm x 20 cm -kokoinen vuoka⁠

Mokkapalat:⁠

  • 1 dl Van Houten -kaakaojauhetta⁠
  • 1 dl Hungry Chef -pizzajauhoja⁠
  • 125 g voita⁠
  • 200 g tummaa suklaata⁠
  • 3,5 dl sokeria⁠
  • 3 kpl kananmunia⁠
  • 2 tl vaniljatahnaa⁠
  • ½ tl suolaa⁠
  • n. ½ prk (n. 195 g) Dulce de leche -valmista kinuskikastiketta⁠
  • 1 dl + 0,5 dl puolukoita (tuoreita tai pakaste)⁠

tarjoiluun:⁠

  • muutamia puolukoita⁠
  • vähän Dulce de leche -kastiketta⁠

Lämmitä uuni 180-asteeseen ja vuoraa 20 x 20 cm -kokoinen vuoka leivinpaperilla.⁠

Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hetken aikaa, silloin tällöin sekoittaen. Lisää joukkoon sokeri, kananmunat, vaniljatahna ja suola. Sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja Van Houten -kaakaojauhetta. Sekoita kevyesti, kunnes jauhot ovat juuri ja juuri sekoittuneet taikinan sekaan tasaisesti.⁠

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle 1 dl puolukoita. Lusikoi päälle pieniä kekoja Dulce de leche -kastiketta. Marmoroi mokkapalojen pinta vetämällä veitsellä viiltoja edestakaisin kastikekojen läpi. Ripottele loput 0,5 dl puolukoita vielä viimeiseksi mokkapalojen päälle.

Paista mokkapaloja n. 50–60 minuuttia, kunnes pinta on hyytynyt ja alkanut kevyesti rakoilla – mokkapalat saavat olla keskeltä kuitenkin hieman hytkyvää.

Anna kypsien mokkapalojen levätä huoneenlämmössä ainakin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele annoksen puolukoilla ja pienellä lusikallisella Dulce de lecheä.

Vinkki! Saat vuorattua vuoan helposti leikkaamalla leivinpaperista kaksi n. 20 cm levyistä suikaletta ja laittamalla ne ristikkäin vuoan pohjalle ja reunoille. Leivinpaperisuikaleet pysyvät paremmin paikallaan, jos suihkutat vuoan pohjalle ja reunoille hieman vuokasprayta.

Dulce de leche on erityisesti Latinalaisessa Amerikassa suosittu makea kastike, joka on keitetty makeutetusta kondensoidusta maidosta. Tämän kinuskisen kastikkeen saa helposti tehtyä itsekin keittelemällä avaamatonta kondensoitu maito -säilykepurkkia vedessä – mutta valmista Dulce de leche -kastiketta myydään nykyään melkein kaikissa vähänkään laajemmin varustellussa ruokakaupassa.

 

Lue lisää Lejoksen upeista tuotteista täältä.  Muista myös seurata Lejosta Instagramissa @lejosfinland

Muista myös ottaa Satokausikalenterin kanavat seurantaan @satokausikalenteri. Jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista!