Säilytyslämpötila | 1 - 5 °C |
---|---|
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Kyllä |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | elo-joulukuu (Suomi), loka-tammikuu (Italia, Ranska, Puola, Hollanti) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita löytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivät imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.