RUOKA

Punajuurimokkapalat pääsiäisen kahvipöytään

Punajuurimokkapalat – Kaupallinen yhteistyö: Dr. Oetker

Mokkapalat eivät mene koskaan pois muodista ja ne maistuvat kaikille! Ihanan helppo leivonnainen sopii mainiosti myös pääsiäisen kahvipöytään, mutta tällä kertaa herkku mehevöitetään punajuurella ja kuorrutetaan kauniin pinkillä tuorejuustokuorrutuksella.

PunajuurimokkapalatPunajuuresta makua ja mehevyyttä mokkapaloihin

Varastojuurekset ovat sesongissa pitkälle kevääseen ja ne sopivat mainiosti monenlaiseen ruuanlaittoon, myös leivontaan. Porkkanakakku lienee tunnetuin juureksia hyödyntävä leivonnainen, mutta myös esimerkiksi palsternakka sopii hyvin makeisiin herkkuihin. Meidän mokkapalamme mehevöityvät punajuurella, joka sekoitetaan taikinaan kypsennettynä ja soseutettuna.

Valitse kaupassa kiinteitä, sileäpintaisia ja tummanpunaisia punajuuria. Punajuuri kannattaa kypsentää kuorineen, jotta ravinteet eivät liukene keitinveteen. Kypsästä, hieman jäähtyneestä juurikkaasta kuori irtoaa helposti. 

PunajuurimokkapalatHerkullinen kuorrutus käden käänteessä

Mokkapalat kruunaa maukas kuorrutus. Punajuurimokkapalat viimeistellään herttaisen pinkillä kuorrutuksella ja sellainen valmistuu näppärästi Dr. Oetkerin uuden Icing & Frosting Berry Fantasy -kuorrutteen avulla. Berry Fantasy -kuorrutteessa on herkullisen marjaisa maku.

Me sekoitimme kuorrutejauheen tuorejuuston ja voin kanssa ihanan kermaiseksi kuorrutteeksi, mutta jauheen voi sekoittaa myös pelkän voin tai ihan vain veden kanssa. Tarkemmat ohjeet löytyvät pussin kyljestä

PunajuurimokkapalatPääsiäistunnelmiin punajuurimokkapalat vie viimeistään koristelu: asettele kuorrutuksen päälle söpöjä pieniä suklaa- tai toffeemunia ja kauniita sitruunamelissan lehtiä.

PunajuurimokkapalatPunajuurimokkapalat

mokkapalat:

kuorrute:

koristeeksi:

  • pieniä suklaa- tai toffeemunia
  • tuoretta sitruunamelissaa

mokkapalat:

Kuori punajuuret ja höyrytä tai keitä ne kypsiksi. Anna jäähtyä. Leikkaa punajuuret pienemmiksi paloiksi ja soseuta yhdessä öljyn kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. 

Vaahdota munat, sokeri ja Vanilla Paste kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinja keskenään.

Yhdistä ensin punajuurisose ja suklaa. Kääntele joukkoon muna-sokerivaahto ja siivilöi joukkoon jauhoseos, kääntele sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 24 x 34 cm) ja tasoita pinta. 

Paista mokkapaloja 180 asteessa noin 25 minuuttia, tai kunnes kypsää. Voit testata kypsyyden työntämällä kakkuun hammastikun, jos siihen ei tartu taikinaa, on leivonnainen kypsää. Anna jäähtyä.

kuorrute:

Vatkaa Icing & Frosting Berry Fantasy -kuorrutetta, huoneenlämpöistä pehmeää voita ja tuorejuustoa käsivatkaimella neljän minuutin ajan.

Kippaa mokkapalat tarjoiluvadille ja levitä päälle kuorrutus. Koristele pienillä suklaa- tai toffeemunilla ja sitruunamelissan lehdillä. Leikkaa paloiksi ja tarjoile.


Tutustu Dr. Oetkerin tuotteisiin heidän kotisivuillaan. Ota seurantaan myös inspiroivat somekanavat (FB: @leivojakoristele ja IG: @leivojakoristele)!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.

Jogurtti-juustokakku eksoottisilla hedelmillä

Jogurtti-juustokakku – Kaupallinen yhteistyö:Valio

 

Eksoottisilla hedelmillä viimeistelty sitruunainen jogurtti-juustokakku sopii täydellisesti vaikkapa pääsiäisen kahvipöytään. Herkullinen kakku tarjoillaan raikkaan sitruunasiirapin kanssa.

Eksoottiset hedelmät ovat kauniita ja herkullisia

Eksoottiset hedelmät ovat sesongissa pitkälle kevääseen ja ne sopivatkin upeasti pääsiäisen ruokapöytään. Koristelimme raikkaan jogurtti-juustokakun kauniilla hedelmillä ja keitimme sitruunasta makean kirpsakan siirapin. Tästä ei kakku parane!

jogurtti-juustokakkuKakun koristeluun sopivat näyttävät hedelmät eri tavoin leikattuna. Ysäri-booleista tuttu karambola eli tähtihedelmä on taas muodissa ja se kaunistaa tähden muotoisena jogurtti-juustokakkuakin. Uudempi hittihedelmä pitaija pyöräytetään palloraudalla mustapilkullisiksi palloiksi ja lisäksi kakkumme saa ylleen miniananas- ja mangoviipaleita sekä passionhedelmän hedelmälihaa siemenineen. 

jogurtti-juustokakkuVoit koristella kakun muillakin sesongin hedelmillä, kuten ananaskirsikoilla, kiivillä ja erilaisilla sitruksilla.

Juustokakku ilman juustoa

Tämä jogurtti-juustokakku ei itseasiassa sisällä lainkaan juustoa, vaan se valmistetaan Valio Luomu turkkilaisesta jogurtista, Valio Luomu kuohukermasta ja vaahdotetuista valkuaisista. Paksu ja täyteläinen turkkilainen jogurtti on oiva tuorejuuston korvike ja vaahdotetut valkuaiset antavat kakulle mieletöntä kuohkeutta. Sitruunan kuori ja mehu tuovat kakun kermaiseen makumaailmaan mukavan särmän.

jogurtti-juustokakku

Valmistimme kakun hieman pienempään, halkaisijaltaan 18 senttiseen irtopohjavuokaan. Jos omistat suuremman irtopohjavuoan, tulee kakusta litteämpi. 

Pääsiäisen aamiaispöytään suosittelemme kaunista aamiaiskulhoa banaanigranolan ja sesongin hedelmien kera.

Jogurtti-juustokakku

pohja:

täyte:

sitruunasiirappi:

  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1 dl sitruunamehua
  • 1 dl sokeria

koristeeksi:

  • eksoottisia hedelmiä, esim. passionhedelmää, mangoa, pitaijaa, karambolaa ja miniananasta
  • sitruunamelissan lehtiä

Valmista ensin pohja. Murskaa kaurakeksit tehosekoittimella tai laita ne pussiin ja hakkaa kaulimella muruiksi. Sulata voi ja sekoita kaurakeksimurun joukkoon. Pingota irtopohjavuoan (18 cm halkaisija) pohjalle leivinpaperi. Painele voi-keksimuru seos pohjalle ja laita täytteen teon ajaksi jääkaappiin.

Täytettä varten laita liivatteet veteen likoamaan. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita jogurtin joukkoon yhdessä sitruunan kuoren kanssa. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri valkuaisvaahdon joukkoon vähitellen. Kääntele valkuaisvaahto kerma-jogurttiseoksen joukkoon. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi pienessä kattilassa ja sulata liivatteet mehun joukkoon ja sekoita seos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Levitä täyte irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli.

Sitruunasiirappia varten mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia ja siirrä pois liedeltä jäähtymään. Huomioi, että siirappi sakenee jäähtyessään.

Koristele kakku haluamillasi eksoottisilla hedelmillä ja sitruunamelissan lehdillä. Tarjoile sitruunasiirapin kanssa.


