Kaupallinen yhteistyö: Biolan

Satokausi-puutarha laajentaa kasvimaataan tänä kasvukautena ja ottaa askeleen kohti vastuullisempaa palstaviljelyä. Kestävän kasvimaan perustamisen ei kuitenkaan tarvitse olla työlästä – valitsemalla oikeat tuotteet teet palveluksen luonnolle, mutta helpotat samalla myös omaa työmäärää. Lue alta Satokausi-puutarhan vuoden 2024 palstan viljelysuunnitelmasta ja nappaa talteen vinkit kestävän ja helppohoitoisen kasvimaan luomiseen!

Kestävää hyötyviljelyä 

Kestävän kasvimaan perustaminen tarjoaa paitsi omaa satoa nautittavaksi, mutta myös mahdollisuuden edistää ympäristön hyvinvointia. Monet markkinoilla olevat kasvualustat sisältävät pääasiassa turvetta, mutta nykyään yhä useammat viherpeukalot etsivät vaihtoehtoisia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, ja mullankin ekologisuuteen kiinnitetään enemmän huomiota. 

Kasvimaan monimuotoisuuden ja pölyttäjäystävällisyyden edistäminen on kestävän viljelyn kulmakivi. Monimuotoinen kasvimaa ei vain tuota erilaista satoa syötäväksi, vaan se myös houkuttelee pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, perhosia ja muita hyönteisiä, samalla edistäen kasvien hyvinvointia. Siksi jätämme kasvimaan reunoille kitkemättömiä niittyalueita, jonka sekaan kylvämme vielä pölyttäjäystävällisiä kukkia, kuten auringonkukkia ja niittykukkaseosta. Satokausi-puutarhan kasvimaalla tulee kasvamaan myös esimerkiksi raparperi, laventeli ja ruiskaunokkeja, jotka ovat kaikki pörriäisten rakastamia.

 

kasvimaa

Kaikki kasvu alkaa kasvualustasta

Laadukas kasvualusta varmistaa hyvän kasvun ja helpottaa viherpeukalon työtä. Edellisvuoden kohopenkkien rinnalle nousevat korkeammat ergonomiset viljelylavat, joiden ääressä ei tarvitse kyyristellä kasveja hoitaessa. Lavat täytetään Biolan Turpeeton Puutarhamullalla, joka ei nimensä mukaisesti sisällä turvetta, vaan on valmistettu kompostoimalla 100 %:sti kierrätettyjä tai nopeasti uusiutuvia raaka-aineita. Näitä ovat muun muassa kotimainen puukuitu, nopeasti uusiutuva, ekologinen kasvualustasammal sekä pieneliötoimintaa aktivoiva biohiili.

Helppohoitoisuuden näkökulmasta Turpeeton Puutarhamulta on myös oiva valinta. Kasvusammal ja biohiili nimittäin sitovat itseensä vettä, vapauttaen sitä hitaasti kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Kasvimaata ei siis tarvitse olla kastelemassa yhtä usein ja vettäkin säästyy! 

 

Vanhojen kohopenkkien kylvöriveihin lisäämme uutta multaa. Pitkän kompostoinnin ansiosta Turpeeton Puutarhamulta sisältää paljon pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaiden rakennetta. Tämän lisäksi biohiili aktivoi maan pieneliöstöä ja elävöittää maata.

Koko kasvukauden ravinteet kertaheitolla 

Istutusten yhteydessä teemme varastolannoituksen, joka on helppo tapa huolehtia kasvien koko kasvukauden ravinnetarpeesta kerralla. Kertalannoitus riittää lähes kaikille kasveille. Enemmän ravinteita vaativille kasveille kuten kurpitsoille annamme lisäravinteita vielä kasvukauden edetessä.

Varastolannoitukseen käytämme pääasiassa Biolan luonnonlannoitetta, joka soveltuu yleislannoitteeksi kaikkialle puutarhaan. Siitä kasvit saavat kaikkia tarvitsemiaan pää- ja hivenravinteita. Lannoite lisätään annosteluohjeen mukaisesti taimen ympärille kuoppiin. 

LehtikaaliYlilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään, vaan se jätetään yhtenäiseksi osioksi. Kasvin juuret kasvavat vähitellen kiinni varastolannoitteeseen ja ottavat siitä ravinteita tarpeensa mukaan. Osa juurista kasvaa laimeammassa kasvualustaosassa ja sieltä kasvi ottaa tarvitsemansa veden.

Suorakylvörivien varastolannoitukseen käytämme Biolan Kasvimaalannoitetta, joka takaa hyvälaatuisen vihannes- ja juuressadon. Koko kesän ravinnetarpeen voi antaa kerralla tekemällä kylvörivin viereen vaon, johon lannoitetta annostellaan. Annamme samaa lannoitetta sen korkean kalsiumpitoisuuden vuoksi myös myöhemmin kesällä kurpitsoille.

 

 

 

 

 

 

Lisää asiantuntevaa tietoa puutarhaan löydät Biolanin sivustolta biolan.fi. Tutustu myös Biolanin Instagramiin ja Facebookiin.

Ota haltuun Satokausikalenterin Instagram, tuleva puutarhakausi tulee näkymään vahvasti kanavissamme.