Muista monikäyttöiset mutta usein aliarvostetut sipulit. Pitkään haudutettu ja karamellisoitu keltasipuli on ruokapöydän tähti. Siiderillä maustettu sipulikeitto on moderni klassikko ruokapöytään.

Vinkki: Pitkään karamellisoitu sipuli on mahtava lisuke, laita sitä grillatun juustovoileivän väliin, hodariin, syö lindströminpihvin seurana tai lisää piirakan täytteeksi. Pikaversioon tulee sokeria, mutta sipulin voi karamellisoida myös ilman – silloin sipulia kuullotellaan pannulla vajaan tunnin ajan.

 

Siiderillä maustettu sipulikeitto

Neljälle
Valmistusaika: 1,5 h

  • 1 kg keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 25 g voita
  • 1 tl sokeria
  • 6 oksaa timjamia
  • 1 tölkki (0,33 l) kuivaa omenasiideriä
  • 8 dl kasvislientä
  • 1 laakerinlehti
  • ½–1 tl suolaa

Lisäksi:

  • 4 viipaletta maalaisleipää
  • 1 dl voimakasta juustoraastetta

 

Kuori ja leikkaa keltasipulit puolikuun muotoisiksi ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sulata voi kattilassa, lisää sipulit ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää sokeri ja jatka kuullottamista alhaisella lämmöllä kunnes sipulit karamellisoituvat eli muuttuvat kullanruskeiksi. Maltti on valttia, sillä tämä saattaa kestää jopa 30 minuuttia.

Kun sipulit ovat kullanruskeita, lisää hienonnettu timjami ja omenasiideri. Anna kiehahtaa ja lisää sitten kasvisliemi ja laakerinlehti. Lämmitä kiehuvaksi ja anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Maista keittoa ja mausta suolalla makusi mukaan. Annostele keitto neljään uuninkestävään tarjoilukulhoon, voit myös käyttää uuninkestävää pataa. Aseta päälle leipäsiivu ja ripottele päälle juustoraastetta. Paahda annoksia 225-asteisessa uunissa ylätasolla 5–10 minuuttia, kunnes juusto kuplii ja on saanut väriä. Tarjoile!

 

Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2023. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.

Siiderillä maustettu sipulikeitto