Artikkelit

Kypsennä kasvikset oikein

Tiesitkö, että kypsennystavalla on merkitystä kasviksen makuun? Juuri sopivan napakaksi jätetyt parsakaalit maistuvat paremmin kuin hötöksi keitetyt. Kasvisten kypsennys ei ole rakettitiedettä, muutamalla vinkillä onnistut! Tutuimpia kasvisten kypsennystapoja ovat keittäminen, höyryttäminen ja pannulla paistaminen, mutta tyylilajeja lisäämällä avaat kokonaisen uuden makujen maailman. 

Satokausikalenteri 2020 pitää sisällään laajan tietopaketin kasviksiin liittyen, myös kypsennykselle on oma sivunsa. Lue kalenterin esittely artikkelin lopusta!

Kasvisten kypsennys – ajalla on merkitystä

Herkullisen maun salaisuus piilee maustamisen lisäksi oikeassa kypsennysajassa! Nyrkkisääntönä voidaan pitää tätä: kypsytä kasviksia mieluummin hieman liian vähän kuin liian paljon, jotta kaunis väri ja napakka rakenne eivät kärsi. 

Kypsennysaikaan vaikuttavat ensisijaisesti kasviksen koko ja rakenne. Esimerkiksi pinaatti kypsyy pannulla parissa minuutissa, kun taas kokonaisen punajuuren keittäminen voi vaatia tunninkin. Toki tässäkin on hyvä kuunnella myös omia mieltymyksiä kypsyysasteen suhteen.

Kypsennysaikaa voi lyhentää pilkkomalla kasviksia pienemmäksi. Kiinnitä kokatessasi hieman huomiota siihen, miten nopeasti eri kasvikset kypsyvät. Kun näkemystä kertyy, on kypsennys sujuvampaa. 

Keittäminen ja höyryttäminen sopivat kaikille kasviksille

Keittäminen ja höyryttäminen ovat yleisimpiä kasvisten kypsennystapoja juuri sen takia, että ne sopivat kaikille kasviksille. Keittäessä käytä vain sen verran vettä, että kasvikset peittyvät. Keitinveden voi maustaa suolalla tai kasvisliemijauheella. 

Höyrykypsennys on keittämistä nopeampi ja hellävaraisempi tapa. Höyryttäminen säästää sekä sähköä, että ravinteita. Voit käyttää höyrytyskattilaa tai tavallista kattilaa höyrytysritilän kanssa. Helppo tapa kypsentää vaikkapa herneitä ja parsakaalia lisukkeeksi, on laittaa kasvikset höyrysritilällä perunakattilan päälle. Näin valmistuu kaksi ruokalajia kerralla. 

Kattilassa valmistuvat tietysti myös ihanat kasviskeitot tai haudutetut padat, esimerkiksi Kurpitsainen kanakeitto ja Syksyinen juures-linssipata harissagurtin kanssa.

Uunissa kypsentäminen

Uunissa paahdetut värikkäät juurekset ovat syksyn ehdoton suosikkiruoka! Pilko pestyt ja tarpeen mukaan kuoritut vihannekset ja asettele ne pellille. Lisää öljyä, mausteita  ja halutessasi hunajaa maun mukaan, sekoita ja siirrä uuniin kypsymään. Voit myös lisätä uunipellille haluamasi proteiinin lähteen, esimerkiksi kanaa tai marinoitua tofua. Näin koko ateria valmistuu kerralla helposti uunissa.

Myös herkulliset gratiinit, kokonaisena kypsennetty marinoitu kukkakaali tai pizza kauden kasviksista valmistuvat uunissa. Ota testiin herkulliset uunireseptit:

Helpot tortillapizzat

Paahdetut maa-artisokat ja valkosipulitimjamidippi

Sadonkorjuukanaa kurpitsan ja omenasiiderikastikkeen kera

Uunilohi satokausi-vihanneksilla 

Paistinpannulla kypsentäminen

Viiden minuutin parsakaaliwok, Kolmen kaalin pyttipannu tai Vihreät pavut halloumilla ovat helppoja ja vaivattomia  ruokia. Varsinkin nopeasti kypsyvät vihannekset , kuten parsa, broccoliini ja kesäkurpitsa toimivat hyvin pannulla voissa paistettuna

Muut kypsennystavat

Oletko tullut ajatelleeksi että voit myös grillata, friteerata tai savustaa kasviksesi? Kasvisten kypsennys tarjoaa läjäpäin mahdollisuuksia, kokeilemalla löydät omat suosikkimenetelmäsi. Vaihtelua saat vaikkapa friteeraamalla omenalohkoja!

Satokausikalenteri 2020

Satokausikalenterin avulla suosit helposti sesonkeja – kokeile joka kuukausi uutta makua tai väriä! Huippusuositun Satokausikalenterin avulla osaat valita ruokakaupasta herkullisimmat, terveellisimmät, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset. Syöt monipuolisemmin ja säästät rahaa.

Satokausikalenterissa on lähes 200 Suomessa myytävän hedelmän, vihanneksen sekä muiden kasvisten sesonkitiedot, valokuvat, säilytyslämpötilat, ravintoarvot ja muuta hyödyllistä tietoa. Laajassa tietokirjaosiossa nyt mukana myös inspiroivat sesonkireseptit, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet, asiaa ruokahävikistä ja paljon muuta. Uutena osiona kalenterissa on yhteistyössä Sydänliiton kanssa luodut vinkit sydänystävälliseen ruokavalioon. Monipuolista ruokavaliotasi hyödyntämällä laajaa kotimaisten kasvisten valikoimaa ja tuo talviseen ruokapöytään vaihtelua kestävillä tuontihedelmillä. Kokeile täysin uusia lajikkeita vaikka joka viikko!

Tilaa Satokausikalenteri 2020 itsellesi tai läheisillesi TÄSTÄ.

Kun hankit kasvikset kalenterin suositusten mukaan, niin voit luottaa niiden makuun, ravinteisiin, ekologisuuteen ja edulliseen hintaan. Satokausikalenteria on myyty viime vuosien aikana jo yli satatuhatta kappaletta. Se on myös erinomainen ja varmasti hyödyllinen lahja läheisillesi.

Satokausikalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät, ja tarjoaa niiden lisäksi valtavan määrän sinulle hyödyllisiä vinkkejä. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

***

Lue myös:

Satokausikalenteri 2020 esittely + 10 hyvää syytä suosia sesonkia

Perhekalenteri 2020 esittely + miten saat koko perheen syömään enemmän kasviksia

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

 

Kaikki luomusta – pieniä tekoja ja kesän kuulumisia

Kaupallinen yhteistyö: Valio

 

Vuoden alussa alkoi Satokausikalenterin ja Valio Luomun postaussarja, jonka yhteydessä paneudutaan syvällisemmin luomutuotantoon ja jaetaan inspiroivia, sesongin mukaisia reseptejä. Linkkejä muihin sarjan postauksiin löydät artikkelin lopusta.

Kulunut kesä oli poikkeuksellisen lämmin ja sillä on ollut vaikutusta myös suomalaiseen ruoantuotantoon. Aikaisemmin olemme kirjoittaneet luomutuotannosta  ja syventyneet luomuraaka-aineiden käyttöön elintarviketeollisuudessa. Tässä artikkelissa otetaan katsaus kuluvan vuoden satonäkymiin. Kertaamme myös kuinka luomutuotteiden osuutta omassa ruokavaliossa voi nostaa helposti. Jutussa asiantuntijana on haastateltu Valio Luomun kategoriapäällikköä Mirva Tolletia.

Kesä 2019 käynnistyi luomutuotannon osalta hyvissä merkeissä

Maitotuotteiden valmistuksessa koko tuotannon perustana on rehu. Kasvukauden tavoitteena on saada lehmille riittävästi laadukasta syötävää. Kesän aikana tuotetaan useampi sato, ensimmäinen onnistui hyvin ja viimeinen on vielä tulossa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan viljan satonäkymät ovat normaalia keskitasoa, vaikka kuivuus sekä kuumuus on vaivannut osittain tuotantoa. Suomessa sääolosuhteet ovat paikallisia, joten isoja satomenetyksiä pystytään onneksi tasaamaan valtakunnallisesti.

Marjojen ja hedelmien saatavuudessa voi olla hieman haasteita

Luomumarjojen saatavuuteen sääolosuhteet ovat aiheuttaneet hieman haasteita. Metsien marjasadot ovat olleet heikkoja. Samaan aikaan luomumetsien sertifioinnissa siirryttiin uudenlaiseen järjestelmään ilman siirtymäaikaa. Tämä vaikeuttaa entisestään luomumarjojen saantia. Lue lisää aiheesta.

Viime vuonna omenasato oli Euroopassa ennätyksellinen. Tänä kesänä satomäärä laskee noin viidenneksen viime vuoden luvuista. Muiden hedelmien satonäkymät eivät ole vielä tarkentuneet, koska niiden sesonki alkaa myöhemmin.

Luomu maistuu juhannuksena, syksyä kohden kysyntä kasvaa

Luomutäysmaidon kulutuspiikki osuu juhannusviikolla, jolloin perinteinen juhannusjuusto valmistetaan Luomu vanhanajan täysmaidosta. Muuten maidon juonti laskee hieman kesän aikana arkiruokailujen rutiinien vaihtuessa lomaruokaan. Myös koulujen ja päiväkotien sulkeutuminen vaikuttaa maidon kulutukseen.

Syksyä kohden luomutuotteiden menekki jälleen vilkastuu. Arkeen siirryttäessä useat kotitaloudet pohtivat kulutusvalintojaan hieman uusiksi ja luomutuotteita otetaan käyttöön monissa keittiöissä.

Jatkuvan kehittämisen malli takaa maukkaan lopputuloksen

Kevään ja kesän kuluessa ruoantuotannon ympäristövaikutukset ja erityisesti pakkausmateriaalit ovat puhuttaneet kuluttajia. Valio Luomu luopuu syyskuun alusta alkaen kaikkien pakkauksien lusikkakansista. Toinen merkittävä uudistus on ollut Valio Luomu maitotölkkien vaihtaminen täysin kasviperäisiin pakkauksiin. Ison toimijan pienillä teoilla on valtava merkitys ja seuraavia tekoja puhtaamman tulevaisuuden puolesta mietitään jatkuvasti.

Mittava ponnistus vastuullisuuden puolesta on myös  LBG-maidonkeräily auto, joka toimii biokaasulla . Valio Luomu-tuotannossa uusiutuvan energian käyttö on erittäin tärkeää ja kasvaa koko ajan. Tämä näkyy esimerkiksi Valio Luomu juustojen valmistuksessa, ne kaikki valmistetaan uusiutuvalla energialla Joensuussa.

Amazonin maastopalot ovat nostaneet myös tuontisoijan kuluttajien huulille. Valio Luomu tuotteissa soijaa ei käytetä. Tämä linjaus koskee kaikkia Valion tuotteita.

 Luomumpi syksy – pieniä ja herkullisia tekoja

Jyrkkä ehdottomuus johtaa harvoin haluttuun lopputulokseen. Oman kotitalouden luomutuotteiden osuutta kannattaa kasvattaa maltillisesti. Yksinkertaisimmillaan ensimmäinen askel on vaihtaa esimerkiksi kahvimaito luomumaitoon. Tämän teon jälkeen voi alkaa pikkuhiljaa testaamaan muiden kotitaloudessa kuluvien peruselintarvikkeiden vaihtamista luomuun.

Prosentuaalisesti suurin muutos tapahtuu eniten käytettyjen tuotteiden avulla, joita ovat usein maito, kaurahiutaleet, banaani, porkkana, kahvi, kananmunat, mehut, jogurtti ja levitteet. Voit listata kotona käyttämistäsi tuotteista viisi suosituinta ja katsoa löytyykö niille luomulaatuinen vaihtoehto. Myös ruokakaupassa kannattaa ennen tuotteen ostoskoriin nostamista vilkaista viereen, löytyykö lähettyviltä vastaavaa luomutuotetta.

 

Lue myös:

Kaikki luomusta

Kaikki luomusta – Käsittelyssä hedelmät, marjat ja vihannekset

Piimä on parasta – kolme ihanaa piimäjuomaa

Helpot eväät kruunaavat metsäretken


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

 

 

Viisi vinkkiä – Näin saat lapset kokeilemaan uusia kasviksia

Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilmestyneestä Perhekalenterista löydät yhdessä Apetitin kanssa kehitetyt herkulliset arjen kasvispitoiset reseptit.  Lue kalenterin esittely alempaa. 

Uusien kasvisten maistelu tuntuu olevan lapsiperheiden ikuisuushaaste. Lapset halutaan opettaa monipuoliseen ruokavalioon, mutta käytännön toteutus voi olla haastavaa. Kiireisen arjen keskellä taistelu juurisellerin tai punajuuren maistamisesta saa hermot kireäksi ja värien lisääminen ruokapöytään saattaa tuntua välillä raskaalta. Luovuttaa ei kuitenkaan kannata. Muutamalla vinkillä homma helpottuu jo huomattavasti!

