Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Mistä inspiraatiota ruoanlaittoon marraskuun pimeydessä? Joskus luottoreseptien muokkaaminen tai tuttujen ainesten käyttäminen uudella tapaa auttaa löytämään kadotettua innostusta keittiössä. Samalla se on hyvä mahdollisuus lisätä kasvisten määrää lautasella. Vaihda esimerkiksi ranskalaiset perunat juuresranuihin, joissa maistuvat makea nauris ja pähkinäinen palsternakka. Rustiikkisten ranskalaisten kanssa sopivat kotimaisen maatiaispossun fileesuikaleista valmistetut tuplapaneroidut nugetit.

Nugetit ja nauris

Lisää intoa keittiöön

Osa pärjää marraskuisessa arjessa turvatumalla muutamaan tuttuun luottoreseptiin ja -ainekseen, osa taas pyhittää pimeän vuodenajan mitä mielikuvituksellisimpiin keittiökokeiluihin. Molemmat tavat ovat hyväksi havaittuja selviytymiskeinoja, mutta mistä kannattaisi aloittaa, jos keittiöön kaipaa lisää puhtia ja inspiraatiota? Listasimme kolme vinkkiä, joilla pääsee jyvälle.

1. Tuunaa, yhdistele ja testaa

Käytä jääkaapin, maustehyllyn sekä kuivakaappien aineksia ennakkoluulottomasti, tuunaa vanhoja reseptejä korvaamalla raaka-aineita ja yhdistele valmisruokia tuoreisiin raaka-aineisiin. Voisiko kaapin perällä lymyävistä, hieman nahistuneista juureksista tehdä ranskalaisia tai sosekeittoa, ja mikä mauste sopii niille makupariksi? Miltä maistuvat kalapuikkotacot tai aasialaisilla mausteilla höystetyt ja lihapullilla täytetyt salaattikupit? Sopiiko kastikkeen sekaan jokin uusi kasvis tai jopa hedelmä? Tuoreet yrtit tuovat tietenkin makua ja väriä ruokiin, mutta myös kuivattujen mausteiden avulla pääsee uusiin maailmoihin. Testailemalla oppii, eikä se ole maailmanloppu, jos lopputulos ei joka kerta hivele makunystyröitä.

2. Selaa somea ja tallenna parhaat ideat 

Instagramista, blogeista ja Pinterestistä löytyy tunnetusti hyviä reseptejä kaikenlaisia mieltymyksiä ja ruokavalioita varten – tallenna parhaat ideat omiin kokoelmiisi niitä tilanteita varten, kun pää lyö tyhjää ruokakaupassa. Tai turvaudu painettuun mediaan: uppoudu ihaniin keittokirjoihin ja ruokalehtiin, niitä voi lainata myös kirjastosta. Suunnittelu auttaa arjen hallinnassa, joten viikon ruokalistaa kannattaa hahmotella jo etukäteen ja samalla miettiä, miten tähteet hyödynnetään. Näin energiaa jää myös uuden säveltämiseen.

Nugetit ja nauris

3. Muista kauden kasvikset

Myös loppuvuodesta saatavilla on sesonkikasviksia ja -hedelmiä, jotka kannattaa muistaa kokkausintoa hakiessa. Pirteitä sitrushedelmiä voi käyttää niin leivonnassa kuin ruoanlaitossa, ja erilaisista kaaleista sekä sipuleista syntyy maittavaa ruokaa. 

Myös hyvin säilyvät juurekset ovat vahvoilla loppusyksystä ja talvella. Maista tuttujen porkkanoiden ja punajuurien lisäksi vaikka naurista ja palsternakkaa. Makea nauris on ikivanha viljelykasvi, jonka väri ja muoto vaihtelee lajikkeen mukaan. Myös maussa on eroja: talvinauris on voimakkaamman makuinen kuin rapsakka kevätnauris. Porkkanan sukulaisen palsternakan suosio on viime vuosina kasvanut, mutta edelleen makeaa ja hieman pähkinäistä juuresta voisi käyttää monipuolisemmin. Molemmista juureksista kannattaa valita napakoita yksilöitä.

Palsternakasta ja nauriista valmistat esimerkiksi herkullisia juuresranskalaisia. Jos kaapista löytyy muita juureksia, nekin kannattaa lisätä mukaan pellille. Rustiikkisten ranskiksien kanssa maistuvat mureat possunugetit, joissa on superrapea pinta tuplaleivityksen ansiosta. Tuplapaneerauksessa raaka-aine pyöritellään ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. Jauhot voi maustaa mielensä mukaan esimerkiksi yrteillä tai chilillä, tai kuten tässä, parmesaanilla!

Nugetit ja nauris

Tuplapaneroidut possunugetit ja juuresranskalaiset 

45 min  

kahdelle

Nugetit

Juuresranskalaiset

  •  500 g erilaisia juureksia esimerkiksi naurista ja palsternakkaa
  • 1 rkl öljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria 

Valmista juuresranskalaiset. Kuori ja leikkaa juurekset samankokoisiksi ohuiksi tikuiksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pirskottele päälle öljy, mausta suolalla ja mustapippurilla, sekoita kunnolla. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja ovat saaneet kunnolla väriä. 

Riko kananmunat syvälle lautaselle, vispaa rakenne rikki haarukalla ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Mittaa vehnäjauho omalle lautaselle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Mittaa kolmannelle lautaselle pankojauhot ja raastettu parmesaanijuusto, sekoita huolellisesti. 

Upota muutama fileesuikale kerrallaan ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja lopuksi parmesaani-pankojauhoihin. Laita kauttaaltaan paneroidut suikaleet sivuun odottamaan. Jatka kunnes olet paneroinut kaikki suikaleet. 

Paista suikaleet muutamassa erässä kuumalla pannulla reippaassa öljyssä 1–2 minuuttia per puoli. Varo polttamasta. Nosta nugetit talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Tarjoile heti juuresranskalaisten kera.

Nugetit ja nauris

Seuraa Snellmania Instagramissa @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.