Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Klassikoiden klassikko, yksinkertaisten arkiruokien aatelinen ja suomalaisia sukupolvia yhdistävä suosikkiruoka tulee taas. Pannulla kypsäksi höyrytetty lenkkimakkara saa seurakseen säväyttävän sipuli-pekonikastikkeen, kourallisen kiehautettuja pakasteherneitä sekä sesongin kasviksista soseutetun, pirtsakan piparjuurimuusin. Tästä ei arjen pikaruoka parane!

Arvot ja perinteet auttavat tekemään hyviä valintoja

Tuttujen Snellmanin tuotteiden lyömättömän laadun mahdollistaa maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen perhetilamalli. Alkutuotanto koostuu yli 2 200 perhetilasta, joista suurin osa sijaitsee Pohjanmaan alueella, lähellä Snellmanin jatkojalostustiloja. Eläinten kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja tiivis yhteistyö tuottajien kanssa helppoa. Myös terveysviranomaiset, teurastamot ja rehuteollisuus osallistuvat laadun varmistamiseen ja tuotanto-olojen kehittämiseen.

Kohtele toisia, kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan on ohjenuora, joka ohjaa arkea joka päivä. Perhetiloja kunnioitetaan yhteistyökumppaneina ja yrittäjinä, sillä ilman tyytyväisiä tuottajia ei kauppojen hyllyiltä löytyisi maistuvia ja ensiluokkaisia tuotteita. Sujuva yhteistyö tuotantotilojen kanssa on jatkuvan vuorovaikutuksen, aktiivisuuden ja avoimuuden ansiota. Arvoja vaalitaan, eikä perinteitä unohdeta tuotantoketjun missään vaiheessa.

Kotimainen piparjuuri on monipuolinen maustekasvi

Pippurisella piparjuurella on Suomessa pitkä historia. Ennen sinapin, chilin ja pippurien saapumista Pohjolan perukoille, piparjuurta viljeltiin ympäri Etelä- ja Keski-Suomen. Näistä ajoista muistona ovat vanhoilta viljelymailta ja pihapuutarhoista levinneet maustekasvin karkulaiset, joita voi edelleen löytää luonnon keskeltä. Piparjuurta käytettiin pitkään yleislääkkeenä, ja sen maustekäyttö keksittiin vasta 1500-luvun Saksassa, jossa se onkin edelleen suosionsa huipulla. 

Piparjuuri on parhaimmillaan vähintään 3 cm paksuisena ja yli 20 cm pituisena. Kauppojen juureslaareissa pitkiä piparjuuria näkee harvoin, sillä kasvis on usein pätkitty pienemmiksi paloiksi. Tuoreeseen piparjuureen on pakattu kunnon satsi C-vitamiinia: sadassa grammassa sitä on kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Kuorimaton juuri on tuoksuton, mutta käsiteltäessä siitä vapautuu sinappiöljyä, joka saattaa ärsyttää silmiä ja limakalvoja. Tuore piparjuuri onkin tymäkkää tavaraa, ja usein sitä kutsutaankin Pohjolan wasabiksi. Se sopii mausteeksi kastikkeisiin, tuorejuustoihin, laatikoihin, muhennoksiin, salaatteihin, raasteisiin ja juuressoseisiin. Perinteisesti piparjuurta tarjoillaan paahtopaistin sekä graavatun tai kylmäsavustetun kalan lisukkeena. Etikkasäilykkeissä sen tiedetään estävän homeen syntymistä.

Kunnon lenkkimakkara on arkiruokaa parhaimmillaan

Luonnonkuoreen kääritty Snellmanin Kunnon lenkkimakkara on täyttä tavaraa. Koko kansan suosikissa on erityisen paljon kotimaista lihaa ja lisäaineita vain välttämätön määrä. Valitsemalla Snellmanin Kunnon lenkkimakkaran luonnonkuoressa voit olla varma, että se sisältää vain gmo-vapaalla rehulla tuotettua possun- ja naudanlihaa.

Kun yhdistetään arkiruokien klassikko ja pippurinen piparjuuri, saadaan mahtava makupari, joka katoaa lautasilta alta aikayksikön. Viimeisen silauksen makukokemukselle antaa rosmariinilla ja valkosipulilla maustettu sipuli-pekonikastike. Jos ei tällä nälkä lähde, niin sitten ei millään!

Kunnon lenkkimakkara, sipuli-pekonikastike ja piparjuurimuusi

Neljälle

 

 

Sipuli-pekonikastike:

 • 1 pkt Snellman Kunnon pekonia (150 g)
 • 2 sipulia
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
 • 1 rkl voita
 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • 4 dl lihalientä (esim. fondista tehtyä)
 • ½ tl maustepippuria
 • (suolaa)

 

Piparjuurimuusi:

 • 1 kg jauhoisia perunoita
 • 3 rkl tuoretta piparjuurta hienona raasteena
 • 2 rkl voita
 • 1-1 ½ dl maitoa
 • suolaa

 

Valmista ensin kastike ja muusi alla olevien ohjeiden mukaan.

Leikkaa makkaran toiselle puolelle ristikkokuvio. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista makkara molemmin puolin. Lisää vesi pannulle, peitä kannella ja anna makkaran kypsyä höyryssä. Se on valmista, kun vesi on haihtunut. Tarjoile kiehautettujen herneiden sekä sipuli-pekonikastikkeen ja piparjuurimuusin kanssa.

 

Sipuli-pekonikastike:

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna rosmariini.

Ruskista pekoni pannulla tai kattilassa. Lisää sipuli ja anna sen pehmentyä noin viiden minuutin ajan. Lisää valkosipuli, rosmariini ja voi, paista vielä hetki. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja anna ruskistua.

Vatkaa pekoni-sipuliseoksen joukkoon lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kastikkeen kypsyä kevyesti kuplien noin 10 minuutin ajan. Mausta maustepippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.

 

Piparjuurimuusi:

Kuori perunat ja leikkaa ne muutamaan osaan. Laita perunat kattilaan ja peitä vedellä. Keitä kypsiksi. Kuori ja raasta piparjuuri perunoiden kypsyessä.

Valuta vesi pois kattilasta. Sekoita kuumien perunoiden joukkoon piparjuuri, voi ja desi maitoa. Muussaa perunat muusinuijalla tai sähkövatkaimella. Lisää maitoa, jos muusi jää liian paksuksi. Mausta suolalla.

 

Lue lisää Snellmanista heidän Instagramista @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.