Viime syksynä persimonit saapuivat toden teolla kotimaisiin ruokakauppoihin. Ne ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa suuren suosion. Uusi tuttavuus vaatii hieman opettelua ja olemme saaneet runsaasti kysymyksiä kuinka valitaan kypsä hedelmä. Jos persimonit ovat mielestäsi pahoja, tai ne eivät ole vielä sinulle tuttuja, niin kannattaa lukea tämä kirjoitus.


Kypsän persimonin vehriö irtoaa nyppäisemällä. Kevyesti puristettaessa hedelmä on melkein yhtä pehmeä kuin tomaatti. Sen hedelmäliha on muuttunut osittain hyytelömäiseksi ja leikatessa siitä tulee irrota hieman mehua. Banaanin tavoin persimonin kuoreen tai hedelmälihaan voi ilmaantua ruskeita kohtia, jotka ovat hedelmän sisältämiä sokereita.

SUOMEEN TUOTAVAT HEDELMÄT OVAT RAAKOJA

Suurin osa Suomeen tuotavista persimoneista ovat raakoja hedelmiä. Äkkiseltään se voi meidän kuluttajien kannalta tuntua ikävältä, mutta sille on olemassa hyvä syy. Raaka hedelmä kestää paremmin kuljetusta ja se pienentää hävikkiä. Raa´an hedelmän myyntiaika on pidempi eivätkä ne pilaannu niin nopeasti kaupassa. Hedelmät säilyvät myös kotitalouksissa hieman pidempään.

Tämä voi ärsyttää silloin kun hedelmän haluaisi syödä heti, mutta pienillä kulutustottumusten muutoksilla nämä tilanteet ovat ennakoitavissa. Me suosittelemme ostamaan yhdellä ostoskerralla reilusti hedelmiä. Tämä vähentää osaltaan kaupassakäynnin tarvetta ja säästää aikaa.

Persimonit kypsyvät kotona huoneenlämmössä 2-7 vuorokauden aikana. Kaikki eivät kypsy samanaikaisesti. Hedelmiä käytetään sitä mukaan kun ne kypsyvät. Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla persimonit samaan muovipussiin omenan tai päärynän kanssa.

MIELLYTTÄVIN KYPSYYSASTE SELVIÄÄ KOKEILEMALLA

Espanjassa viljeltävät persimonit sisältävät niin tanniinia kuin parkkihappoakin. Raa´an hedelmän maussa on erotettavissa selkeää hapokkuutta, mutta kypsänä ne ovat erittäin makeita ja herkullisia. Meillä jokaisella on oma makuaisti ja tomaatin tavoin persimoneista kannattaa etsiä itselleen mieluisin kypsyysaste ja lajike. Tämän uuden tuttavuuden makua ei kannata tuomita ensimmäisellä maistelukerralla.

P.S. Lue lisää persimonista, kakista ja sharonista.