Hurmaava kurpitsapasta

Kurpitsan sesonki on taas täällä! Oranssi herkku hurmaa syvällä makuprofiilillaan ja tekstuurillaan. Kaiken lisäksi kurpitsa sopii monenlaiseen ruokaan ja reseptiin. Kokeile kurpitsaa esimerkiksi keitoissa, padoissa, uunissa paahdettuna, soseeksi ajettuna ja myös makeaan ruoanlaittoon, vaikkapa piirakkaan. Kurpitsa taipuu erinomaisesti myös arkiseksi ruokalajiksi, kun valmistelut tekee etukäteen. Tällöin syntyy käden käänteessä vaikkapa mehevä kurpitsapasta.

kurpitsapasta

Kurpitsa on Suomessa verrattain tuore tulokas kasvisten joukossa. Aikaisemmin Suomessa on myyty ulkomaisia kurpitsoja, mutta kotimainen tuotanto on kasvattanut suosiotaan ja nykyään kotimaisena saakin jo monia eri kurpitsalajikkeita. Kokeile vaikkapa myskikurpitsaa, spagettikurpitsaa tai uusinta lajiketta markkinoilla, patty pan -kurpitsaa. Kurpitsapasta on siitä helppo ruoka, että siihen voit käyttää mitä tahansa mieluista kurpitsalajiketta. Kokeile eri lajikkeita ja löydä oma suosikkisi!

kurpitsapasta

Valitse kaupasta kurpitsa niin, ettei kurpitsa anna periksi pohjasta painettaessa. Valitse mieluiten kokoonsa nähden painavahko kurpitsa, jossa ei ole painaumia. Käsittele kurpitsaa samalla tavoin kuin käsittelisit vesimelonia: leikkaa kuoret pois veitsellä, halkaise puoliksi tai siivuiksi ja koverra siemenet pois lusikalla. Voit myös kypsentää kurpitsan lohkoina tai puolikkaina kuorineen, tällöin voit kovertaa sisuksen kypsänä ja pehmeänä.  Hyvin huuhdotut siemenet voi paahtaa uunissa ja käyttää salaateissa tai sosekeitoissa.

Kannattaa esivalmistella kurpitsa ja laittaa se jääkaappiin – näin voit nauttia valmiiksi esikypsennetystä kurpitsasta pitkin viikkoa helposti valmiina ruokiin lisäämällä.

kurpitsapasta

Juustoinen kurpitsapasta

  • noin 400 g mieluista kurpitsaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria myllystä
  • n. ½ tl suolaa
  • 300 g pastaa
  • 1/2 pkt fetajuustoa
  • 100 g babypinaattia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl mieluista juustoraastetta
  • koristeeksi kurpitsansiemeniä

Kypsennä kurpitsaa uunissa noin 180 asteessa 40-60 minuuttia tai kunnes sisus on pehmeää. Paahda myös kurpitsansiemenet kuivalla pannulla. Koverra kurpitsan sisus ja lusikoi malto kulhoon. Mausta sitruunalla, pippurilla ja suolalla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Lisää pastan sekaan kurpitsa, öljy, fetajuusto ja siemenet. Kuumenna. Jaa lautasille ja ripottele päälle mieluista juustoaraastetta.

kurpitsapasta

Lisää reseptejä, joko olet kokeillut näitä?

Punaviinipaistia ja palsternakkaa kolmella tapaa

Juhlava sadonkorjuukana kurpitsapedillä

Punakaalisalaatti

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin Instagramissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Nyhtökurpitsatortillat omenasalsalla

Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria

 

Kurpitsojen sesonki jatkuu vielä pitkän tovin ja kotimaisia kurpitsoja on tarjolla runsaammin kuin koskaan. Tässä reseptissä myskikurpitsa nyhdetään ja se pääsee tortillojen täytteeksi yhdessä kotimaisista omenista tehdyn salsan kanssa. 

Myskikurpitsa on Satokauden suosikki

Kauniin oranssi myskikurpitsa on monien lempparikurpitsa, eikä ihme. Se on näppärän kokoinen, moneen sopiva, nopeasti kypsyvä ja tietenkin maultaan herkullinen. Myskikurpitsa tykkää mausteista ja tässä reseptissä se kypsennetään simppelisti valmiin mausteseoksen kanssa ja lopuksi nyhdetään haarukoiden avulla. 