Anna lapsen osallistua

Valinnanvapaus motivoi myös maistelemaan! Voit antaa lapsen päättää lisätäänkö pataan porkkanaa, paprikaa vai molempia. Rohkaise lasta tutkimaan vihanneksia ja etsimään uusia lemppareita. Ota muksut mukaan ruoanlaittoon aina kun mahdollista. Kun lapsi kokee, että on itse saanut vaikuttaa aterian valmistamiseen, maistuu se myös usein paremmin!

Kasvikset eivät ole vakava juttu!

Kokeile hauskaa Vihannespeliä. Pyri pitämään kokkailu rentona ja mieli avoimena. Anna lapsen itse tutkia värikkäitä, eri muotoisia ja makuisia kasviksia. Toisinaan tarjoiluun kannattaa panostaa: pilko hedelmät hymynaamaksi välipalalautaselle tai pyöräytä sesongin marjoista kauniin väriset herkkusmoothiet koko porukalle!

Lisää kasviksia pikkuhiljaa tuttuihin ruokiin

Jos kasvikset epäilyttävät perheen pienimpiä, ei kannata heti laittaa kaikista erikoisimpia juureksia ja vihanneksia yhteen ateriaan. Lisää väriä aterioihin pikkuhiljaa. Tuttujen lemppareiden tuunaaminen on hyvä alku. Makaroonilaatikkoon sujahtaa helposti kauden kasvis jos toinenkin. Lapsille, niin kuin aikuisillekin, ruoan maku on merkittävässä roolissa. Tutustu erilaisiin tapoihin valmistaa kasviksia ja käytä rohkeasti luovuutta keittiössä. 

Ota kasvikset osaksi arkea

Lopulta sitä tulee syötyä, mitä on tarjolla. Runsas hedelmäkori keittiön pöydässä kutsuu välipalalle ja arkisimpiinkin ruokiin lisäät väriä ja vitamiineja nopeasti  Apetitin  monipuolisilla vihannespakasteilla. Maukas ja terveellinen ateria ei vaadi monen tunnin kokkailua. Pidä kasviksia aina saatavilla, joko tuoreena tai pakasteena, silloin niitä tulee myös käytettyä.

Innostu itse kasviksista

Esimerkki toimii. Kun ihastelet itse kauppareissulla kauniin värisiä kaaleja tai näyttäviä juureksia, myös lapsi innostuu. Se, miten suhtaudut kasviksiin, välittyy suoraan eteenpäin. Suhtaudu uusiin kasviksiin mielenkiinnolla ja näytä lapselle ettei kasvisten syöminen ole pakkopullaa vaan värikästä herkuttelua!

Perhekalenteri 2020 on värikäs työkalu arkeen

Erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin suunniteltu Perhekalenteri on monipuolinen arjen työkalu, jonka avulla koko perhe syö värikkäämmin ja kasvispitoisemmin. Perhekalenterissa kasvisten sesongit ovat esitelty innostavalla ja osallistavalla tavalla, pääsette koko perheen voimin seuraamaan omaa kasvisten syöntiä ja kokeilemaan uusia makuja. 

Perhekalenterin tietokirjaosiossa annetaan vinkkejä ravitsemukseen, kätevään kasvisten käyttöön, ruokahävikin välttämiseen ja monipuoliseen arkiruokailuun. Mukana on yhteistyössä Apetitin kanssa luotua kasvispitoista reseptiikkaa ja paljon nokkelia vikkejä arkeen. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

Tilaa Perhekalenteri 2020 itsellesi tai lahjaksi TÄÄLTÄ.

Tekemistä lapsille ja tilaa kaikkien menoille 

Värikkäästi kuvitettu Perhekalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät. Tilaviin sarakkeisiin mahtuu viiden perheenjäsenen menot ja harrastukset. Sivujen kääntöpuolilta löydät kasvisaiheiset väritystehtävät ja pelillisyyden lasten mieleen.

Perhekalenterista näet yhdellä silmäyksellä koko vuoden sesonkikasvikset tiivistetyssä muodossa. Tilaa rinnalle myös kattavana tietokirjana toimiva Satokausikalenteri 2020. 

Lue myös:

Herneen matka – Miten herne päätyy pellolta pakastimeen

Helpot ja herkulliset reseptit:

Muksujen kanssa keittiössä: kasvispastavuoka

Muksujen kanssa keittiössä: leffaillan hodarit kaalisalaatilla

Muksujen kanssa keittiössä: uunimunakas vihanneksilla


Apetitin uusituilta verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.