Nopeampaa arkiruokaa – kolme syksyistä soppaa

Kaupallinen yhteistyö: Valio

 

Soppakelit ovat saapuneet, maukkaat keitot maistuvat kylminä syyspäivinä. Sesongin vihanneksista valmistuu nopeita ja helppoja keittoja, kokosimme tähän postaukseen kolme ihanaa reseptiä käyttämällä Valio Luomu-tuotteita.

Kuinka nopeuttaa ruuanlaittoa arkisin?

Arkisin aika on kortilla ja työpäivän jälkeen nälkä on niin aikuisilla kuin lapsillakin. Terveellinen ja herkullinen ruoka pitäisi saada sukkelasti pöytään. Keittiössä on lupa oikaista vaikkapa pakastevihanneksia käyttämällä, mutta myös tuoreista vihanneksista valmistuu ruokaa sukkelaan, kun ne on valmiiksi kuorittu ja pilkottu – siihen urakkaan kun tuppaa kulumaan melko paljon aikaa. 

Meal preppausta kannattaa harrastaa ja käyttää vaikkapa sunnuntaista tunnin verran vihannesten esikäsittelyyn, jolloin ruuanlaitto arkena nopeutuu ja helpottuu huomattavasti. Suurin osa vihanneksista säilyy kuorittuna ja pilkottuna tiiviissä rasiassa kolme-neljä päivää, kannen alle voi taitella kostean talouspyyhkeen kuivumista estämään. Kuoritut ja pilkotut perunat tulee säilyttää vedellä peitettynä, jotta ne eivät tummu. 

Kerralla kannattaa kokata myös suurempi määrä ruokaa, josta riittää kahdeksi päiväksi. Keitot ovat mitä mainioimpia arkiruokia: ne ovat nopeatekoisia ja maistuvat hyvältä seuraavanakin päivänä. Myös erilaisia uuniruokia on helppo valmistaa kerralla isompi määrä, ne voi lämmittää seuraavana päivänä näppärästi mikrossa.

Kolme ihanaa keittoa syksyn vihanneksista

Kehittelimme kolme simppeliä, mutta maukasta soppaa sesongin vihanneksista ja Valio Luomu-tuotteista. Voit etukäteen putsata sienet ja kuoria sekä pilkkoa vihannekset, jolloin kaikki nämä ruoat valmistuvat alle puolessa tunnissa!

Sienikeiton voi valmistaa metsäsienistä tai vaikkapa herkkusienistä. Perinteisesti vehnäjauhoilla suurustettu soppa viimeistellään Valio Luomu kuohukermalla ja tuoreilla yrteillä. Lempeän makuisen keiton kaverina maistuu jyväisä leipä.

bataattikeitto

Bataattikeitto on varsinkin perheen pienimpien suosikki. Samettisen keiton kanssa tarjoillaan sitruunan kuorella ja ruohosipulilla maustettua Valio Luomu raejuustoa, joka tuo keittoon paitsi rakennetta, myös proteiinia! Kun kuorit ja pilkot bataatit etukäteen (säilyvät hyvin jääkaapissa tiiviiseen rasiaan pakattuna), valmistuu soppa todella sukkelaan, sillä bataatti kypsyy tosi nopeasti.

kala-kaaliseljanka

Kala-kaaliseljankaan pilkoimme parsakaalia, suippokaalia sekä lehtikaalia. Joukkoon sopisi hyvin muutkin kaalit, kuten ruusu- ja kukkakaali. Seljankan salaisuus on hapokkaassa tomaattiliemessä, jota maustavat suolakurkkukuutiot ja oliivit. Upean makuinen kalakeitto tarjoillaan täyteläisen Valio Luomu turkkilaisen jogurtin kanssa, joka antaa keitolle viimeisen silauksen. 

 

Huom! Kaikki reseptit ovat mitoitettu niin, että niistä riittää neljän hengen perheelle kahdeksi päiväksi.

Muista myös edelliset Valion kanssa yhteistyössä tekemämme ihanat reseptit, kuten herkulliset retkieväät ja raikkaat piimäjuomat!

sienikeitto

Helppo sienikeitto

 

  • 2 l metsäsieniä putsattuna, esim. suppilovahveroita
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl Valio Luomu voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 1 l kasvislientä
  • 2 prk Valio Luomu kuohukermaa (á 2 dl)
  • 2 tl balsamiviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta lehtipersiljaa ja timjamia 

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. 

Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan valkosipuli ja sienet ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Ripottele kattilaan vehnäjauhot ja vispaa joukkoon kasvisliemi vähitellen kaataen. Anna kuumentua kiehuvaksi ja keitä sienikeittoa miedosti poreillen 10-15 minuuttia. Kaada sekaan kuohukerma ja surauttele keitto sauvasekoittimella, voit jättää keittoon reilusti sattumia tai ajaa sen sileäksi. 

Mausta keitto balsamiviinietikalla, suolalla, mustapippurilla ja tuoreilla hienonnetuilla yrteillä. 

bataattikeitto

Simppeli bataattikeitto raejuustolla

 

 

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja paloittele bataatit.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää bataatit ja jatka paistamista hetki. Kaada kattilaan kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat kypsiä. 

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää soseutusvaiheessa joukkoon ruokakermaa sen verran, että keitto saa hyvän rakenteen. Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita raejuuston joukkoon raastettu sitruunan kuori ja ruohosipuli. Tarjoile raejuusto bataattisosekeiton kanssa.

kala-kaaliseljanka

Kala-kaaliseljanka

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • 400 g suippo- tai valkokaalia
  • 200 g parsakaalia
  • 1-2 lehtikaalin lehteä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tlk tomaattimurskaa (á 400 g)
  • 1 l kalalientä
  • yht. 700 g kalaa kuutioituna (esim. kuhaa ja lohta)
  • 1 suolakurkkua
  • ½ dl mustia kivettömiä oliiveja viipaloituna
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • ½ dl tilliä hienonnettuna

tarjoiluun:

Valio Luomu turkkilaista jogurttia

 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko porkkana paloiksi. Paloittele myös kaali ja parsakaali sekä lehtikaalin ruoti, revi lehtikaalin lehdet pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, porkkana ja kaali, paista hetki. Lisää kattilaan tomaattimuska ja kalaliemi, kuumenna kiehuvaksi. Kun keitto on kiehunut noin kymmenen minuuttia, lisää joukkoon parsakaali. Anna kiehua viitisen minuuttia ja lisää joukkoon kalapalat sekä lehtikaali. Sekoita joukkoon myös suolakurkku sekä oliivit. Anna kalojen kypsyä pari minuuttia. Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele keitto hienonnetulla tillillä.

Tarjoile kala-kaaliseljanka turkkilaisen jogurtin kanssa.

 

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Herkullinen sadonkorjuumenu juhlistaa kekriä

Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Olemme edenneet koko syksyn jatkuneessa #Sadonkorjuuhaaste-ruokatempauksessamme viimeisten reseptien äärelle. Nyt tarjoilemme yhdessä Atrian kanssa teille kokonaisen kolmen ruokalajin menun parhaista kotimaisista raaka-aineista. Menu on koottu syksyn aikana jo tutuksi tulleella periaatteella yhdistämällä Atrian laadukkaita tuotteita kotimaisiin Satokausi-kasviksiin.

Satokausikalenterin sadonkorjuumenu

  • Ruusukaalipaistos artesaanimakkaran kera
  • Viljaporsaan fileepihvit päärynän ja sinihomejuuston sekä lehtikaali-perunamuussin kanssa 
  • Rahkaohukaiset omena-kanelipaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa

Vielä ehdit osallistua mukaan talkoisiin kotimaisen ruoan puolesta. Valitse kaupasta suomalainen ruokatuote, kokeile herkullisia Sadonkorjuu-reseptejä tai kehitä omia ja jaa kuvasi somessa tägillä #sadonkorjuuhaaste. Muista osallistua myös kilpailuun, kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan herkullisia palkintoja. Lue lisää kilpailusta postauksen lopusta.

Syksyn makuja ja parhaita raaka-aineita

Alkuruokana maistuu rustiikkinen Atria Artesaani Lämminsavustettu Raakamakkara yhdessä meheviksi paistuneiden valkosipulisten ruusukaalien kanssa. Voit tarjota ruoan myös cocktailpaloina ennen ruokapöytään istuutumista.

Pääruoka on yksi omista suosikeistamme: Viljaporsaan fileepihvit kotimaisen päärynän ja sinihomejuuston kanssa. Lisukkeena toimii kuohkea lehtikaali-perunamuussi. Kotimainen päärynä on ollut yksi viime vuoden hittikasviksista ja ennustamme nousukiidon vasta alkaneen. Maku on kotimaisessa päärynässä makea, siksi se sopii taittamaan sinihomejuuston suolaisuutta. Lupaamme, ettei tämä ruoka jätä kylmäksi. 

Jälkiruoaksi herkutellaan voissa paistetuilla Atria Rahkaohukaisilla kanelisen omenapaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa. Rahkaohukaiset maistuvat koko perheelle ja ne sopivat kaikkiin päivän ateriahetkiin – aina aamiaisesta välipalalle ja jälkiruoaksi. Juhlavaksi jälkkäriksi ne taipuvat omena-kanelipaistoksella ja raikkaalla puolukkavaahdolla viimeisteltynä.

Aiemmista postauksista löydät lisää huikeita reseptejä sadonkorjuujuhlaa juhlistamaan, kurkkaa ainakin juhlava uunikana kurpitsapellillä, punaviinipaisti palsternakan kanssa sekä somehitiksi noussut #jureke

Ruusukaalipaistos artesaanimakkaran kera

 

Halkaise ruusukaalit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy pannulla todella kuumaksi ja asettele ruusukaalit leikkauspinta alaspäin pannulle. Paista noin viisi minuuttia, kunnes ruusukaaleissa on tumma paistunut väri. Sekoita joukkoon valkosipulit ja balsamiviinietikka, laske lämpöä reippaasti ja paista kunnes ruusukaalit ovat napakan kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista raakamakkaroita pannulla tai grillissä noin 15 minuuttia, kunnes kypsiä. Tarjoile ruusukaalipaistoksen kanssa. 

Voit myös tarjoilla makkarat ja ruusukaalit cocktailpaloina. Leikkaa makkara paloiksi ja laita ruusukaalin puolikkaan kanssa cocktailtikkuun.

 

sadonkorjuumenu

Viljaporsaan fileepihvit päärynän ja sinihomejuuston sekä lehtikaali-perunamuussin kanssa 

Neljälle

 

  • 1 pkt Atria Viljaporsaan Fileepihvejä naturell (500 g)
  • 1 + 1 rkl öljyä
  • 1 punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 päärynää
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 2 dl kanalientä
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 100 g sinihomejuustoa

 

Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä. Kuori ja lohko punasipuli, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa päärynästä päät pois ja halkaise ne, koverra siemenet pois lusikan avulla. Leikkaa päärynät lohkoiksi. Laita uuni päälle täysille ja grillivastuksille.

Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa ja ruskista fileepihvit kunnolla molemmin puolin. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla. Siirrä pihvit hetkeksi sivuun.

Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa ja kuullota punasipulilohkoja muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja päärynät, paista pari minuuttia. Lisää pannulle valkoviinietikka ja anna kiehahtaa. Lisää sitten valkoviini, kanaliemi ja rosmariini, kuumenna kiehuvaksi ja keitä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lisää Viljaporsaan fileepihvit takaisin pannulle ja murustele sinihomejuusto pinnalle. Siirrä grillivastusten alle noin viideksi minuutiksi.

Tarjoile lehtikaali-perunamuussin kanssa.

porsaan fileepihvit päärynän ja sinihomejuuston kanssa

Lehtikaali-perunamuussi

 

  • 1 kg perunoita
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 lehtikaalin lehteä
  • 1 + 2 rkl voita
  • 1 ½ dl maitoa
  • ½ tl suolaa

Kuori perunat ja leikkaa muutamaan osaan. Kuori valkosipulinkynnet. Laita perunat ja valkosipulinkynnet kattilaan ja peitä vedellä. Keitä kypsiksi. 

Irrota lehtikaalin lehdet puisevasta varresta ja hienonna. Kuumenna 1 rkl voita pannulla ja paista lehtikaaleja pari minuuttia. 

Valuta perunat ja soseuta ne. Sekoita joukkoon 2 rkl voita, maito ja paistetut lehtikaalit. Mausta suolalla.

rahkaohukaiset

Rahkaohukaiset omena-kanelipaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa

 

 

Leikkaa omenat lohkoiksi, poista siemenkodat. Kuumenna voi kattilassa ja paista omenalohkoja muutama minuutti. Mausta 2 rkl sokerilla ja kanelilla.

Soseuta puolukat (säästä muutama puolukka koristeeksi) ja mausta ne 3 rkl sokerilla. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, vispaa joukkoon rahka ja soseutetut puolukat. 

Lämmitä Rahkaohukaiset paistamalla ne voissa pannulla. Tarjoile omena-kanelipaistoksen ja puolukkavaahdon kanssa.

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja. Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu. Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. 

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Vähennetään yhdessä ruokahävikkiä

Oletko ajatellut, että moni klassikkoruoka köyhistä ritareista paistettuun riisiin ja pizzaan on syntynyt alunperin nimenomaan jämä raaka-aineista? Ruokahävikin vähentämistä kannattaa ajatella ikävän velvollisuuden sijasta hauskana haasteena, jossa luovuuden käyttö on sallittua. Uusi Perhekalenteri 2020 tarjoaa runsaasti vinkkejä, joiden avulla ruokahävikin vähentäminen on sekä helppoa, että hauskaa! Kalenterin esittelyn löydät artikkelin lopusta.

 Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Suomessa tuotetusta ruoasta 10-15% päätyy roskiin, ja eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa. Ruoan ja ruokaketjun osuus kaiken kulutuksen ympäristövaikutuksista on noin 40%. Turhaan tuotettu ruoka on siis merkittävä rasite ympäristölle. Hyödyntämällä ostamasi raaka-aineet kokonaisvaltaisesti säästät myös rahaa. 

Kotona:

  • Aterioiden suunnittelu kannattaa aina aloittaa siitä mitä kaapissa jo on. Katso päiväykset ja ota ensin käsittelyyn muutaman päivän sisällä vanhentuvat ainekset.
  • Säilytä ruoka oikein. Nopeasti pilaantuvat elintarvikkeet kannattaa asettaa jääkaapin etuosaan hyvin näkyville. Etyleeniä runsaasti tuottavat hedelmät, kuten banaanit ja omenat kannattaa säilyttää erillään muista kasviksista. Satokausikalenteri  sisältää tuhdin kasvistietopaketin, josta löydät myös vihannesten säilytyslämpötilat ja vinkkejä säilytykseen.
  • Käytä aisteja. Parasta ennen -päivämäärä ei ole heitä roskiin -päivämäärä, vaan merkintä, johon asti valmistaja ainakin takaa elintarvikkeen säilyttävän sille tyypilliset ominaisuudet. 
  • Pakastin pelastaa niin syömättä jäämisvaarassa olevat  leivät kuin suuremmat ruokasatsitkin. Pilko ylikypsät banaanit pakkaseen odottamaan smoothiepäivää. Myös muita kasviksia voi pakastaa vaikkapa valmiiksi wokki- tai keittoaineksiksi.

Kaupassa:

  • Puhelimella otettu valokuva jääkaapin sisällöstä on suuri apu kauppareissulla. Myös perinteinen ostoslista toimii!
  • Osta mahdollisimman kypsiä hedelmiä ja vihanneksia, ne myös maistuvat parhaalta.
  • Hyödynnä alennustarralliset tuotteet, mutta älä innostu haalimaan enempää kuin ehdit syödä.
  • Monet kasvikset, kuten kurkku, pakataan muoviin syystä. Pakkauksen ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin roskiin päätyvän ruoan – olipa pakkaus muovia tai pahvia. Pyri aina ostamaan sellaisia pakkauskokoja, jotka ehdit hyödyntämään.

Keittiössä:

  • Itse keitetyt liemet ovat paitsi liemikuutioita herkullisempia, myös loistava tapa vähentää ruokahävikkiä. Liemiin voi käyttää kalojen ruodot ja nahat, luut lihoista sekä kasvisten jämäpalat. Voit pitää pakastimessa astiaa, johon keräät kasvisten kannata ja kuoret. Myös sipulien ja kaalien uloimmat lehdet voi ottaa talteen. Kun astia on täynnä, on aika laittaa kasvisliemi keittymään.
  • Hyödynnä koko kasvis. Monissa kasviksissa varret, lehdet ja naatit ovat oikein hyviä ja käyttökelpoisia osia. Kukka- ja parsakaalin varret ovat yhtä terveellistä syötävää kuin kukinnotkin ja sopivat samoihin ruokiin. Porkkanoiden ja muiden juuresten naatit voi hyödyntää pestona tai salaateissa, ne toimivat myös annosten koristeena persiljan tapaan. Juurekset, omenat, päärynät ja kurkut kannattaa mahdollisuuksien mukaan syödä aina kuorineen, sillä kuoret sisältävät paljon ravintoaineita. Puhdistetut kurpitsan siemenet voi paahtaa uunissa tai pannulla vaikkapa sosekeiton kaveriksi.
  • On monia ruokalajeja, joita voi tuunata loputtomiin vihanneslokeron viimeisillä aineksilla. Esimerkiksi sosekeiton, uunijuurekset, munakkaan tai wokin voi tehdä käyttämällä juuri sitä, mitä jääkaapissa on jäljellä.

Perhekalenteri 2020 on värikäs työkalu arkeen

Erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin suunniteltu Perhekalenteri on monipuolinen arjen työkalu, jonka avulla koko perhe syö värikkäämmin ja kasvispitoisemmin. Perhekalenterissa kasvisten sesongit ovat esitelty innostavalla ja osallistavalla tavalla, pääsette koko perheen voimin seuraamaan omaa kasvisten syöntiä ja kokeilemaan uusia makuja. 

Perhekalenterin tietokirjaosiossa annetaan vinkkejä ravitsemukseen, kätevään kasvisten käyttöön, ruokahävikin välttämiseen ja monipuoliseen arkiruokailuun. Mukana on yhteistyössä Apetitin kanssa luotua kasvispitoista reseptiikkaa ja paljon nokkelia vinkkejä arkeen. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

Tilaa Perhekalenteri 2020 itsellesi tai lahjaksi TÄÄLTÄ.

Tekemistä lapsille ja tilaa kaikkien menoille

Värikkäästi kuvitettu Perhekalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät. Tilaviin sarakkeisiin mahtuu viiden perheenjäsenen menot ja harrastukset. Sivujen kääntöpuolilta löydät kasvisaiheiset väritystehtävät ja pelillisyyden lasten mieleen.

Perhekalenterista näet yhdellä silmäyksellä koko vuoden sesonkikasvikset tiivistetyssä muodossa. Tilaa rinnalle myös kattavana tietokirjana toimiva Satokausikalenteri 2020.


Seuraa meitä myös Instagramissa ja Facebookissa, niin saat talteen värikkäimmät vinkit arkeen ja parhaat reseptit sesongin kasviksista!