Kaupallinen yhteistyö: Vaasan
Burgerit ja kuumat koirat ovat tuttuja kavereita katuruoan maailmasta, mutta miten on aasialaisten bao bunien laita? Jos nimi ei soita kelloja, jatka ihmeessä lukemista. Runsaalla helmikuisella brunssilla tarjoillaan nimittäin täytettyjä pink bao -sämpylöitä, meheviä brunssiburgereita sekä fajitasten tapaan täytettäviä tummempia hot dogeja. Uutuustuotteiden ja suussa sulavien street food -reseptien esittelyn lisäksi luvassa on nippelitietoa sesonkikasvisten vannoutuneille faneille.
Punaisesta puhtia alkuvuoteen
Pinkit Bao bunit ovat brunssiherkku vailla vertaa. Vaasan The Bao Bun on pehmeän kuohkea sämpylä, joka höyrytetään ja täytetään oman maun mukaan lihalla, kalalla tai kasviksilla. Bao bunit saavat täyteläisyyttä mehevästä kidneypaputahnasta ja raikkautta sesongin kasviksista. Vitamiineja puhkuva punakaali ja pinkki punasipulimarmeladi ovat oikeaa väriterapiaa kylmän alkuvuoden keskelle.
Punakaali maistuu makeammalta kuin vaaleampi lajitoverinsa, siksi se sopiikin erityisen hyvin paitsi wokkien ja raastesalaattien raaka-aineeksi myös itämaisen katuruoan kaveriksi. Punainen väri on muutakin kuin kasviksen kaunistus. Se viestii vitamiineista, sillä 100 grammaa punakaalia täyttää päivittäisen C-vitamiinintarpeen heittämällä. Avomaalla viljeltävän kasviksen päästötkin jäävät varsin vähäisiksi, joten kaalia voi rouskutella mielin määrin ilman omantunnontuskia.
Pink bao
8 kpl / 45 min + marmeladin jäähtymisaika (punasipulimarmeladin voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, jolloin valmistusaika 30 min)
Punasipulimarmeladi:
- 3 punasipulia (250 g)
- 1 dl balsamiviinietikkaa
- ½ dl vettä
- ½ tl suolaa
- 1 dl hillo-marmeladisokeria
Marinoitu punakaali:
- 200 g punakaalia
- ½ rkl seesamiöljyä
- ½ limen mehu
- ripaus suolaa ja sokeria
Kidneypaputahna:
- 1 prk kidneypapuja (n. 230 g)
- 1 pullea valkosipulinkynsi
- 2 rkl öljyä
- 1 limen kuori ja mehu
- ½-1 punainen chili
- ripaus suolaa
Lisäksi:
- 2 pkt Vaasan The Bao Buneja (á 4 kpl)
- tuoretta korianteria
Valmista ensin punasipulimarmeladi. Kuori ja hienonna punasipuli. Laita se kattilaan balsamiviinietikan, veden ja suolan kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä 5 minuuttia. Lisää sitten hillo-marmeladisokeri ja jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Marinoitua punakaalia varten leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Hiero kaalisuikaleiden joukkoon öljy, limen mehu sekä ripaukset suolaa ja sokeria.
Kidenypaputahnaa varten valuta kidneypavut ja kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita ne kulhoon yhdessä öljyn sekä limen raastetun kuoren ja mehun kanssa. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta tahna hienonnetulla chilillä ja suolalla.
Lämmitä Baot pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä punasipulimarmeladilla, kidneypaputahnalla ja marinoidulla punakaalilla. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla.
Sesongin avokado antaa makua brunssiburgereille
Kiiltäväpintaiset, reippaan rukiiset ja runsaskuituiset Vaasan Dark BRGR -uutuussämpylät täytetään rapealla fenkolilla, täyteläisellä avokadolla ja siivutetulla kylmäsavulohella. Brunssipöydän kuninkaalliset kruunataan helpolla hollandaisekastikkeella sekä paistinpannulla kypsennetyillä uppomunilla. Emme liioittele lainkaan, kun kerromme, että tässä on makuyhdistelmä, joka todella vie kielen mennessään.
Valitse brunssiburgereiden täytteeksi syöntikypsä avokado. Tutki kypsyyttä painamalla hedelmän kantaa kevyesti. Syöntikypsän avokadon kanta on napakka, mutta liikahtaa kuitenkin vähän, kun sitä painaa varovasti sisäänpäin. Jos sopivan kypsää hedelmää ei lähikaupasta löydy, raaemmankin yksilön pitäisi kypsyä syötäväksi huoneenlämmössä muutaman päivän kuluessa.
