Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu™

 

Kun ruokavalion peruspilarit ovat kunnossa, virtaa riittää paremmin koko päiväksi. Tähän kuvioon kuuluvat olennaisesti myös välipalat, jotka auttavat jaksamaan, kun puhti muuten meinaa loppua. Hyvä hiukopala kootaan Satokausi-kasviksista, täysjyväviljasta ja proteiineista, kuten jogurtista, juustosta tai rahkasta. Alkuvuodesta kannattaa kokeilla ainakin kotitekoista kookosgranolaa ja mangojogurttia, grilled cheese -leipiä valkosipulihummuksen kera sekä superraikasta smoothie-hedelmäsalaattia.

Pienin askelin kohti parempaa arkea

Vuoden alussa luvataan perinteisesti panostaa sujuvaan arkeen, säännöllisiin rutiineihin tai laittaa koti ja elämä kertarysäyksellä kuntoon. Jos vastassa on liian suuri pala purtavaksi, suurin into lopahtaa kuitenkin kevään mittaan. Joskus tehokkaampi taktiikka on edetä pienin askelin kohti pysyvämpää muutosta. Yksi konkreettinen tavoite voi olla esimerkiksi säännöllinen ateriarytmi, johon sisältyvät monipuoliset ja ravitsevat välipalat.

Välipalakulttuuri on rakentunut kiinteäksi osaksi elämäntyyliämme perinteisen ateriajärjestyksen ohelle. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisten energiansaannista tulee väli- ja iltapaloista. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaisia välipaloja suuhun pistämme.


Minkälainen on sitten hyvä välipala? Helppo muistisääntö on ajatella välipalaa ateriana pienoiskoossa. Kun rakennuspalikoita on monipuolisesti lautasmallin mukaisesti, vatsantäytteeksi päätyy eri energiaravintoaineita sopivassa suhteessa vitamiineja, kivennäisaineita sekä kuitua unohtamatta. Laatu varmistetaan suosimalla sesongin kasviksia ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa, kuten täysjyväleipää, puuroa tai mysliä. Myös lihaksille tärkeät proteiinit esimerkiksi jogurtista, juustosta tai rahkasta sekä ripaus hyviä rasvoja levitteestä tai pähkinöistä kuuluvat tasapainoiseen välipalaan. Lisäksi olennaista on tietenkin se, että välipala on käden ulottuvilla silloin, kun sitä tarvitaan.

On hyvä muistaa, että säännöllinen ateriarytmi tarkoittaa eri asiaa kuin jatkuva napostelu. Aamupalan ja pääaterioiden lisäksi suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syömään 1–2 välipalaa päivässä oman energiatarpeen mukaan. Jos lounas jäi turhan kevyeksi, voi välipala olla tuhdimmasta päästä, kun taas runsaan buffetlounaan jälkeen hedelmät tai kasvikset riittävät hyvin hiukopalaksi.

Suolaista ja makeaa entistä luomumpana

Valio Luomu™ tuotteiden ja satokausikasvisten avulla pääaterioiden välissä tapahtuva syöminen on helppo toteuttaa entistä luomumpana ja monipuolisempana. Nopea välipala tai ihana aamupala kootaan kotitekoisesta granolasta ja omasta suosikkijogurtista. Arkeen saa häivähdyksen trooppista tunnelmaa, kun granolaan lisää kourallisen kookoslastuja, jotka valmistetaan kookospalmun hedelmän hedelmälihasta. Tarjoile granola luomumaidosta ja -mangoista valmistettavan Valio Luomu™ mangojogurtin kanssa tai marjaisan Valio Luomu™ metsämustikkajogurtin kanssa. Vähemmän sokeria suosiville sopii lempeä Valio Luomu™ luonnonjogurtti.

Suolapalaa kaipaaville maistuu grilled cheese -leipä pehmeän ja aromikkaan Valio Luomu™ gouda juustoviipaleiden ja valkosipulihummuksen kanssa. Astetta tukevampi välipala maistuu ihanalta esimerkiksi ulkona reippailun jälkeen. Valmiiksi viipaloitu gouda on kätevä vaihtoehto välipalaleipien väliin, goudan tilalla kannattaa kokeilla myös Valio Luomu™ kermajuustoviipaleita. Hummusta säväyttää valkosipuli, jonka voimakas maku taipuu lempeäksi ja pehmeäksi uunissa paahtamalla.

