Viisi ympäristöystävällistä joululahjaa

Tavaran valmistaminen kuluttaa aina luonnonvaroja ja tuottaa päästöjä. Usein ihmisillä myös on jo kaikkea ja lahjan keksiminen on vaikeaa. Jos haluat pienentää joulusi ympäristökuormitusta ja silti tuoda läheisillesi hyvää mieltä, näillä lahjavinkeillä se onnistuu. 

Lahjakortti

Lahjakortilla varmistat, että lahjansaaja saa ostaa juuri sitä mitä haluaa, eikä nurkkiin jää pyörimään mitään turhaa. Lahjakortteja saa nykyään melkeinpä mihin tahansa kauppaan ja palveluun, joten voit valita lahjan saajalle sopivimman. 

 

Kierrätyslahja 

Voit ostaa lahjan kirpputorilta, nettikirppiksiltä, tai käytettynä vaikka kaverilta. Kierrätetty lahja voi olla laadultaan ja kunnoltaan aivan uutta vastaava, mutta kuluttaa ympäristöä vähemmän.

Kotimainen ja laadukas

Esimerkiksi Satokausikalenteri tuo varmasti iloa vuoden ympäri. Ostamalla kotimaista tuet suomalaista työtä ja tuotteiden valmistus on yleensä läpinäkyvämpää. 

 

Itse tehty lahja

Jos olet näppärä keittiössä, tai kätevä käsistäsi, voit tehdä lahjan myös itse. Syötävä lahja on yleensä aina mieluinen. 

Aineeton lahja

Esimerkiksi yhteinen retki eväineen, leffailta, hotelli- tai kylpyläreissu kotimaassa, teatterikäynti, elämys tai jokin palvelus ovat hienoja aineettomia lahjoja, joista jää jäljelle tavaran sijaan arvokkaita muistoja. 

 

5 vinkkiä joululahjojen ekologisempaan pakkaamiseen

Jouluna tuttu näky on pursuilevat roskikset ja lahjapapereihin hukkuminen. Muutamalla paketointivinkillä joulun jätemäärää saa pienennettyä ja siten muutettua omaakin joulua hieman ympäristöystävällisemmäksi.  

Käytä kierrätettäviä materiaaleja. 

Tavallinen lahjapaperi ei yleensä kelpaa kierrätykseen. Sen sijaan esimerkiksi ruskeasta pakkauspaperista syntyy kauniita paketteja ja sen voi laittaa kartonginkeräykseen. Myös sanomalehteä voi käyttää paketointiin.

Säästä Satokausikalenterisi

Edellisen vuoden kalenteria voi käyttää materiaalina seuraavan vuoden lahjojen paketointiin. Kalenterin upeat kuvat ilahduttavat varmasti. Voit esimerkiksi taitella sivuista kirjekuoren, tai leikata pakettikortteja.

 

Suosi uusiokäytettäviä pakkauksia

Esimerkiksi lahjakassit ja laatikot voi käyttää uudestaan vuosi toisensa jälkeen. Paketteja voi hyvin tehdä myös kankaasta, vaikka vanhaan kaulahuiviin voi paketoida kauniin paketin, tai ommella itse lahjapusseja kierrätyskankaista. 

Käytä myös lahjanarut ja koristeet uudelleen 

Esimerkiksi juuttinarut, pitsit, ym. pysyvät hyvinä useita käyttökertoja. Näillä saa lahjoista myös persoonallisen näköisiä, kestävästi ja pienellä vaivalla, eikä niiden säilyttäminen seuraavaan vuoteen vie kovin paljoa tilaa.

 

Käytä sitä materiaalia, mitä sinulla jo on 

Uuden materiaalin tuottamiseen kuluu aina energiaa ja luonnonvaroja, joten tärkeintä ennen kauppaan lähtemistä, on tutkia omia kaappeja. Voit hyvin myös kysyä tutuiltasi, löytyisikö heiltä ylimääräisiä paketointitarvikkeita.