Myös butternut-kurpitsaksi kutsutun myskikurpitsan hivenen pähkinäinen maku sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin ja myös sen siemenet voi hyödyntää. Myskikurpitsa sisältää runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, joten se on muiden kurpitsojen ohella terveellinen lisä ruokavalioon. 

Ympäristöystävällisempiä tortilloita

Santa Maria panostaa vastuullisuustyöhön. Vuodesta 2012 lähtien yritys on mm. pienentänyt kasvihuonekaasujen päästöjä 75% omissa tehtaissaan. Ruotsissa Santa Maria käyttää 100% uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä ja kaukolämpöä. Nyt Santa Maria on ottanut seuraavan askeleen ja tuotteita on alettu pakkaamaan ympäristöystävällisempiin pakkauksiin.

nyhtökurpitsatortillat

Tortillapakkauksissa on nyt paperinen kansi, joka vähentää käytetyn muovin määrää 150 tonnilla vuodessa. Uudella pakkauksella on 35% pienempi hiilijalanjälki entiseen verrattuna. Pakkauksen kierrätys on helppoa: tortillapakkauksen ylä- ja alapuolet irrotetaan toisistaan ja päälliskansi lajitellaan kartonginkeräyksessä, alapuoli muovinkeräyksessä. Voit lukea lisää uusista pakkauksista Santa Marian sivuilta.

nyhtökurpitsatortillat

Voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi myös vähentämällä lihan syöntiä. Tortillojen täytteeksi sopivat hyvin myös kasvikset, kuten nämä nyhtökurpitsatortillat osoittavat. Mausteinen nyhtökurpitsa yhdessä hapokkaan kotimaisista omenoista valmistetun salsan kanssa hurmaa tortillaleipään käärittynä!

Muista myös aiemmin julkaisemamme resepti herkullisiin bulgogi bowleihin, niiden raaka-aineet ovat taas sesongissa!

nyhtökurpitsatortillat

Nyhtökurpitsatortillat omenasalsalla

Neljälle 

 

nyhtökurpitsa:

 

omenasalsa:

  • 2 kotimaista hapokasta omenaa
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ punainen chili
  • 2 rkl korianteria hienonnettuna
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa & mustapippuria

 

lisäksi:

 

nyhtökurpitsa:

Halkaise myskikurpitsa. Kuori puolikkaat ja koverra siemenet pois lusikan avulla. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Hiero kurpitsalohkoihin öljyä ja mausteseos. Paahda lohkoja 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Anna jäähtyä hieman ja riivi sitten kahden haarukan avulla kurpitsat nyhtömäiseksi. 

 

omenasalsa:

Poisa omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli sekä valkosipulinkynnet. Hienonna chili ja korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta salsa suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

 

tortillojen kasaaminen:

Leikkaa paprika suikaleiksi. Lämmitä tortillaleivät ja täytä ne salaatilla, paprikasuikaleilla, murennetuilla Tortilla Chipseillä, nyhtökurpitsalla ja omenasalsalla. Viimeistele tortilla Chili Mayolla ja tuoreella korianterilla.

 

Seuraa Santa Mariaa myös Facebookissa ja Instagramissa @santamariafinland, niin pysyt makujen ja mausteiden uusien tuulien matkassa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Väriä ja vitamiineja kotimaisista kasvihuonevihanneksista

Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

 

Närpiön Vihannes ja  Satokausikalenteri tuovat uutta makua smoothiekentälle tämän viikon I love me – messuilla! Nyt kannattaa lähteä messuille, sillä tarjoilemme viikonloppuna Närpiön Vihanneksen tuoreista kurkuista, paprikoista ja tomaateista pyöräytettyjä upeita ja raikkaita smoothieita!

Tiesitkö, että 60% suomalaisista säilyttää tomaattejaan väärin? Tule kuulemaan kasvisfaktat ja vinkit värikkääseen ruoanlaittoon. Samalla voit ostaa matkaan kassillisen puhtaita kotimaisia kasviksia: puoli kiloa päivässä tulee syötyä taatusti!

