Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Kotimaisten kasvisten sesonki jatkuu! Vaikka mittari välillä sukeltaa syksyisten säiden myötä pakkasen puolelle, tuottaa lehtikaali edelleen ehtaa satoa. Omenoiden syyslajikkeet ovat parhaimmillaan ja kotimaiset kelta- ja punasipulit ovat saapuneet kauppoihin. Kun sesongin kasvikset yhytetään yhteen meksikolaisen makumaailman, lisäaineettoman chorizo-makkaran ja rapsakan pekonin kanssa, syntyvät supermaukkaat chorizo-lehtikaaliquesadillat raikkaan omena-pekonisalsan kera!

Hyvän ruoan takana seisoo tyytyväinen tuottaja

Oletko tullut ajatelleeksi, että kaiken ostoskoriin kerättävän ja jokaisen lautasille annosteltavan aterian takana on ruoantuotantoon intohimoisesti suhtautuva ihminen? Viljelijät, puutarhurit ja kasvattajat kautta kauniin kotimaamme huhkivat ympäri vuoden, jotta saisimme ruokaa lautasillemme ja täytettä vatsoillemme. Tyytyväiset tuottajat takaavat maukkaimmat kasvikset, laadukkaimmat tuotteet ja herkullisimman ruoan. 

Tuottajien tyytyväisyyteen panostetaan myös Snellmanilla. Raaka-aineiden korkea laatu edellyttää huippuunsa hiottuja toimintatapoja, rautaisia rutiineja ja tehokasta tekemisen meininkiä. Tutkimusten mukaan Snellmanin lihatilojen tuottajien tyytyväisyys onkin korkeammalla tasolla kuin alan yrityksillä keskimäärin. Vastuuta kannetaan niin ihmisistä, eläimistä kuin ympäristöstäkin. Tuottajia arvostetaan, heitä kuunnellaan ja heihin myös panostetaan. Jatkuvaa kehitystyötä tehdään yhdessä, jotta saisimme jatkossakin nauttia parhaasta mahdollisesta laadusta lautasillamme. 

Lehtikaali on sesongin supersuosikki

Harva kasvis kestää pakkasta paremmin kuin lehtikaali. Se sietää jopa 15 asteen pakkasia, eikä hätkähdä taivaalta leijuvia lumihiutaleitakaan. Itse asiassa pakkasen pureman lehtikaalin maku on miedompi ja makeampi kuin lämpimään aikaan korjatun. Siksi sadonkorjuu kannattaakin aloittaa mahdollisimman myöhään syksyllä.  

Lehtikaalia on viljelty pohjoisessa vuosisatojen ajan, mutta vielä 1900-luvullakin sitä käytettiin lähinnä vain eläinten rehuna, vaikka se ravinteikkaana ja talvenkestävänä kasvina on mitä parhainta ravintoa myös ihmiselle. Lehtikaali nimittäin sisältää kaikista syötävistä kasveista eniten B2- ja K-vitamiineja sekä karotenoideja. Sata grammaa lehtikaalia kattaa lähes kokonaan päivittäisen C-vitamiinin saantisuosituksen, ja myös folaatti, kalium ja fosfori ovat hyvin edustettuina.

Vitamiinipitoisen vihanneksen väri vaihtelee lajikkeesta riippuen syvän vihreästä tummaan violettiin. Sitkeä lehtiruoti kannattaa poistaa tai ainakin ohentaa ennen ruoanvalmistusta, mutta lehtien rakenne pehmenee ryöpätessä ja paistaessa, siksi lehtikaalia suositellaan syötäväksi kypsennettynä. Raakanakin sillä voi toki herkutella, mutta silloin lehtien solurakenne kannattaa rikkoa esimerkiksi käsin puristelemalla tai hieromalla lehtiä suolan kanssa. Säilytä lehtikaali kylmässä suojattuna etyleeniä erittäviltä kasviksilta.

Sesongin kasviksista syntyy meksikolaisia makuja

Kun kotimaiset kasvikset, suomalainen liha ja meksikolainen ruokakulttuuri lyövät hynttyyt yhteen syntyy maailman maukkainta ruokaa. Quesadillat täytetään lisäaineettomalla Snellmanin All Natural Chorizolla, pannulla pyöräytetyllä lehtikaalilla, cheddar-juustolla ja jalopenoilla. Lisukkeeksi lusikoidaan avokadotahnaa sekä omenasta ja pekonista sekoitettua, korianterilla höystettyä superraikasta salsaa.

Chorizo-lehtikaaliquesadillat ja omena-pekonisalsa

4 kpl

 

Chorizo-lehtikaaliquesadillat:

  • 1 pkt Snellman All Natural Chorizoja (230 g)
  • 4 lehtikaalin lehteä
  • 1 rkl öljyä tai pekonin rasvaa
  • mustapippuria
  • 2 rkl säilykejalapenoja hienonnettuna
  • 100 g cheddar-juustoa
  • ranskankermaa
  • 4 tortillaa
  • 1 iso kypsä avokado
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa

 

Omena-pekonisalsa:

  • 1 pkt Snellman Kunnon Pekonia (150 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½–1 punainen chili
  • 3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 2 kotimaista omenaa
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa ja mustapippuria

 

Chorizo-lehtikaaliquesadillat:

Leikkaa chorizot ohuiksi siivuiksi. Irrota lehtikaalien ruodit ja hienonna lehdet. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista chorizosiivut. Lisää lehtikaali ja paista hetki. Mausta ripauksella mustapippuria.

Hienonna jalapenot. Raasta juusto. Ota yksi tortilla leikkuulaudalle ja levitä pintaan ohuelti ranskankermaa. Täytä tortillan puolikas chorizo-lehtikaaliseoksella, omena-pekonisalsalla, jalapenoilla ja raastetulla cheddarilla. Taita toinen puolikas kanneksi. Täytä loput tortillat samalla tavalla. 

Halkaise avokado ja koverra hedelmäliha kulhoon. Muussaa se haarukalla ja sekoita joukkoon sitruuna ja suola.

Kuumenna pannu ja paista quesadilloja molemmin puolin keskilämmöllä, kunnes pinta ruskistuu ja juusto sulaa. Leikkaa puoliksi ja tarjoile heti lopun omena-pekonisalsan ja avokadotahnan kera.

 

Omena-pekonisalsa:

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja ruskista ne pannulla. Siirrä siivilään valumaan ja ota talteen 1 rkl pekonin rasvaa, jos haluat hyödyntää sitä quesadillojen teossa.

Kuori ja hienonna punasipuli sekä valkosipulinkynsi. Hienonna chili ja korianteri. Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Lue lisää Snellmanista heidän Instagramista @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.