Kaupallinen yhteistyö: Winestate

Keväisessä luonnossa kävellessä kannattaa kantaa mukana aina pientä koria, kangas- tai muovikassia, sillä juuri nyt metsät, pellonpientareet, niityt ja mökkipihat puskevat uutta elämää ja villejä vitamiineja. Nuorista nokkosista syntyy ihana muhennos, ja vanhempinakin versoina ne sopivat vihreän peston valmistukseen ja maukkaiden lettujen raaka-aineeksi. Satokausi-keittiössä villivihanneksista valmistuu kevään ensimmäinen nokkosrisotto. Se saa rinnalleen raikkaan seuralaisen, kun ruokajuomaksi kaadetaan pienet lasilliset chileläistä luomuvalkoviiniä. Keväisemmin ei viikko voisi alkaa!

Kevään raikkain luomuvalkoviini saapuu Chilestä

Nokkosrisoton kaveriksi korkatun Cono Sur Organic Sauvignon Blanc -valkoviinin juuret ovat syvällä Chilen maaperässä. Tuhansia kilometrejä pitkä ja kapea maa vaihtelevine ilmastoineen tarjoaa täydellisen ympäristön viininviljelyyn. Idässä vastaan tulee Andien vuoristo ja lännessä pauhaa Tyyni valtameri, jonka kylmät merivirrat pitävät lämpötilan viileänä kesälläkin. 

Vuonna 1993 perustettu Cono Surin viinitalo panostaa ympäristöystävällisyyteen. Yli 300 hehtaarin luomutarhoja viljellään kestävän kehityksen mukaisin menetelmin tuotantoketjun  hiilijalanjälki minimoiden. Ylhäisessä yksinäisyydessään vuoriston, valtameren, aavikoiden ja jäätikköalueiden eristämänä Chile on säästynyt kasvitaudeilta ja muissa viinimaissa vilistäviltä tuholaisilta. Sademäärät ovat pieniä ja aurinko sopivan lämmin, joten rypäleet pysyvät kuivina ja välttyvät näin myös jatkuvan kosteuden mukanaan tuomilta haitoilta. Olosuhteet ovat varsin otolliset luomurypäleiden kasvattamiseen.

Cono Sur Organic Sauvignon Blanc on osa Cono Surin Bicicleta-tuoteperhettä. Luomusertifioidun viinin rypäleet kasvavat San Antonion laaksossa, lähellä Tyynen valtameren pauhua. Etikettinsä kuvituksen mukaan polkupyöräviineiksikin kutsutut viinit ovat mutkattomia, herkullisen hedelmäisiä ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Kuvitus kumartaa viinitarhojen työntekijöiden suuntaan, sillä vanha kunnon fillari on viinintekijöiden ja -poimijoiden tärkein kulkupeli.

Aloita villiyrtteihin tutustuminen nokkosesta

Villiyrttien ja -vihannesten herkullisin sesonki kestää huhtikuusta kesäkuuhun, kun kasvien versot ja lehdet ovat vielä nuoria. Vanhetessaan moni kasvi muuttuu kitkeräksi tai puisevaksi. Tutuimpia villiyrttejä kuten nokkosta, vuohenputkea, siankärsämöä ja suolaheinää voi kuitenkin kerätä läpi kesän aina syksyyn asti. Muista kuitenkin, että villiyrttien poiminta ei ole aivan yhtä vapaata kuin marjojen ja sienten. Puiden, kerkkien, mahlan, havujen, lehtien ja kääpien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Myös jäkälien, sammalten ja juurien kerääminen on luvanvaraista. Kaikkea ei kannata myöskään rohmuta koriin kerralla, jotta kasvusto säilyy elinvoimaisena tulevinakin kesinä.

Jos villiyrtit tuntuvat vielä vierailta, aloita keräämällä tuttuja ja turvallisia nokkosia. Nokkonen (Urtica dioica) on helppo tunnistaa ja löytää, ja se on villikasveista ravinteikkain ja ylivoimaisesti monikäyttöisin. Poimi pisteliäät nokkosen versot saksien ja puutarhahansikkaiden avulla, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti ja käytä munakkaan tai piirakan täytteeksi, pastaan, salaattiin, keittoihin tai kalaruokiin pinaatin tavoin.

Satokausi-keittiössä kypsyy kevään kunniaksi vehreä nokkosrisotto, joka maustetaan sitruunalla, valkosipulilla ja parmesaanilla ja tarjotaan vaalean kalan kera. Ota resepti talteen, nosta viinipullo viileään ja muista, että risotto ei odota: tämä keväinen herkku haarukoidaan parempiin suihin heti sen valmistuttua!

Nokkosrisotto

Neljälle

 • 1 l tuoreita nokkosia
 • 1 sipuli
 • 3 isoa valkosipulinkynttä
 • 3 rkl voita
 • 3 dl risottoriisiä
 • 2 dl valkoviiniä
 • n. 8 dl kasvislientä
 • 65 g parmesaania
 • ½ sitruunan kuori
 • 1 sitruunan mehu
 • suolaa ja mustapippuria
 • tarjoiluun voissa paistettua kuhaa tai muuta kalaa sekä sitruunalohkoja ja esim. retiisinversoja

 

Ryöppää nokkoset eli keitä niitä noin minuutin ajan. Valuta nokkoset ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Puristele kuivaksi ja hienonna.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 2 rkl voita kasarissa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipulit ja kuullota hetki. Lisää sitten risottoriisi ja kuullota vielä pari minuuttia.

Lisää valkoviini kasariin ja anna kiehahtaa. Ala sitten lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna edellisen kauhallisen imeytyä riisiin ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisi on napakan kypsää.

Raasta parmesaani ja sekoita se, 1 rkl voita sekä nokkoset risottoon. Lisää sitruunan raastettu kuori ja mehu. Mausta risotto suolalla ja mustapippurilla.

Jaa risotto lautasille heti kun se on valmista. Tarjoile nokkosrisoton kanssa paistettua kalaa ja sitruunalohkoja. Viimeistele annokset halutessasi retiisinversoilla.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa ja Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan