Kaupallinen yhteistyö: Winestate

Lomalla lounaaksi syödään pizzaa! Eikä mitä tahansa pizzaa, vaan hunajalla höystetyillä naattiporkkanoilla, runsaalla rakuunalla ja saksanpähkinöillä sekä kesänvihreällä kastikkeella täytettyä porkkanapizzaa. Saatetaanpa laiturilla loikoilevan lomalaisen lasiin kaataa kesäisen pizzan kyytipojaksi myös sesongin makumaailmaan saattelevaa, hurmaavan hedelmäistä  saksalaista valkoviiniä. Ota resepti juomasuosituksineen talteen tästä!

Anselmann Riesling Classic on nappivalinta kesäisiin ruokahetkiin

Runsaan hedelmäinen ja mukavan aromaattinen Anselmann Riesling Classic tulee Lounais-Saksan Pfalzista, läheltä Ranskan rajaa. Yli 450 vuotta vanhan Anselmannin viinitalon valmistamat viinit ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valinta. Viinitarhojen eteläisen sijainnin ja lämpimämpien kasvuolosuhteiden ansiosta etenkin valkoviinit ovat erityisen hedelmäisiä ja raikkaita.

Anselmann Riesling Classic on sopivan hapokas ja rennon rempseä valkoviini, joka maistuu sellaisenaan, mutta on ehdottomasti kotonaan myös kesäisen kattauksen keskellä. Väriltään vaaleankeltaisessa viinissä tuoksuvat sitrushedelmien lisäksi eksoottisemmat aprikoosi ja hunajameloni. Mineraalinen maku komppaa kivasti kaikkia mereneläviä ja maistuu grillattujen kasvisten sekä suolaisten piirakoiden rinnalla.

Satokausi-keittiössä tämä miellyttävän monipuolinen riesling saa seurakseen sesongin raikkaita makuja. Hunajalla maustetut varhaisporkkanat, aromikas rakuuna ja porkkanoiden naateista pyöräytetty pesto yhdistettynä rapeaan pizzapohjaan sekä yrteistä ja kermasta sekoitettuun ylelliseen soosiin on kesäruokaa parhaimmillaan!

Kokeile rohkeasti rakuunaa!

Ranskalaisesta keittiöstä tuttu rakuuna on monivuotinen yrtti, jolla on vahva ja omintakeinen maku. Yrttien kuningas kestää hyvin kypsentämistä ja toimii happamien makujen, kuten sitruunan ja etikan makuparina, niinpä sitä käytetäänkin usein marinadeissa, kastikkeissa, padoissa ja piirakoissa. Rakuuna kuuluu ranskalaiseen fines herbes -yrttisekoitukseen, maustaa klassisen béarnaisekastikkeessa ja on olennainen ainesosa Lyonin kanaa valmistettaessa.

Yrtti muistuttaa voimakkaalta maultaan lakritsia, anista ja fenkolia. Kaupan hyllyiltä löytyvä, ruukussa myytävä rakuuna on yleensä lajikkeeltaan miedompaa, venäläistä rakuunaa, jota on helpompi kasvattaa. Ruoanlaittoon rakastuneen kannattaa kuitenkin etsiä käsiinsä ranskalaista rakuunaa, joka on lajikkeista aromikkain. Ranskalainen rakuuna puoltaa paikkaansa myös innokkaan kotipuutarhurin keittiöpuutarhassa. Siemenistä voi kasvattaa vain venäläistä versiota, joten ranskalaisesta rakuunasta haaveilevan on syytä kysellä pistokkaita naapureilta tai puutarhanhoitoa harrastavilta ystäviltä.

Jos rakuuna on uusi tuttavuus, lisää sitä ruokaan aluksi varoen. Vahva-arominen yrtti nimittäin peittää helposti alleen ruoan muun maut, joten sen makuun kannattaa totutella vähitellen. Rakuuna liitetään usein kana- ja kalaruokiin, mutta se toimii oikeastaan kaikenlaisten liha- ja munaruokien maustamisessa. Kasviksista etenkin artisokka, erilaiset kaalit, lanttu, palsternakka, porkkana, tomaatti ja sienet sopivat yhteen yrttien kuninkaan kanssa.

Kesän paras pizza syntyy sesongin juureksista 

Pidä varasi perunapizza, sillä tämän kesän paras pizza syntyy varhaisporkkanoista! Halkaistut porkkanat keitetään kevyesti, valellaan hunajalla ja asetellaan tuoreista yrteistä sekoitetun soosin päälle yhdessä rakuunan, saksanpähkinöiden ja mozzarellan kanssa. Makuelämyksen kruunaa tuorepesto sekä lasillinen kuivaa, mutta hedelmäistä Anselmann Riesling Classic -valkoviiniä, joka säestää sulokkaasti makean porkkana, suolaisen juuston ja paahteisen pähkinän makumaailmaa.

Satokausi-keittiössä pizzakastikkeeseen kerättiin rakuunan lisäksi tuoretta tilliä, ruohosipulia ja basilikaa, mutta soosiin voi sekoittaa muitakin saatavilla olevia yrttejä. Lisäämällä lempiyrttejäsi saat kastikkeesta vieläkin maistuvamman. Kastikkeen pohjaksi vaahdotetaan kermaa, joten juustona on hyvä käyttää nesteeseen pakattujen mozzarellapallojen sijaan kiinteää mozzarellaa, ettei pohja vetisty ja tee syömisestä hankalaa.

Täytteeksi kannattaa valita pienempiä naattiporkkanoita, jotta ne ehtivät varmasti kypsyä nopean esikeittämisen ja pizzan paistamisen aikana. Jos käytät tavallisia porkkanoita, viipaloi ne noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi ennen kiehauttamista. Hunajan kanssa ei kannata pihistellä, sillä sen sisältämä sokeri karamellisoi porkkanoiden pinnan ihanaksi paistamisen aikana. Jos hunajaa ei ole, voit korvata sen esimerkiksi vaahterasiirapilla.

Ps. Lomalla on lupa ottaa rennommin ja hankkia pizzapohjat tai -taikina valmiina. Jos pizzapohjien pyörittely kuitenkin kiinnostaa, kokeile tämän grillipizzareseptin kylmäkohotettavaa taikinaa, joka nostaa kesäisen pizzaelämyksen taatusti aivan uudelle tasolle.

Rakuunalla maustettu porkkanapizza

(4 kpl)

 

kastike:

  • 5 dl kermaa
  • 1 dl raastettua pecorinojuustoa
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 0,5 dl tuoretta rakuunaa
  • 0,5 dl tuoretta tilliä
  • 0,5 dl tuoretta ruohosipulia
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja puolitettuina
  • 2 reilua hyppysellistä suolaa
  • 1 pieni hyppysellinen rouhittua mustapippuria

 

porkkanat:

  • 10 pientä naattiporkkanaa
  • 4 rkl juoksevaa hunajaa
  • suolalla maustettua vettä keittämiseen

 

muut ainekset:

  • 4 pizzapohjaa (voit valmistaa itse esimerkiksi grillipizzan pohjan ohjeella)
  • 2 dl tuorepestoa (voit valmistaa itse porkkanoiden naateista)
  • kourallinen saksanpähkinöitä kevyesti murskattuna
  • 250 g kuivaa mozzarellaa viipaleina
  • kourallinen tuoretta rakuunaa

Yhdistä kastikkeen kaikki ainekset kulhossa ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita niin kauan kunnes kastike paksuuntuu eli kerma vatkaantuu. Varo kuitenkin vispaamasta kastiketta liian kauan, ettei kerma muutu voiksi. Säilytä soosi jääkaapissa, kunnes olet valmistellut muut raaka-aineet.

Huuhtele porkkanat ja poista niiden naatit. Jos haluat, voit valmistaa tuorepeston käyttämällä porkkanoiden naatteja.

Halkaise porkkanat pituussuunnassa ja keitä niitä 3–5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä keitetyt porkkana juoksevan, kylmän veden alla. Valele porkkanoiden pintaan hunajaa.

Muotoile pitsapohjat ja levitä päälle vihreää pizzakastiketta. Asettele soosin päälle hunajalla valeltuja porkkanapuolikkaita ja mozzarellaviipaleita. Lisää lopuksi pesto pieninä kekoina sekä hieman murskattua saksanpähkinää. Ripottele päälle vielä rakuunanlehtiä. Säästä yrttiä ripoteltavaksi myös kypsien pizzojen päälle.

Kypsennä pizzat haluamallasi tavalla – esimerkiksi pizzakiven päällä kiertoilmauunissa, grillissä tai pizzauunissa.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.