Kiireiselle käsilaukussa mukana kulkeva smoothie toimii nopeana energiabuusterina, mutta se tuo myös lisämakua hedelmäsalaattiin. Kokoa raikas supersalaatti Valio Luomu™ hedelmäsmoothiesta ja satokauden hedelmistä. Nappaa kaupasta mukaan papaija, jonka voi kypsyttää kotona muutamassa päivässä pehmeäksi ja makeaksi. Marjaisempaa makua saa valitsemalla Valio Luomu™ smoothie marjaisan, jossa maistuu vadelma, mustikka ja mansikka. Valio Luomu™ smoothieiden valmistukseen on käytetty luomumarjoja ja -hedelmiä niin täysmehuna kuin soseenakin.

Kotitekoinen kookosgranola ja luomujogurtti

45 min 

1 pellillinen 

  • 6 dl isoja kaurahiutaleita 
  • 1 dl kookosöljyä
  • 1 dl vaahterasiirappia 
  • 1 rkl kookossokeria 
  • 0,5 tl suolaa 
  • 70 g kookoslastuja 
  • 100 g tummaa suklaata 

Tarjoiluun Valio Luomu™ mangojogurttia, Valio Luomu™ metsämustikkajogurttia tai Valio Luomu™ luonnonjogurttia

Lämmitä uuni 125 asteeseen. Sulata kookosöljy kattilassa tai mikrossa. Mittaa kuivat ainekset suklaata lukuun ottamatta kulhoon. Lisää kookosöljy ja sekoita. 

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä granola tasaisesti pellille. Paahda uunissa 20–30 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkkaile kookoslastuja, etteivät ne pala. Nosta kullanruskea granola uunista ja anna jäähtyä täysin. Rouhi suklaa ja lisää granolaan. Pakkaa ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä huoneenlämmössä. 

Tarjoile esimerkiksi Valio Luomu mangojogurtin kanssa.

Grilled cheese -leivät ja valkosipulihummus

 neljälle

45 min 

Valkosipulihummus 

  • 460 g valmiiksi liotettuja, huuhdeltuja kikherneitä 
  • 1 kokonainen valkosipuli 
  • 0,5 dl oliiviöljyä 
  • 1 rkl tahinia 
  • puolikkaan sitruunan mehu 
  • 0,5 tl suolaa 
  • 1 tl juustokuminaa 

 

Grilled cheese -leipä

 

Hummus

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa kokonaisen valkosipulin yläosasta noin 1 cm pois, niin että kynsien kärjet näkyvät. Mausta suolalla, lisää tilkka öljyä ja kääri folioon. Paahda uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes valkosipuli on pehmennyt. Anna jäähtyä hieman ja purista kynnet kuoristaan. Mittaa kaikki hummuksen ainekset tehosekoittimeen, aja sileäksi. Jos hummus tuntuu liian tönköltä, lisää vettä tehosekoittimeen noin 0,5 dl kerrallaan. Voit tehdä hummuksen myös etukäteen odottamaan jääkaappiin. 

Grilled cheese -leivät

Hienonna timjami. Voitele leivät. Käännä viipaleet ja voitele toinen puoli sinapilla. Ripottele päälle hienonnettua timjamia. Lisää kolme juustoviipaletta neljän leivän sinappipuolelle. Nosta loput leivät kansiksi, voipuoli ylöspäin. Paista leivät molemmin puolin paistinpannulla kullanruskeiksi noin 2–3 minuuttia per puoli. 

Leikkaa leivät kahtia ja tarjoile valkosipulihummuksen kanssa.  

Helppo smoothie-hedelmäsalaatti

kahdelle tai pieni annos neljälle

15 min

Halkaise papaija ja kaavi pois siemenet. Kuori ja leikkaa hedelmäliha noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko sitrushedelmät, leikkaa veriappelsiinin lohkot kolmeen osaan. Kuori kiivit ja leikkaa kuutioiksi.

Lisää hedelmät kulhoon. Kaada Valio Luomu smoothieta hedelmien päälle ja sekoita.

Makeutta saat lisäämällä ruokalusikallisen hunajaa. Koristele salaatti tuoreella mintulla tai sitruunamelissalla.

Lisää herkullisia resepti-ideoita löydät Valion Instagramista @valiofi.

Muista myös ottaa Satokausikalenterin kanavat seurantaan @satokausikalenteri. Jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista!