Satokausi-sovellus julkaisi maailman ensimmäiset lakka- ja vadelmapaikkojen kartat heinäkuun alussa. Ennusteisiin ja biologiaan perustuvat kartat ennustavat todennäköisimmät marjapaikat koko Suomen alueella. Uudet kartat täydentävät jo aiemmin sovelluksesta löytyneitä mustikka-, puolukka- ja herkkutattikarttoja.
Sovelluksen uudet lakka- ja vadelmakartat tuovat piilottelevat marjat yhä useamman saataville. Suomessa on yhteensä yli 100 erilaista suotyyppiä, joista vain noin kahdeksalla suotyypillä tavataan lakkaa runsaana. Sovellus tulkitsee ja ennustaa alueet, joilla olemassa olevien paikkatietojen pohjalta todennäköisimmin kasvaa lakkaa tai vadelmaa.
Lakka- ja vadelmakarttoja ei ole tässä laajuudessa tehty koskaan aiemmin. Ne saatiin sovellukseen maailman mittakaavassa ainutlaatuisella tavalla biologi Jaakko Junikan työn tuloksena. Taustalla on paitsi tutkimusta ja ennustekaavojen laatimista, myös kenttäkäyntejä ja asiantuntijakyselyitä.
”Viime vuonna julkaisimme mustikka- ja puolukkakartat, joihin oli olemassa valmista tutkimuspohjaa, josta ennusteita alettiin rakentamaan. Tänä vuonna ennusteita parannetaan yhä. Lakan ja vadelman osalta lähdettiin nollasta liikkeelle. Alustavat tarkastelut mustikan ja puolukan osalta osoittivat, että sovelluksen ennusteiden oikeaan osuvuus on kohtuullisen tarkkaa”, kertoo biologi Jaakko Junikka.
Heinäkuu on otollista aikaa sekä vadelmien että lakkojen keräämiselle, sillä lakan kausi on heinäkuun puolivälistä elokuulle ja vadelmakausi kestää heinäkuusta syyskuuhun.
Jopa 90 % villimarjoista jää metsään vuosittain
Noin puolet suomalaisista käy marjastamassa vuosittain, mutta monille marjastus näyttäytyy vaikeana. Arvioiden mukaan vain 3–10 % marjoista poimitaan vuosittain Suomen metsistä ja soilta.
”Satokausikalenterin ytimessä on aina ollut missio kehittää suomalaista ruokakulttuuria lisäämällä ymmärrystä kasvisten sesongeista, monipuolistaa niiden käyttöä sekä hyödyntää marja- ja sienisatoa helpommin. Sovellus tuo marjat ja sienet tasa-arvoisesti jokaisen saavutettavaksi ja madaltaa kynnystä lähteä metsään, kun kartta näyttää, mistä marjoja ja sieniä löytää”, Satokausikalenterin perustaja ja toimitusjohtaja Samuli Karjula kertoo.
Marjastaminen tuo monia hyötyjä: villimarjojen kerääminen on ilmaista ja niissä on paljon hyödyllisiä vitamiineja. Karjula muistuttaa, että metsään ja soille meneminen on itsessään rentouttavaa.
Satokausi-sovellus kommunikoi puhelimessa yleensä olevien karttasovellusten, kuten Google Mapsin kanssa. Näin marjapaikoille on helppo löytää reitti. Sovelluksessa on saatavilla helppolukuisempi kartta sekä tarkka maastokartta.
”Kehitämme jatkuvasti sovellusta kysynnän ja palautteen perusteella. Katsotaan, saisimmeko syksyksi uusia sieniä karttaan”, paljastaa Karjula.
Vadelmaa löytyy Oulun eteläpuolelta tienvarsilta, reheviltä ja valoisilta kasvupaikoilta ja urheilukenttien laidoilta – eteläisimmät lakkapaikat Kehä 3:n sisäpuolella
Maailman ensimmäinen lakkakartta paljastaa lakkapaikkoja yllättävän etelästä. Lakat vaativat kasvupaikakseen tietyntyyppisen suon, joita on vähemmän Etelä-Suomessa, mutta sovellus on löytänyt todennäköisiä lakkapaikkoja myös Kehä 3:n sisäpuolelta.
”Vadelma-apajille ei tarvitse lähteä kauas kotoa, vaan niitä voi löytyä lenkkipolun varresta tai urheilukenttien reunoilta. Iltakävelyllä saa kätevästi pakasterasiaan aamupuuromarjat”, vinkkaa Karjula.
Lisätietoa Satokausi-sovelluksesta:
- Satokausi®-sovelluksen Satokausi-kartta on maailman ensimmäinen kuluttajien käyttöön suunnattu karttasovellus, joka osoittaa lakkojen, vadelmien, mustikoiden, puolukoiden ja herkkutattien parhaat kasvupaikat.
- Sovellus perustuu avointen paikkatietoaineistojen dataan sekä tieteelliseen tutkimustietoon kasvupaikoista.
- Sovelluksessa hyödynnetään kasvupaikkavaatimustutkimuksia, biologista tietoa ja metsävaratietoja mm. puustosta, metsä- ja suotyypeistä, varjoisuudesta ja maaperästä. Näiden tietojen avulla ennustetaan, kuinka todennäköisesti alueella kasvaa marjoja tai sieniä.
- Sovelluksen ovat kehittäneet biologi Jaakko Junikka sekä Satokausikalenteri®:n perustajat Samuli ja Johannes Karjula.
- Sovelluksen voi ladata mobiililaitteille AppStoresta tai Google Play -kaupoista.