Satokausikalenteri 2022 on täällä, kauniimpana kuin koskaan! Syksy koittaa taas ja se tarkoittaa, että vuoden 2022 Satokausikalenterit ovat tilattavissa nyt. Kalentereita on ihan jokaisen tarpeisiin; tarjolla on perinteinen Satokausikalenteri, reilusti tilaa omille muistiinpanoille tarjoava Perhekalenteri, viime vuonna suosiollaan yllättänyt, entistä monipuolisempi Puutarhakalenteri sekä ensimmäisen kerran kalenterista on saatavilla myös ruotsinkielinen versio Skördesäsongskalendern.

Satokausikalenterin pääviesti on syödä kasviksia sesongin mukaan, mutta miksi? Lue alta 10 syytä suosia sesonkia!

Satokausikalenterit 2022

Tällä kertaa Satokausikalenteri on visuaalisesti erilainen. Visio Suomen kauneimmasta painotuotteesta johti siihen, että kalenteri on toteutettu ensimmäistä kertaa akvarelliväreillä ja täysin kuvitettuna. Lopputulos on esteettisesti onnistunut ja helposti käytettävä. 

 

Kalenterista löydät tutut kuukausittaiset Satokausi-kasvikset, käytännöllisen almanakan, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet ja inspiraatiota ruoanlaittoon sekä kotimaisten hedelmien lajike- ja sesonkitiedot. Uusina sisältöinä mukaan on tuotu sitrushedelmät, joilla on merkittävä rooli kansanterveydessä. Kotimaisista kasviksista tieto-osiota on laajennettu puutarha- ja luonnonmarjoista. Kalenteri on kaunis tietokirja, joka opastaa ekologisemman, herkullisemman, terveellisemmän ja edullisemman syömisen pariin.

Perinteinen Satokausikalenteri 2022

Satokausikalenteri 2022 on esteettinen ja tyylikäs seinäkalenteri, jonka kuvitetut kuvat ilahduttavat vuoden jokaisena kuukautena.

Satokausi-ajattelu on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää ruokahävikkiä, jolle on myös varattu kalenterista oma osio.

Ruotsinkielinen Skördesäsongskalndern 2022

Kuuntelimme Satokausikalenterin käyttäjiä ja viesti oli selvä. Kalenteri on saatavilla nyt myös ruotsinkielisenä.

Satokausikalenteri on tilattavissa ensimmäistä kertaa ruotsinkielisenä Skördesäsongskalndern 2022.

Perhekalenteri 2022

Perhekalenteri 2022 avulla lapsiperheet voivat seurata menojaan, lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa sekä minimoida ruokahävikkiä.

Puutarhakalenteri 2022

Puutarhakalenterin sisältöä on täydennetty entisestään ja palautteen perusteella päivyriin on tuotu enemmän ruokakaupassa helpottavaa Satokausi-tietoutta.

Puutarhakalenteri 2022 yhdistyvät erittäin informatiivinen tietokirja ja visuaalisesti kaunis päivyri.

Hyödynnä ennakkotilaajan etu! ILMAINEN TOIMITUS! Kampanja voimassa 30.9.2021 asti.

Tutustu ja tilaa oma kalenterisi täältä! 

 

10 x syytä syödä sesongin mukaan

Maku

Kasviksilla on olemassa omat luontaiset sesonkinsa. Tiettynä vuodenaikana kasvaessaan tietty kasvis saa optimaaliset kasvuolosuhteet, joiden ansiosta sen maku on parhaimmillaan. Sesongin kasvikset ovat mehukkaita, kypsiä ja värikkäitä. Maku ei pääse kärsimään pitkästä kuljetuksesta tai varastoinnista ja Satokausi-kasviksista on usein tarjolla laaja makujen kirjo erilaisten lajikkeiden muodossa.

Hinta

Loogisesti kasviksen tuotanto on järkevintä ja edullisinta juuri siihen aikaan vuodesta kun sen luontaisesti kuuluukin kasvaa. Sesongin ulkopuolisten kasvisten hinta nousee usein korkeammaksi juuri tuotanto- ja kuljetuskustannusten kasvamisen vuoksi. Suosimalla Satokausi-kasviksia vuoden ympäri säästät rahaa.

Vaihtelu

Moni on saattanut jämähtää syömään vain tuttuja kurkkua, tomaattia ja paprikaa tai hedelmäkorista löytyy aina samat banaani ja omena. Sesonkisyöminen monipuolistaa automaattisesti erilaisten kasvisten kirjoa ruokavaliossa ja sitä kautta löydätkin todennäköisesti reilusti uusia lemppareita lautaselle. Uusien kasviskokeilujen myötä kannattaa myös kokeilla uusia tapoja valmistaa kasviksia!

