Kaupallinen yhteistyö: Taika – true natural magic

 

Joko olet käynyt syksyisellä metsäretkellä? Metsään kannattaa lähteä vaikkei marja- tai sienisaalis olisikaan mielessä, sillä luonto on mitä merkittävin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tuki. Kokosimme yhdessä Taikan kanssa ohjeet metsäretkelle, ota sinäkin hetki aikaa itsellesi ja suuntaa metsään!

Luithan jo aiemmat artikkelimme Hyvinvointia mielelle ja keholle metsästä sekä Esittelyssä Suomen metsätyypit?

 

Luonnon taikaa iholle

Taika on uusi suomalainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka tuotteet valmistetaan Vantaan Piispankylässä. Taikan valikoimista löytyvät kaikki päivittäisen ihonhoidon tarpeet luontoa kunnioittaen valmistettuina. Kaikille Taika-tuotteille on myönnetty Ecocertin Cosmos Natural-sertifikaatti.

Taikan tuotevalikoimasta löytyy kasvoille yö- ja päivävoide, silmänympärysvoide, puhdistusgeeli sekä misellipuhdistusvesi. Kaikki kasvoille tarkoitetut tuotteet kosteuttavat ihoa luonnon omin ainesosin.

Taika-sarja hoitaa ja puhdistaa myös koko kehoa. Käsisaippuan ja suihkugeelin lisäksi sarjasta löytyy kosteuttava vartalovoide sekä käsi- ja jalkavoiteet. 

Kaikkien tuotteiden tehoaineet ovat luonnosta peräisin. Metsän viisaudesta voimansa ammentavat Taika-tuotteet  ovat hiilineutraaleja. Monesti kalliina tai vaikeasti saatavana pidetty luonnonkosmetiikka on nyt kaikkien ulottuvilla, sillä Taika on ensimmäinen suomalainen markettihintainen luonnonkosmetiikkamerkki. Taika-tuotteet ovat saatavilla kaikista hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista sekä tavarataloista. Verkossa tuotteita myy Natural Goods Company.

 

Vierailu metsässä palkitsee

Metsässä kulkeminen tukee hyvinvointiamme monella tavalla. Liikunnan lisäksi retki lähimetsään rauhoittaa mieltä ja parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia

Juuri nyt metsästä alkaa löytymään huikea tarjonta sesongin ainutlaatuisia herkkuja – sieniä ja marjoja. Sienestys ja marjastus onnistuvat aloittelijaltakin, ota talteen vinkkimme retkelle!

 

Mihin ja milloin metsäretkelle

Metsäretkelle kannattaa lähteä kuivalla säällä ja aikaa kannattaa varata reilusti. Mieti aluetta valitessasi minkälaista saalista toivot löytäväsi. Erilaiset marjat ja sienet viihtyvät erilaisissa ympäristöissä. Tietoa marjojen ja sienien kasvualueista löydät esimerkiksi kirjoista ja netistä, kysy myös tutulta kerääjältä vinkit parhaista apajista. 

Kätevän listauksen Suomen syötävistä marjoista ja marjastusajoista voit kurkata luontoon.fi -sivustolta. Tutustu Suomen metsätyyppeihin edellisessä artikkelissamme

Marjoja ja sieniä saa kerätä jokamiehenoikeuksin kaikkialta missä liikkuminen on sallittua. Huomioi kuitenkin, että kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla marjastusta tai sienestystä voi olla rajoitettu tai kielletty.

 

Ennen retkeä

Pukeudu sään mukaan ja kerrostetusti, niin vaatetusta on helppo lisätä tai vähentää tarpeen mukaan. Kumisaappaat ovat hyvät kengät metsään. Lataa puhelimen akku täyteen ennen lähtöä, nappaa kartta mukaan ja valmistele eväät. Varaa mukaan sopivia keräysastioita saaliille ja sieniveitsi tai marjastusvälineet.


Sieniä kerätään yhtä lajia yhteen astiaan ja saalis kannattaa siistiä jo metsässä. Ilmava kori on sienille paras. Marjoja voi kerätä ämpäriin tai pienempiin astioihin.

Tutustu mahdolliseen keruusaaliiseesi jo ennen metsään lähtöä ja kerää vain sellaisia sieniä ja marjoja, jotka tunnistat varmasti. Monien syötävien marjojen ja sienien lisäksi luonnosta löytyy myös myrkyllisiä lajeja, jotka on hyvä tunnistaa.

 

Retkellä

Nauti metsästä ja löytämisen ilosta. Anna luonnon rauhoittaa mieltä ja kuljeskele silmät auki kiireettömästi. Pidä jokamiehenoikeudet mielessä, tässä kertauksena:

Jokamiehenoikeudet lyhyesti

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • kulkea vesistössä ja jäällä

 

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa puita
 • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • häiritä kotirauhaa
 • roskata
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Lähde: www.ympäristö.fi

 

 

Retken jälkeen

Käsittele marjat ja sienet mahdollisimman pian kotiin palattuasi. Sienet ovat lihan ja maitotuotteiden tapaan helposti pilaantuva ruoka-aine. Voit valmistaa sienistä heti herkullisen aterian tai säilöä niitä pakastimeen tai vaikka pikkelöimällä. 

Marjat kannattaa  myös puhdistaa ja käsitellä heti. Nauti marjoja sellaisenaan tai vaikka piirakassa ja säilö niitä pakastamalla, mehuina, hilloina tai kuivattuna. 

Perkauksen jälkeen on aika huoltaa kädet ja keho. Metsäretkeilijän kädet puhdistuvat kaiken puuhailun lomassa luonnollisella Taika-käsisaippualla, joka on muiden tuotteiden tapaan valmistettu täysin ilman lisäaineita. Käsiä tulee pestyä niin usein, että hyvään käsisaippuaan kannattaa panostaa. Tällaisissa, kodissa jatkuvasti käytössä olevissa tuotteissa ekologisuuden merkitys on tietysti suurin.

Hiero huolellisen pesun jälkeen käsiin Taika-käsivoidetta, jonka tehoaineina ovat koivunmahla, tyrniuute sekä ksylitoli. Luonnon omat ainesosat kosteuttavat tehokkaasti ja auttavat pitämään paljon tekevänkin kädet pehmeinä.

Lue myös:

Hyvinvointia mielelle ja keholle metsästä

Esittelyssä Suomen metsät

 

Nappaa lumoava uutuus seurantaan Instagramissa sekä Facebookissa

Pysy mukana metsäpoluilla ja tsekkaa sesongin kasvikset somessa @satokausikalenteri!