Käyttövinkit | Valmistelu: Paksu lehtiruoti kannattaa usein poistaa tai ohentaa ennen käyttöä. Lehdet voi hieroa öljyn ja suolan kanssa pehmentääkseen niitä raakakäyttöön. Kypsennettynä: Höyrytä, keitä, paista pannulla, käytä keitoissa, padoissa, muhennoksissa, wokissa tai suolaisissa piirakoissa. Sipsit: Lehtikaalista saa uunissa paahtamalla rapeita sipsejä. Smoothiet: Hyvä lisä vihersmoothieihin. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 1 - 4 °C |
Herkkä etyleenille | Kyllä |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Vihreä |
Sesonki | kesä-joulukuu (Suomi) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.