Ekologisuus

Olemme tottuneet jo siihen, että monia kasviksia on saatavilla ympäri vuoden. Kasvisten tuotannon aiheuttamat ympäristöpäästöt ovat matalammat silloin, kun on niiden luontainen kasvukausi. Silloin olosuhteet ovat optimaaliset, joten viljely kuluttaa vähemmän resursseja, kuten valoa ja lämpöä, kuin sesongin ulkopuolella viljely. Suomen lyhyen kasvukauden myötä on luontevaa ja ravitsemuksellisesti perusteltua hyödyntää kotimaisen sadon lisäksi myös ulkomailla tuotettuja kasviksia. Näin turvataan monipuolinen ja värikäs ruokavalio ympäri vuoden.

Hävikin vähentäminen

Mitä enemmän syömme Satokausi-kasviksia, sitä enemmän ohjaamme kulutuksellamme toimintaa siihen, että kysyntä kohtaa viljelijöiden tarjonnan. Kun syömme sitä, mitä on juuri nyt kaikista eniten tarjolla, vältämme turhaa hävikkiä. Kauppojen on tehtävä tilaukset kysynnän mukaan, ostamalla esimerkiksi kotimaisia Satokausi-kasviksia, varmistat, ettei sato jää pelloille. Näin kauppiaiden ei tarvitse pitää suurta varastoa jokaisesta kasviksesta ja hävikki vähenee. Ruokahävikki kasvisten osalta pienenee myös kotona, kun syödään sellaisia kasviksia, jotka ovat parhaimmillaan.

Monipuolisempi tarjonta

Kulutuskäyttäyminen muokkaa tarjontaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun suosimme Satokausi-kasviksia, niitä tulee tarjolle yhä monipuolisemmin eri viljelijöiltä ja erilaisten lajikkeiden muodossa. Mahdollistamme tuottajille valikoiman monipuolistamisen ostamalla heidän tuotteitaan juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Tomaattifanit sen jo tietävätkin, lajikkeiden kirjo vie makukokemuksen aivan seuraavalle tasolle!

Tuoreus & ravinteet

Paras mahdollinen tilanne on se, kun kasvis tulee sadonkorjuun jälkeen suoraan pöytään. Silloin se on niin maun kuin ravintopitoisuudenkin osalta parhaimmillaan. Suurimpaan osaan kasviksia kehittyy ravinteita korjuuseen asti, jonka jälkeen ravinnepitoisuus alkaa pikkuhiljaa heikkenemään. Tutkimusten mukaan kasvissa kypsiksi asti kasvaneet kasvikset ovat terveellisempiä kuin jälkikypsytetyt. Maapallon toiselta puolelta matkannut raakana poimittu kasvis sisältää merkittävästi vähemmän ravinteita kuin lähiviljelijältä lähes suoraan lautaselle päässyt verrokki. Monet kasvikset pysyvät kuitenkin oikein hyvinä oikealla varastoinnilla, joten esimerkiksi kotimaisilla varastojuureksille on ehdottomasti paikkansa pöydässä. 

Puhtaus

Hedelmät, joita myydään raakana saatetaan käsitellä, jotta ne olisivat houkuttelevampia. Satokausi-kasvikset ovat parhaimmillaan sellaisenaan, eikä niiden myymiseksi tarvitse turvautua ylimääräisiin käsittelyihin. Kasvukauden aikaan viljelty kasvis on usein myös altistunut pienemmälle määrälle lannoiteita sekä torjunta-aineita, sillä optimaalisissa olosuhteissa niiden tarve pienenee. Sesonkisyöjä vähentää kehon ja ympäristön kuormitusta tarpeettomilla aineilla.

Kasvisten syömisen lisääminen & vähemmän terveellisten valintojen kompensoiminen

Kasvikset, hedelmät ja kuitupitoiset viljat pienentävät aterian tulehdusvasteita, mikä auttaa vähentämään epäterveellisten ruokavalintojen vaikutusta kehossa. Monipuolisempi kasvisten syöminen lisää vaihtelua ruokailuun ja sitä kautta saattaa vähentää ruokayliherkkyyksiä. Lisäämällä monipuolisesti tuoreita kasviksia jokaiseen ateriaasi lisäät ravintoaineden määrää ruokavaliossasi. Sesonkien suosiminen auttaa lisäämään kasvisten kulutusta kuin huomaamatta ja tukee sitä kautta hyvinvointia.

Ruoan arvostaminen

Kun suuntaat hieman enemmän huomiota ruokaan, sen tuotantoon ja tuottajiin, saatat oppia arvostamaan sen matkaa lautasellesi huomattavasti enemmän. Satokausi-syöminen on ennen kaikkea sesongin parhaista raaka-aineista nauttimista sekä inspiroitumista tavalla, joka tukee niin omaa kuin ympäristömmekin hyvinvointia.  Mitä enemmän ja monipuolisemmin opit syömään Satokausi-kasviksia, sitä herkullisemmalta arkisetkin ruokalajit maistuvat.

 

Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan