Kaupallinen yhteistyö: Fiskars

 

 

Syksyn myötä puutarha täyttyy mullan, kosteuden ja lakastuvien kasvien tuoksuilla. Nyt on täydellinen aika valmistella puutarhaa talvea varten, sillä huolellisesti hoidetut syystyöt varmistavat, että puutarha kukoistaa taas keväällä. Syystyöt eivät ole pelkästään valmistautumista talveen, vaan ne ovat myös sijoitus tulevaan kasvukauteen.

 

Ainainen haravointi

Puutarhan syystöiden klassikoksi muodostunut lehtien haravointi on tärkeää monesta syystä. Pudonneet lehdet eivät ainoastaan estä nurmikon hengittämistä, vaan ne voivat myös aiheuttaa homehtumista ja kasvitautien leviämistä, jos ne jätetään suurina määrinä pihalle. Haravointi kannattaa tehdä suurpiirteisesti ja lehdet kompostoida tai käyttää ilmavasti kasvimaan ja viljelylavojen katteena.

Fiskarsin syyssiivoussetti on täydellinen paketti pihan nurmialueiden sekä kiveysten siivoamiseen. Suuri harava ja harja tekevät isomman alueenkin siistimisestä tehokasta ja nopeaa. Kun lehdet on kerätty, ne voidaan siirtää kompostiin kätevällä puutarhasäkillä. Neliskulmainen ja kokoontaitettava säkki vetää sisäänsä 219 litraa lehtiä ja muuta kasviperäistä jätettä. 

 

omenat

 

Nappaa kaikki talteen – niin sato kuin ravinteet

Viimeiset omenat kannattaa kerätä talteen ennen kuin hallat yllättävät. Kylmä voi vaurioittaa hedelmiä, joten on tärkeää saada omenat talteen ajoissa. Myös maahan pudonneet hedelmät on syytä kerätä, sillä ne voivat houkutella tuholaisia ja levittää tauteja. Omenat voidaan varastoida, säilöä, mehustaa tai käyttää hilloihin, mutta vaurioituneet hedelmät ovat täydellistä ainesta kompostiin.

Syksy tarjoaakin erinomaisen mahdollisuuden aloittaa uuden kompostin, kun haravointijätteitä ja kasvinosia kertyy runsaasti. Kerää kompostiin lehtien ja vaurioituneiden omenien lisäksi yksivuotiset kasvit. Jätä kuitenkin muutamia yksivuotisten kasvien juurakoita maahan tukemaan pieneliöiden talvehtimista. 

 

kasvimaa

Kasvimaa talviteloille

Kasvimaalla kannattaa syksyllä tehdä perusteellinen maankääntö. Maaperä paranee, kun sen pinta käännetään ja vanhat kasvien juuret ja orgaaninen aine pääsevät hajoamaan. Talven aikana käännetty maa rikkoontuu ja multa kuohkeutuu, mikä helpottaa keväällä kylvöä ja istutuksia. Samalla kannattaa kitkeä pois jäljellä olevat rikkaruohot, mikä vähentää niiden leviämistä seuraavana kasvukautena. Maankäännön yhteydessä voi myös levittää maanparannusaineita, kuten kompostia tai kalkkia.

Xact puutarhatalikko on loistava valinta maankääntöön. Sen avulla maa kääntyy vaivatta, ja sen kevyt mutta kestävä rakenne takaa, että työskentely on miellyttävää jopa suuremmillakin alueilla. Varren luistamaton pinnoite tarjoaa hyvän hallinnan tunteen, ja sitä on mukava käyttää myös kylmällä säällä.

Suojaa metsän eläimiltä, pakkasilta ja kevätauringolta

Hellävaraiset kasvit, kuten ruusut, kannattaa suojata talveksi. Juuristot voi suojata talvisuojaturpeella tai muulla katteella, ja herkemmät kasvit voi peittää hallaharsolla, joka suojaa niitä kylmältä sekä kevään voimakkaalta auringolta. Muista myös suojata pensasmustikka ja hedelmäpuiden rungot nälkäisiltä metsän eläimiltä esimerkiksi kanaverkolla ja rungonsuojilla. 

 

nainen pesemässä ruukkua

Ruukut ja työkalut säilöön kevättä odottamaan

Syksyllä on aika pestä ja huoltaa puutarhassa käytetyt ruukut ja työkalut ennen talvisäilytystä. Puutarhatyökalut kannattaa puhdistaa mullasta ja kasvijätteistä. Teräosat voi öljytä, jotta ne eivät ruostu talven aikana. Fiskarsin laadukkaat puutarhatyökalut ovat pitkäikäisiä, ja niiden huoltaminen varmistaa, että ne ovat valmiina käyttöön taas keväällä.

Ruukut tulee pestä ja tarvittaessa desinfioida, jotta mahdolliset kasvitaudit ja tuholaiset eivät siirry seuraavaan kasvukauteen. Puhdistuksen jälkeen ruukut ja työkalut on hyvä säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa, suojassa pakkaselta. Myös puutarhan kastelujärjestelmät kannattaa tyhjentää vedestä ja säilöä huolella talvea varten.

Kun syystyöt on hoidettu huolellisesti, voit keväällä nauttia siitä, että puutarhasi on valmis uuteen kasvukauteen. Hyvin tehty haravointi, maankääntö ja kasvien suojaus antavat puutarhallesi vahvan perustan jälleen kukoistaa. Työkalutkin ovat puhdistettuina ja huollettuina valmiina kevään kiireisiin!

 

Lisää vinkkejä ja ideoita puutarhan hoitoon löydät Fiskarsin sivustolta fiskars.com. Tutustu myös Fiskarsin Instagramiin ja Facebookiin.