Kaupallinen yhteistyö: Biokia

Tuleeko sinun syötyä kourallinen marjoja päivässä? Melko harvalla tulee, vaikka pohjoisten metsien oma superruoka tekeekin tunnetusti hyvää sekä makunystyröille että keholle. Kun välipalaksi napsii kotimaisia, kuivattuja luomumarjoja tai lisäilee marjajauhetta vaikka sämpylätaikinaan, päivän marjakiintiö tulee helposti täyteen. Loihdimme loppuvuoden lohdullisimmat sämpylät, joissa maistuu pirteä puolukka sekä jauheena että kuivattuina marjoina. Sämpylöiden päälle sopii Satokausi-kasvis punajuuresta ja cashewpähkinöistä valmistuva ihanan pinkki ja supertäyteläinen levite.

Puolukkasämpylät ja punajuurilevite

Kourallinen marjoja päivässä 

Lähes jokainen tuntee tutun “puoli kiloa päivässä” -kasvissuosituksen, mutta harvalla päivittäinen määrä eli noin 5–6 annosta tulee täyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö suosituksen mukaisesti. Lisäksi yllätyksenä voi tulla se, että tästä määrästä noin puolet tulisi olla marjoja ja hedelmiä. Marjojen osalta yhdeksi annokseksi lasketaan yksi desilitra.

Jos päivittäinen tavoite tuntuu turhan kaukaiselta varsinkin näin talven kynnyksellä, kätevät kuivatut marjatuotteet kannattaa ottaa osaksi arkea. Yksi pussillinen Biokian kuivattuja luomumarjoja vastaa jopa 3–4 desilitraa tuoreita marjoja, ja ruokalusikallisesta marjajauhetta saa jo päivän marja-annoksen. Päivittäiseen ruokailuun tulee kuin huomaamatta lisää väriä, makua ja ravintoaineita, kun jauheita ja marjoja sekoittaa sämpylätaikinaan, aamupuuron joukkoon, raikkaaseen smoothieen tai vaikka keksitaikinaan. Lisäksi kuivatut marjat eivät tuki pakastinta, sillä ne pysyvät hyvinä huoneenlämmössä. Biokia käyttää Suomussalmella valmistetuissa tuotteissaan vain kokonaisia ja vastuullisesti poimittuja marjoja luomualueilta, ja suurin osa marjatuotteista on täysin kotimaisia ja Hyvää Suomesta -merkittyjä. Jauheita ja kuivattuja marjoja voi kätevästi tilata kotiovelle Biokian verkkokaupasta.

Puolukkasämpylät ja punajuurilevite

Lisää pinkkiä päivään punajuurikkaalla 

Marjojen lisäksi loppuvuodesta kannattaa popsia etenkin kotimaisia juureksia. Muun muassa makea punajuuri taipuu moneen – perinteisten etikkapunajuurten ja borssin lisäksi se sopii niin salaatteihin, risottoon kuin leivontaankin. Kotimaisen punajuuren pääsato saapuu kauppoihin elo-lokakuussa, ja varastojuureksena sitä on saatavilla marraskuusta alkukevääseen asti. Valitse kaupasta tummanpunaisia ja sileäpintaisia punajuuria ja kypsennä ne kuorineen, näin punajuurikkaan monet ravintoaineet säilyvät parhaiten.

Punajuuresta ja cashewpähkinöistä syntyy täyteläinen levite pirteille puolukkasämpylöille, jotka maistuvat niin aamu-, väli kuin iltapalallakin. Jos haluat nauttia uunituoreista leipomuksista heti aamusta, voit kohottaa taikinan jääkaapissa yön yli kelmun alla, muotoilla aamulla sämpylät pellille ja kohottaa niitä vielä hetken huoneenlämmössä. Sitten vain sämpylät uuniin ja vastapaistettua leipää odottelemaan! Vaihtelua sämpylöihin saat kokeilemalla eri marjajauheita ja kuivattuja marjoja, miltä kuulostaa esimerkiksi mustikalla tai tyrnillä maustettu leipä? Kokeile myös sekoittaa marjajauheita voihin, Biokian sivuilta löytyy muun muassa vaahdotetun puolukkavoin ohje. 

Puolukkasämpylät ja punajuurilevite

Pirtsakat puolukkasämpylät ja punajuuri-cashewlevite 

Puolukkasämpylät

noin 14 sämpylää

Punajuuri-cashewlevite 

  • 500 g kypsiä punajuuria
  • 125 g cashewpähkinöitä
  • 1 tl suolaa
  • lisäksi tarvitset tehosekoittimen

Puolukkasämpylät 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 °C) kulhossa. Liuota hiiva veteen. Lisää hunaja, suola ja puolukkajauhe. Alusta sämpyläjauhot ja öljy taikinaan käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, noin 5–10 min. Lisää lopuksi joukkoon kuivatut puolukat, vaivaa tasaiseksi. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 min tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Jos teet taikinan edeltävänä iltana: peitä kulho tiukasti kelmulla ja kohota jääkaapissa yön yli.

Muotoile taikinasta pitkä pötkö, jaa 14 samankokoiseen palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Siirrä sämpylät kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota vielä 20–30 minuuttia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10–13 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. 

Punajuuri-cashewlevite 

Laita cashewpähkinät likoamaan kuumaan veteen noin 20 minuutiksi. Leikkaa kypsät punajuuret pienemmäksi ja lisää tehosekoittimeen. Valuta pähkinät ja lisää punajuurien joukkoon. Mausta suolalla. Surauta ainekset silkkiseksi tahnaksi, noin 3–5 minuuttia. Voit lisätä massaan tilkan vettä, jos seos ei lähde pyörimään tehosekoittimessa. Kaada levite kulhoon ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

Puolukkasämpylät ja punajuurilevite

Marjaista energiaa päivääsi saat seuraamalla Biokiaa Instagramissa @biokia, lisätietoa tuotteista löydät myös verkkosivuilta.

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.