Sienirisotolla täytetty kurttukaali on juhlapöydän päätähti. Täytetty kurttukaali kootaan kakkuvuokaan ja kumotaan paiston jälkeen tarjoiluvadille. Kurttukaalin kauniin ryppyiset lehdet tekevät ruoasta erityisen näyttävän, mutta voit käyttää myös tavallista kerä- tai käärylekaalia. 

Vinkki: Voit täyttää kurttukaalin myös perinteisellä kaalikääryleiden liha-riisitäytteellä.

 

Täytetty kurttukaali

Kuudelle
Valmistusaika: 60 min

  • 1 keskikokoinen kurttukaali (n. 800 g)
  • 200 g ruskeita herkkusieniä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl timjaminlehtiä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 2 rkl voita
  • 1 l kasvislientä
  • 100 g pecorinojuustoa raastettuna
  • suolaa ja mustapippuria

Tomaattikastike:

  • 2 tlk (800 g) säilyketomaatteja
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 3 rkl voita
  • suolaa ja mustapippuria

 

Kiehauta iso kattilallinen vettä ja mausta runsaalla suolalla. Irrota kurttukaalista 5-6 ulommaista lehteä. Pilko loput kaalista ohuiksi suikaleiksi. Upota kokonaiset kaalinlehdet kiehuvaan veteen. Keitä kaksi minuuttia ja valuta siivilässä.

Pilko herkkusienet ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna pannussa oliiviöljy ja paista sienikuutioita ja sipuleita korkealla lämmöllä, kunnes ne ruskistuvat kunnolla. Lisää voi, timjami, kaalisuikaleet sekä valkosipuli ja pienennä keskilämmölle. Paista vielä viisi minuuttia, kunnes kaali hieman pehmenee.

Lisää risottoriisi ja kasvisliemi. Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes riisi on al dente. Lisää raastettu pecorinojuusto. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Vuoraa halkaisijaltaan 20-22 cm kakkuvuoka leivinpaperilla. Aseta 3-4 keitettyä kaalinlehteä pohjalle niin, että ne ylettyvät vuoan reunoille saakka. Kaada risottotäyte vuokaan ja aseta vielä loput kaalinlehdet päälle. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla puoli tuntia.

Kaalin paistuessa valmista tomaattikastike. Laita kaikki kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kiehua puolisen tuntia. Riko tomaattien rakennetta hieman puuhaarukalla.

Kumoa hieman jäähtynyt kaalikakku tarjoiluvadille ja tarjoa tomaattikastikkeen kanssa.

 

Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2024. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.