”Happamia”, sanoi kettu pihlajanmarjoista. Vanha sananlasku pitää yllä vankkaa oletusta siitä, että pihlajanmarjat ovat karkean makuisia eikä marjojen kurottelua korkealta yläoksista nähdä vaivan arvoisena. Sorbiinihappo ja omenahappo aiheuttavat pihlajanmarjojen karvaan maun, mutta maku pehmenee ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Kerätyt marjat voi myös pakastaa yön yli ennen nauttimista! Happamuus yleensä vaihtelee suuresti eri puuyksilöiden tuottamien marjojen välillä. Älä siis luovuta, mikäli ensimmäinen maistamasi yksilö ei miellytä. Viereisen puun tuottamaa satoa maistamalla saatatkin löytää lempeän makuisia marjoja!

Runsas sato rohkaisee kokeilemaan

Pihlajanmarjan sesonki alkaa elokuussa ja kestää lokakuun loppuun asti. Pihlajanmarjat ovat erityisen kuitupitoisia ja niissä on runsaasti C-vitamiinia sekä karoteenia, joka on kasvin luonnollinen punertava tai kellertävä väriaine. Yleisesti karoteeneilla uskotaan olevan immuunipuolustusta vahvistava vaikutus.

Tänä vuonna pihlajat ovat tuottaneet marjasatoa paikoitellen hyvin, joten nyt on loistava hetki ottaa tämä marja käyttöön ja löytää oma lempparitapa hyödyntää pihlajanmarjaa omissa kokkailuissa.

Kokeile hilloissa, hyytelöissä ja jälkiruoissa

Pihlajanmarjasta valmistuu erinomaisia mehuja, hilloja, hyytelöitä ja jälkiruokia. Kirpeää makua voi tasoittaa käyttämällä pihlajanmarjaa yhdessä luonteeltaan makeampien marjojen ja hedelmien kanssa. Esimerkiksi omena ja pihlajanmarja ovat oiva makupari, ja maistuu hillona mainiolta kakun välissä luodessaan happaman ja makean yhdistyessä tasapainoisen ja raikkaan makumaailman.

Pihlajanmarjaa voi helposti hyödyntää muiden marjojen tavoin puuroissa, smoothieissa, jogurteissa, vispipuurossa ja jäädykkeissä. Kokeile myös tätä meidän ihanaa Pihlajanmarjatoffee-reseptiä! Herkulliset toffeepalat ovat ihania nautittuna syysiltana teekupillisen kera. Kahvipöytään puolestaan sopii tämä pihlajanmarjoista ja sesongin ihanista kotimaisista ompuista valmistettu Pihlajanmarja-ansa.

Pihlajanmarjahyytelöä kannattaa kokeilla myös suolaisten ruokien kanssa. Erityisesti syksyisten riistapaistien kanssa nautittuna makumaailma on maanläheinen ja mukavan yllätyksellinen! Supertrendikästä on myös korvata kaprikset pihlajanmarjoilla!

pihlajanmarja

Pysy ajan tasalla kaikista sesongin kasviksista suositun Satokausikalenterin avulla ja tilaa omasi nyt vuodelle 2023 täältä.

Tutustu myös muihin kauden resepteihin sivuillamme satokausi.fi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.