Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta parsanipuista! Vihreän ja valkoisen parsan ilmaantuminen vihanneslaareihin on yksi varmimmista kesän lähestymisen merkeistä. Eurooppalaisen parsan sesonki alkaa olla parhaimmillaan, joten nyt jos koskaan on aika herkutella vihreällä kullalla. Kevään koukuttavimmat sesonkikasvikset saavat makua misotahnasta sekä tuoreesta inkivääristä. Aterian kruunaa lasillinen runsaan hedelmäistä ranskalaista valkoviiniä – santé!

Adam Pinot Gris Reserve on parsan kepeä kumppani

Aromaattinen parsa kaipaa rinnalleen ruokajuomaa, joka komppaa kausikasviksen persoonallista makumaailmaa. Parsan ja viinin parittaminen ei suinkaan ole niin hankalaa kuin yleisesti luullaan, sillä eritoten valikoidut valkoviinit ovat oivallisia kumppaneita parsakauden herkkupöytään.

Sopivaa parsaviiniä etsiessä kannattaa suunnata ranskalaisten valkoviinien hyllyjä kohti. Sesonkikasviksen kepeäksi kaveriksi kannustamme kokeilemaan ranskalaista Jean-Babtiste Adamin tuottamaa Adam Pinot Gris Reserve -valkoviiniä. Vuonna 1614 perustetun perheomisteisen viinitilan laatuviinien rypäleet kerätään kuuluisalta Alsacen viinialueelta. Kunnianhimoisesti toimintaansa kehittävässä viinitalossa arvokkaita köynnöksiä hoidetaan suvun perinteitä kunnioittaen sekä modernia tekniikkaa ja biodynaamisia menetelmiä hyödyntäen.

Väriltään vihertävän keltainen valkoviini tuoksuu hunajalle, sitruksille ja aprikoosille. Maku on kuiva, mutta samaan aikaan herkullisen hedelmäinen, hennon mausteinen ja ryhdikkään hapokas. Samaan pöytään monipuolisen Adam Pinot Gris Reserven kanssa sopivatkin parsan lisäksi mustekala ja muut merenelävät, vaalea liha sekä rouheat salaatit ja runsaat pastaruoat. Myös seurusteluviininä tämä pinot gris on parhaasta päästä – ja jos pientä suolapalaa juoman kanssa kaipaa, pehmeät juustot ovat oivallinen valinta viinin kumppaniksi.

Parsa on helppo sesonkiherkku

Kevään ensimmäisinä merkkeinä pidetty parsa on kaikenlaisten kekkereiden ja fiininpienkin juhlien todellinen tähti. Tuoreen parsan käsittely käy kätevästi, ja kypsymisaikakin on vain muutamia minuutteja, joten juhlaruokana se on varsin vaivaton vaihtoehto. Hyvälaatuisen parsan tunnistat umpinaisista nupuista ja kiinteän napakasta varresta. Herkkä tuoretavara ei kestä kovin pitkää säilytystä, joten useampaa päivää aiemmin parsaa ei kannata jääkaappin varastoida. 

Jos parsat kuitenkin joutuvat viettämään kylmässä päivän tai kaksi, irrota nipun ympäriltä kuminauha, kiepauta parsat kosteaan keittiöpyyhkeeseen ja jätä odottamaan jääkaapin kylmimpään kohtaan erilleen etyleeniä erittävistä kasviksista ja hedelmistä. Kun kokkaamisen aika koittaa, napsauta parsan puutuneet tyvet sormilla poikki siitä kohtaa, josta ne luontevasti katkeavat. Nuorta vihreää parsaa ei yleensä kuorita, mutta jos kuori tuntuu paksummalta, voi sitä ohentaa kevyesti kuorimaveitsellä.

Kasviksen kuuluu jäädä kypsennyksen jälkeen napakaksi. Ohuet vihreät parsat kypsyvät minuutissa tai kahdessa, eikä paksumpiakaan tarvitse kovin paljon kauempaa keittää. Valkoiset parsat ovat yleensä vihreitä tukevampia, joten niiden keittoaikakin on pidempi. Jos keittäessä onkin syytä olla tarkkana, paistinpannulla tai grillissä ylikypsentämisen vaara on pienempi, ja makukin saa parsan paahtuessa uusia ulottuvuuksia. Kokeile siis rohkeasti erilaisia kokkaustapoja, kunnes löydät omaan suuhusi sopivimman!

