Kaupallinen yhteistyö: Puhtaasti kotimainen

Kesä kypsyttää kotimaiset vihannekset, salaatit ja yrtit mehukkaan maistuviksi. Nämä lähituotetut herkut odottavat pääsevänsä kasvihuoneilta kauppoihin ja osaksi kesäisiä kattauksia. Kauppojen hyllyiltä kannattaa etsiä Sirkkalehtimerkittyjä tuotteita, sillä se on ainut merkki, joka takaa kasviksen 100-prosenttisen kotimaisuuden! Suomalaista kasvihuonetuotantoa tarkasteleva vastuullisuusraportti puhuu myös kotimaisten kasvisten suosimisen puolesta. Käytimme Puhtaasti kotimaisia tomaatteja, kurkkuja, sipulia, salaattia ja yrttejä myös kesän taatussa luottoreseptissä, vegaanisissa Satokausi-tacoissa, löydät reseptin alta!

Vastuullista satoa kasvihuoneista

Kuluneen kevään aikana maamme ruokaturva ja ruoantuotanto ovat puhuttaneet erityisellä tavalla. Kotimaisia tuotteita ostoskoriin valitessa hyllymetrien määrä ja tuotemerkintöjen skaala voi aiheuttaa hämmennystä tai epävarmuutta.

Helpoin ja varmin tapa taata ostavansa täysin suomalaisia tuotteita, on niistä löytyvä Sirkkalehtimerkki. Samalla tiedät saavasi vain ykkös- tai ekstraluokkaista, laadukasta vastinetta rahoillesi. Kotimaiset tomaatit, kurkut salaatit ja yrtit ovat herkullista lähiruokaa, joiden sesonki ulottuu vuoden ympäri. Myös kotimainen paprika ja chili on juuri nyt parhaimmillaan, niiden tuorein sesonki kestää toukokuusta lokakuulle.Tutun merkin takaa löytyy niin vihannesten, salaattien, yrttien, marjojen, hedelmien, sienten kuin kukkienkin kotimaisia tuottajia. He ovat sitoutuneet viljelyssään merkin laatustandardeihin erityisesti tuotteiden, ympäristön ja henkilöstön turvallisuus edellä.

Kotimainen kasvihuoneala seuraa ja kehittää vastuullisuuttaan jatkuvasti. Puhtaasti kotimainen ja Luonnonvarakeskus toteuttivat vuonna 2017 tutkimuksen, jossa tarkasteltiin muun muassa alan hiilijalanjälkeä ja vesijalanjälkeä. Tutkimuksen mukaan kasvihuoneala oli puolittanut hiilijalanjälkensä vuosikymmenen aikana ja esimerkiksi suomalaisen tomaatin vesijalanjälki oli 91 kertaa espanjalaista tomaattia pienempi. Uudet vastuullisuusluvut päivitetään vielä tämän vuoden aikana.

Kasvihuoneviljelyn ympäristökuormitus koostuu suurilta osin energiankäytöstä, esimerkiksi valaistukseen ja lämmitykseen liittyen. Suomalaisella kasvihuonealalla on pitkä historia, jonka aikana viljelytekniikkaa on hiottu tehokkaaksi, ja kotimainen kurkuntuotanto onkin satotasoltaan maailmanhuippua. Uudet teknologiat supistavat energiankulutusta entisestään ja luovat edellytyksiä vastuulliseen ja tehokkaaseen viljelyyn ympäri vuoden meillä Pohjolassakin. Mikä parasta tämä mahdollistaa pitkän satokauden tuoreille ja herkullisiksi kypsyneille, Puhtaasti kotimaisille kasviksille!

Vegaaniset Satokausi-tacot täynnä raikkaita kasviksia!

Tänä kesänä Sirkkalehtimerkillä merkittyjä kasviksia hyödynnetään rennosti tacon täytteinä. Vaihdoimme maissitaskut rieskalettuihin, ja paahdoimme rouskuvan kurkun maukkaaksi pannulla. Tacon täytteiksi käyvät muutkin kotimaiset kasvikset, joita lähikaupasta tai -torilta löydät. Parhaassa tapauksessa viljelijän aamulla korjaamaa satoa on myymälässä iltapäivästä ja tacon välissä vielä saman päivän aikana!

Satokausi-tacot
Kuusi tacoa

 • 250 g kotimaisia kirsikkatomaatteja
 • 1 kotimainen kurkku
 • 200 g kaurafraichea
 • 2 pnt lempiyrttejäsi, esim. kotimaista korianteria ja lehtipersiljaa
 • n. 100 g kotimaista rapeaa salaattia
 • 1 pnt kotimaista viinisuolaheinää
 • 1 kotimainen varsipunasipuli (tai kevätsipuli)
 • 6 kpl pyöreitä, pieniä perunarieskoja (tai kaurarieskoja)
 • kylmäpuristettua rypsiöljyä
 • suolaa ja pippuria maustamiseen
 • kotimaisia syötäviä kukkia koristeluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise osa kirsikkatomaateista, jätä loput kokonaisiksi. Laita tomaatit uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele niille hieman kylmäpuristettua rypsiöljyä, suolaa ja pippuria. Kypsennä tomaatteja uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.

Leikkaa kurkku pituussuunnassa kolmeen osaan ja edelleen viideksi paksuksi tikuksi. Hiero kurkkutikkujen pintaan öljyä, suolaa ja pippuria ja tee niihin kaunis paistopinta kuumalla paistinpannulla.

Ota yrteistä muutama lehti talteen koristelua varten, pilko loput. Sekoita puolet pilkotuista yrteistä kaurafraichen joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla.

Pilko salaatti ja viinisuolaheinä suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita salaatit kulhoon ja ripottele niiden päälle hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Sekoita joukkoon myös loput pilkotuista yrteistä.

Pilko lopuksi varsipunasipuli pieneksi.

Voit laittaa rieskaleivät ja kaikki lisukkeet erikseen tarjolle – näin jokainen ruokailija voi itse koota oman Satokausi-taconsa. 

Halutessasi voit kasata tacot myös valmiiksi. Levitä tällöin rieskan päälle hieman yrtti-kaurafraichea ja 1-2 grillattua kurkkutikkua. Laita näiden päälle yrttiöljyssä pyöritettyä salaattia ja muutama uunipaahdettu tomaatti. Ripottele päälle lopuksi pilkottua varsipunasipulia ja yrttien lehtiä.

Koristele halutessasi valmiit tacot syötävillä kukilla, kuten esimerkiksi orvokeilla.

Päivitä samalla tietosi paprikasta ja syö jatkossa entistä enemmän kasviksia vinkkiemme avulla!
Ota Instagramissa seurantaan @puhtaastikotimainen

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kotimaisista kasviksista.

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan