Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Mitä olisi joulu ilman laatikoita? Tänä vuonna juhla-aterian mehevin ja helpoin tarjottava syntyy makeasta punajuuresta, kirpsakasta omenasta ja sopivan suolaisesta sinihomejuustosta. Kun paistoksen valmistaa uunia vaille valmiista punajuurigratiinista, jouluna jää sopivasti aikaa myös rentoutumiselle.

punajuurigratiini

Laatikot pitävät pintansa 

Herkulliset laatikot ovat odotettu osa jouluateriaa, ja monet vannovat oman suosikkinsa nimeen. Viime vuosina perinteisten lanttu-, porkkana-, peruna- ja maksalaatikoiden rinnalle on noussut myös muita vaihtoehtoja, kuten bataattilaatikko tai vaikka vähällä vaivalla syntyvät uunijuurekset. Jos mieli tekee kokeilla jotain uutta, kannattaa katse tänä vuonna kääntää punajuurigratiiniin. Punajuurikkaan makeus komppaa mukavasti muita joulupöydän herkkuja, ja mukavaa lisätwistiä gratiini saa, kun mukaan lisää omenaa ja ylimääräisen annoksen sinihomejuustoa.

Kotikokki saa helpotusta jouluruokarumbaan käyttämällä tuoreina ja laadukkaina säilyviä pakastetuotteitta. Esimerkiksi herkullinen punajuuripaistos syntyy helposti valmiista Apetit punajuurigratiinista, joka sisältää kotimaisen punajuuren lisäksi muun muassa perunaa, sipulia ja Valio AURA juustoa.  Pakastetuotteet ovat myös hyvä tapa vähentää hävikkiä, sillä pakkauksesta on helppo ottaa vain sen verran kuin tarvitsee ja säästää loput seuraavaa käyttökertaa varten. Apetitin pakastekasvikset matkaavat pellolta pakkaseen nopeasti heti sadonkorjuun jälkeen, ja vielä joulukuussa pakastetaan vuoden viimeiset juurekset Apetitin tehtaalla Säkylässä.

punajuurigratiini

Oiva omena säväyttää suolaisissa ruoissa

Kirpsakat omenat mehevöittävät entisestään helppotekoista punajuurigratiinia. Talvilajikkeet kypsyvät yleensä valmiiksi vasta viileässä varastoituna, ja siksi parhaiten säilyviä kotimaisia omppuja voi olla saatavilla jopa joulun tienoilla. Yhdessä punajuuren ja AURA juuston kanssa ne muodostavat yllättävän toimivan yhdistelmä makeutta, hapokkuutta ja suolaisuutta. Omenaa kannattaa muutenkin kokeilla rohkeasti suolaisissa ruoissa, kuten padoissa, joihin ne tuovat mukavan hedelmäisen säväyksen. 

Muutaman ainesosan punajuurigratiini sopii tarjottavaksi sellaisenaan, joulupöydässä tai kala- ja liharuokien lisäkkeenä. Mikä parasta, esivalmisteluihin kuluu noin vartti ja uuni hoitaa suurimman työn. Koristele halutessasi vielä rucolalla ja omenasiivuilla, nosta herkullinen gratiini suoraan pöytään ja kerää kehut.

punajuurigratiini

Omenainen punajuurigratiini sinihomejuustolla

Neljälle
Työaika 15 min, uunissa 50–60 min 

  • 1 pss Apetit Kotimainen punajuurigratiini (à 700g)
  • 100 g sinihomejuustoa murustettuna, esimerkiksi Valio AURA juustoa
  • 2 hapanta omenaa 
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia 
  • muutama oksa tuoretta timjamia 

Lisäksi 

  • rucolaa 
  • 1 hapahko omena 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaada jäinen Apetit Kotimainen punajuurigratiini uunivuokaan. Pese ja leikkaa omenat kuutioiksi ja lisää punajuurigratiinin sekaan. Murusta sinihomejuusto ja hienonna yrtit, lisää vuokaan ja sekoita. Paista uunissa 50–60 minuuttia. Sekoita gratiinia kerran kypsennyksen aikana. Anna vetäytyä hetki ja koristele halutessasi rucolalla ja omenasiivuilla. 

punajuurigratiini

Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Sesongin kasviksista.