I love me-messut: inspiraatiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

I love me – messut kokoavat yhteen kauneuden, muodin, terveyden ja hyvinvoinnin ajankohtaisimman tiedon sekä inspiroivaimmat uutuudet.  Tutustu ihanan monipuoliseen ohjelmaan täällä

Syömisellä on tunnetusti suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi myös Närpiön Vihannes ja Satokausikalenteri ovat paikalla. Kasviksia lisäämällä ruokavalio monipuolistuu ja vitamiinien saanti kasvaa. Poikkea messupäiväsi aikana maistamaan smoothieita kuulemaan parhaat kasvisvinkit!

Närpiön Vihannes

Kun puhutaan suomalaisista kasvihuonevihanneksista, Närpiön Vihannes on edelläkävijä. Perinteikäs 38 kasvihuoneviljelijän omistama osuuskunta tuottaa  vuodesta toiseen puhtaita, maukkaita vihanneksia suomalaisten ruokapöytiin. Vuonna 1957 perustettu Närpiön Vihannes kehittyy jatkuvasti tuottaen laadukasta kotimaista ruokaa vastuullisesti ja tuoden uusia lajikkeita suomalaisten ruokapöytiin.

Yli 95% Närpiön Vihanneksen tuotteista tuotetaan uusiutuvaa kotimaista lämpöenergiaa hyödyntäen. Laajasta tuotevalikoimasta löytyy perinteisten kurkkujen, tomaattien, chilien ja paprikoiden lisäksi upeita erikoistomaatteja, sekä käteviä evääksi sopivia minipaprikoita ja -kurkkuja.

Kaikki Närpiön Vihanneksen viljelmät ovat korkeintaan 50 kilometrin päässä Närpiössä sijaitsevasta pakkaamosta. Kasvihuoneviljelyn mestareiden kasvattamat vihannekset ovat kaupoissa viimeistään kahden päivän sisällä poimimisesta. Tämän ansiosta vihannesten maku ja ominaisuudet säilyvät huippulaatuisina ruokapöytään asti.

Raikas kurkkusmoothie

Kauniin vihreä kurkkusmoothie on ihanan raikas päivän aloitus tai virkistävä välipala. Mehevä, kotimainen kurkku on kuin tehty vihersmoothieta varten.

4 annosta

 

Lisää kaikki raaka-aineet blenderiin ja aja sileäksi.

Kesäinen Gazpacho-smoothie

Herkullisen ruokaisassa gazpacho-smoothiessa on tuulahdus kesää. Kokeile smoothieta välipalalla tai tarjoile makunystyröitä herättelevänä alkuruokana. 

4 annosta

Lisää kaikki raaka-aineet blenderiin ja aja sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta juotavuus säilyy.

Muutama fakta kasviksista ja kasvihuonetuotannosta:

  • Tomaattien optimaalinen säilytyslämpötila on +12-16 astetta, ei suinkaan jääkaappilämpötila. Tomaattien maku ja rakenne kärsivät viileässä jo kolmessa tunnissa, ne kannattaa siis ehdottomasti säilyttää huoneenlämmössä!
  • Kotimaisten kasvihuonevihannesten suosiminen läpi vuoden on hyvä ja järkevämpi vaihtoehto kuin tuontivihannekset. Suomessa ollaan kasvihuoneviljelyn huippuosaajia. Teknologian, viljelytekniikoiden sekä ekologisempien lämmitysmuotojen myötä viljely talvellakin on ympäristöystävällisempää.
  • Muovi ei ole aina pahis. Monet vihannekset, kuten kurkku, säilyvät huomattavasti paremmin ohueen muoviin pakattuna. Kun kierrätämme muovin oikein, siitä on ehdottomasti suurempi hyöty kuin haitta! Ympäristön kannalta kaikista huonoin vaihtoehto on ruokahävikki, jota oikeilla pakkauksilla vähennetään.
  • Kotimainen suippopaprika on nyt jo tuttu näky kaupoissa. Se on kuitenkin tullut tuotantoon vasta muutama vuosi sitten. Lue suippopaprikan tuotannosta täältä! Myös kotimainen pihvitomaatti on tänä vuonna ensimmäistä kertaa talvituotannossa Närpiön Vihanneksella.

 


Lue myös:

Närpiön Vihannes ja Satokausikalenteri jakoivat vihanneksia laatikkopolkupyörillä

Näin kasvaa kotimainen suippopaprika

Maailman paras pizzakastike

Maailman paras kasvispasta

 

Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme tarkemmat tiedot maisteluaikataulusta sekä tunnelmia smoothieiden ääreltä perjantaista eteenpäin!