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Maukas ja aromaattinen kana-fenkolipata

Kana-fenkolipata – Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff

 

Vuoden alussa olemme jakaneet inspiroivia reseptejä ja vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämisestä. Joko luit artikkelin nousevista juomatrendeistä ja olet kokeillut kala-kasviscurrya?Tällä kertaa juttusarjan kolmannessa osassa sukelletaan välimerelliseen tunnelmaan ja kokkaillaan kevättalven suosikista, fenkolista, aromaattinen pata. Fenkoli on erityisen suosittu kasvis ranskalaisessa keittiössä, sieltä tulee myös tähän reseptiin mätsätty ruokajuoma, alkoholiton 1664 Blanc -olut.  Uunissa haudutettu kana-fenkolipata on rento ja maistuva illallinen viikonlopuksi. Kasviksista, tuoreista yrteistä ja kanasta valmistuva ateria tarjoillaan höyryävän kuumana. Pata saa reilusti makua Välimeren maista kotoisin olevasta fenkolista. Tämä aromaattinen kasvis on totuttu lisäämään kalaruokiin, mutta se sopii myös loistavasti kanan kanssa samaan pataan. Fenkoli sisältää runsaasti foolihappoa, C-vitamiinia sekä kaliumia.   

1664 Blanc 0,5 %

Suositun 1664 Blanc -vehnäoluen alkoholiton versio on vähintäänkin yhtä hyvää. Modernissa belgialaistyylisessä oluessa maistuvat kevyesti sitrus ja korianteri. Hienostuneessa maussa voi aistiaa myös häivähdyksen aprikoosia, siksi tämä juoma sopii hyvin myös kesäiseen ruokalistaan. Blanc sopii salaattien, valkolihaisen kalan, kevyiden kanaruokien ja kirpeiden jälkiruokien kanssa nautittavaksi sekä aasialaistyyppisten ruokien seuraan. Vaikka oluessa on nimensä mukaiset 0,5 % alkoholia, lasketaan se alkoholittomiin. Useissa alkoholittomiin lueteltavissa oluissa on hieman alkoholia valmistusmenetelmistä johtuen. Ranskassa valmistettu olut on pakattu siniseen 0,33 litran kierrätyslasipulloon, kuten vahvempikin versio.kana-fenkolipata

Oluen ja ruoan yhdistäminen

Kevyt sitruksinen aromi oluessa sointuu pirteästi kana-fenkolipadan appelsiiniin. Yksi hyvä näkökulma juomaa valitessa ovat aterian raaka-aineet: lihaisammalle aterialla sopii paremmin voimakkaampi, tummempi olut, kun taas vaalean kalan tai kanan kanssa suositaan usein keveitä, vaaleita oluita. kana-fenkolipata

Ruokaa ja juomaa yhdistäessä pyritään tasapainoon, jossa maut tukevat toisiaan. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että kevyet vaaleat maut sopivat yhteen, kuten myös tummemmat aromikkaat maut sopivat keskenään. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu sääntö, vaan sopivaa yhdistelmää voi lähteä hakemaan myös vastakohtien kautta. Esimerkiksi tulisen annoksen ruokajuomana raikas olut saattaa toimia hyvin. Lue lisää ruoan ja juoman yhdistämisestä artikkelin loppuun linkatuista aiemmista artikkeleistamme.

kana-fenkolipata

Kana-fenkolipata 

  • 900 g kanan koipipaloja
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 fenkoli (n. 350 g)
  • 7 dl kanalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1-2 rkl maizenaa 
  • tuoretta timjamia

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja ruskista kanan koipipalat parissa erässä. Mausta kanat suolalla ja mustapippurilla. Siirrä koipipalat pataan.

Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota myös sipulia öljyssä ennen pataan siirtämistä.

Lisää pataan sipulit, valkosipulit, appelsiinin mehu ja kuori sekä valkoviinietikka. Leikkaa fenkoli isoiksi suupaloiksi ja lisää pataan. Kaada pataan kanaliemi. 

Nosta pata 170 asteiseen uuniin tunniksi. Siirrä pata liedelle ja sekoita joukkoon kuohukerma. Suurusta liemi kylmään veteen sekoitetulla maizenalla ja anna padan vielä kiehahtaa. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja tuoreella hienonnetulla timjamilla.

Tarjoile kana-fenkolipata perunamuussin kanssa.

Juoma: 1664 Blanc Alcohol Free

 

Lisää tietoa ruoan ja juoman yhdistämisestä:

Juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä

Kala-kasviscurry 


Sinebrychoffin sivuilta sinebrychoff.fi löydät lisää tietoa. Alkukevään raikkaimmat  juomat löytyvät myös Facebookista ja Instagramista @sinebrychoff.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.