Avokadon väri on helakan vaaleanvihreä, maku mieto ja suutuntuma pehmeän kermainen. Halkaise hedelmä pituussuunnassa kahtia ja poista siemen. Jos käytät vain toisen puoliskon, jätä siemen paikoilleen, upota avokado kylmään veteen ja siirrä jääkaappiin. Puolikas säilyy tummumatta veden alla ainakin seuraavaan aamuun saakka, jolloin voitkin sujauttaa sen suoraan virkistävän aamusmoothien joukkoon.
Brunssiburgerit
6 kpl / 45 min
- 1 fenkoli
- 2 avokadoa
- 6 kananmunaa
- tilkka valkoviinietikkaa
- suolaa
- 1 pss Vaasan Dark Burgereita (6 kpl)
- 150 g kylmäsavulohta siivuina
- lehtipersiljaa
Pikahollandaise:
- 120 g voita
- 2 keltuaista
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl vettä
- ½ tl suolaa
Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinin avulla. Laita siivut jääveteen rapeutumaan noin 15 minuutiksi. Valuta.
Leikkaa avokadot siivuiksi.
Valmista uppomunat paistinpannulla parissa erässä. Laita paistinpannu lähes täyteen vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Lorauta pannulle tilkka valkoviinietikkaa ja käännä levy pois päältä. Riko munat yksitellen pienelle lautaselle ja valuta nopeasti paistinpannulle. Anna kypsyä 3-4 minuuttia. Siirrä uppomunat talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Mausta suolalla.
Valmista pikahollandaise. Sulata voi kattilassa. Voin sulaessa mittaa kapeaan korkeareunaiseen kulhoon keltuaiset, sitruunamehu, vesi ja suola. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle. Laita sauvasekoitin päälle ja valuta kuuma sula voi kulhoon ohuena nauhana.
Lämmitä Dark Burgerit pannulla tai parilalla. Voitele sämpylät pikahollandaisella ja täytä burgerit rapeilla fenkolisiivuilla, avokadolla, kylmäsavulohella, uppomunalla ja tuoreella persiljalla. Tarjoile heti.
Trooppista mango-papaijasalsaa ja kotimaisia kuumia koiria
Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva papaija on loistava kuidun ja C-vitamiinin lähde. Kypsä hedelmä tuoksuu makealle ja siitä saattaa tihkua mehua. Käsittele hedelmää avokadon tapaan eli halkaise pituussuunnassa ja poista siemenet kaapimalla. Hedelmälihaa voi käyttää salaateissa ja smoothieissa, mutta se sopii myös suolaisiin ruokiin ja kestää kuumennusta.
Mango kasvaa samoilla seuduilla papaijan kanssa. Se myydään kaupoissa usein hieman raakana, joten anna hedelmän kypsyä kaikessa rauhassa vähintäänkin päivä tai pari. Kypsyessään mango pehmenee ja alkaa tuoksua. Kypsä mango on ihana herkku sellaisenaan, se sopii kuitenkin erinomaisesti myös kokkaukseen, marinadeihin ja nautittavaksi juustolautasella.
Me sekoitimme kypsästä papaijasta ja mangosta salsan yhdessä valkosipulin, chilin, korianterin ja limetin kanssa ja lusikoimme sitä muhkean rukiisten Vaasan Dark Dog -sämpylöiden väliin. Täysjyväruista sisältävä runsaskuituinen sämpylä on terveellisempi vaihtoehto hodareilla herkutteluun. Fajitasten tapaan täytetyt, pannulla lämmitetyt Dark Dogit nautitaan ranskankerman, siivutetun broilerin, mango-papaijasalsam ja murusteltujen nachojen kera. Viimeinen silaus kuumille koirille annetaan tuoreella korianterilla.
Fajita dogs
8 kpl / 30 min
Mango-papaijasalsa:
- ½ mango
- ½ papaija
- 1 pieni punasipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 chili
- 2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
- 1 limen mehu
- suolaa
Lisäksi:
- 400 g broilerin fileetä
- öljyä paistamiseen
- taco-mausteseosta
- 1 pss Vaasan Dark Dogeja (8 kpl)
- ranskankermaa
- nachoja
- korianteria
Valmista ensin mango-papaijasalsa. Halkaise mango keskellä olevan kiven vierestä, kuori se ja leikkaa puolikas mango pieniksi kuutioiksi. Halkaise papaija, kaavi siemenet pois lusikalla. Kuori puolikas papaija ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna chili ja korianteri. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään ja mausta suolalla.
Paista broilerin fileet kypsiksi pannulla tilkassa öljyä. Mausta taco-mausteseoksella kummaltakin puolelta. Leikkaa kypsät broilerin fileet pitkittäin siivuiksi.
Lämmitä Dark Dog -sämpylät pannulla tai parilalla. Täytä ne ranskankermalla, broilerisiivuilla, mango-papaijasalsalla ja murustelluilla nachoilla. Viimeistele tuoreella korianterilla.
Seuraa Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.