Klassisen hollandaise-kastikkeen lisäksi parsan seuralaisiksi sopivat uppomunat, voisula ja parmesaani. Vihreää parsaa voi käyttää myös keväisen risoton tai peston valmistukseen tai sellaisenaan salaattiin suikaloituna. Satokausi-keittiössä parsa tarjoillaan tällä kertaa misotahnalla marinoituna, espanjalaiseen ajo blanco -kastikkeeseen dipattuna.

VINKKI! Jos tarjoat parsat viileänä, upota kiehuvasta vedestä nostetut parsat hetkeksi jääkylmään veteen, jotta ne säilyttävät heleän värinsä, eivätkä jatka kypsymistään enää keittämisen jälkeen. 

Kata kevään ensimmäiset parsat pöytään espanjalaisen ajo blancon ja ranskalaisen valkoviinin kera!

Vaikka alsacelainen Jean-Baptiste Adam Pinot Gris -valkoviini luokitellaan kuivaksi, on sen maussa mukavaa hedelmäisyyttä ja pyöreyttä, joka toimii mukavasti aasialaisen makumaailman ja jopa kevyen mausteisuuden kanssa.

Siksi kevään ensimmäiset parsat saavat Satokausi-keittiössä lisäpontta aasialaisen vivahteen, kun ne marinoidaan ennen kypsennystä misokastikkeella. Misotahna, makea riisiviini eli mirin ja riisiviinietikka saattavat kuulostaa eksoottisilta aineksilta, mutta nykyään kaikkia niitä löytää jokaisen hyvinvarusteltujen ruokakauppojen valikoimista. Muikeaa misomarinadia kannattaa kokeilla muidenkin kasvisten maustamiseen: marinoi misolla esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa ja keltajuuria – tai kotimaisia perunoita!

Misomarinoidut parsat maistuvat erinomaisilta sellaisenaan, mutta jos aikaa on, grillaa niiden seuralaiseksi esimerkiksi chilillä maustettua mustekalaa. Soosiksi sopii sekä parsalle että mustekalalle espanjalainen ajo blanco, jossa maistuu voimakas valkosipuli ja kermaisen täyteläinen manteli!

Misomarinoitu parsa

(neljälle)

 

  • 1 kg parsaa (vihreää, valkoista tai molempia)
  • 0,5 dl miriniä (makeaa riisiviiniä)
  • 2 rkl tummaa misotahnaa
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  • tarjoiluun esimerkiksi tuoreita yrttejä, hienonnettuja pähkinöitä, seesaminsiemeniä ja kevätsipulia

 

Huuhtele parsat kevyesti ja napsauta niiden puiseva kanta pois. Jos vihreät parsat ovat tuoreita ja ohuehkoja, voit käyttää ne kuorineen. Valkoiset parsat on hyvä kuoria ennen käyttöä.

Sekoita mirin, misotahna, riisiviinietikka, raastettu inkivääri sekä suola ja pippuri keskenään tasaiseksi kastikkeeksi. Kaada misokastike parsojen päälle ja hiero se kevyesti niiden pintaan.

Lämmitä paistinpannu ja paista misomarinoituja parsoja, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Älä paista parsoja täysin kypsiksi, vaan jätä niihin pieni purutuntuma. Voit kypsentää parsat myös ulkona grillissä tai avotulella.

Muhkean makuelämyksen saat, kun tarjoat misomarinoidut parsat espanjalaisen ajo blanco -kastikkeen sekä grillatun, chilillä maustetun mustekalan kanssa. Ajo blanco valmistuu hetkessä pyöräyttämällä tehosekoittimessa kuorittuja manteleita, valkosipulia, oliiviöljyä, sherryviinietikkaa, suolaa ja vettä.

Tarjoile parsat lisukkeineen isolta vadilta ja koristele ne esimerkiksi tuoreilla yrteillä ja pähkinärouheella.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.