Tiesitkö, että siideriä voi valmistaa kotioloissa? Tämä raikas kuplajuoma valmistetaan tietenkin raparperista ja mansikoista. Poreileva raparperi-mansikkasiideri maistuu kesäisenä saunajuomana tai ihanana mökkituliaisena!

 

Raparperi-mansikkasiideri

Noin 9 l valmista siideriä

Valmistusaika: 60 min
Käymisaika: 30 pv

  • 9 l tuorepuristettua omenamehua huoneenlämpöisenä
  • 2,5 g siiderihiivaa tai muuta siideriin valmistukseen soveltuvaa hiivaa
  • 0,5 dl vettä
  • 1 kg mansikoita (pakaste)
  • 1 kg raparperia (pakaste)

Lisäksi:

  •  käymisastia

Pullotukseen:

  • sokeria
  • lasipulloja

 

Puhdista käymisastia ja välineet huolellisesti. Tarkista, että käymisastian hana on kiinni.

Sekoita siiderihiiva 35–40-asteiseen veteen, anna turvota noin 5 minuuttia. Sekoita turvonneen hiivan joukkoon tilkka omenamehua, jotta hiiva vähitellen tottuu mehun lämpötilaan ja happamuuteen. Odota vielä 10 minuuttia.

Mittaa huoneenlämpöinen omenamehu käymisastiaan, lisää lopuksi omenamehuun liuotettu hiivaseos. Aseta käymisastian kansi päälle ja napsauta lukot kiinni. Täytä vesilukko vedellä ja aseta se tiukasti paikalleen. Anna siiderin käydä 1–2 viikkoa, seuraa vesilukkoa. Kun vesilukko ei enää poreile, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli siiderin maustamiseen.

Mittaa sulatetut mansikat sekä raparperit puhtaaseen tiheäreikäiseen mesh-pussiin, esimerkiksi pähkinämaidon valmistukseen tarkoitettu pussi sopii hyvin. Sulje pussi huolellisesti ja upota se siiderin joukkoon. Anna siiderin käydä vielä 5–7 päivää.

Seuraava vaihe on pullotus. Varmista, että sinulla on riittävästi puhdistettuja pulloja. Mittaa jokaisen pullon pohjalle hieman sokeria, noin 5 g litraa kohden, jotta siideriin muodostuu poreita. Pullota siideri käymisastiasta suoraan pulloihin. Sulje pullot ja anna käydä vielä noin viikko huoneenlämmössä. Siirrä pullot kylmään, nyt siideri on valmis nautittavaksi!

Tällä menetelmällä valmistuu rutikuivaa siideriä. Jos kaipaat siideriin makeutta, voit käyttää makeutukseen soveltuvaa sorbitolia tai laktoosia. Voit myös makeuttaa siiderin juomisen yhteydessä sokerisiirapilla. Lisää sokeria siideripulloihin ei kannata lisätä, sillä hiiva käyttää sen ravintonaan. Siiderin maku kehittyy kuukausien ajan ja säilyy oikein valmistettuna ja säilöttynä ainakin vuoden ajan.

Siideri