Käyttövinkit | Sellaisenaan: Erinomainen välipala ja naposteltava. Leivonta: Monipuolinen raaka-aine piirakoihin, kakkuihin, paistoksiin ja torttuihin. Ruoanlaitto: Soseena, lohkoina tai raasteena liharuokien lisukkeena, salaateissa tai puuroissa. Juomat ja säilöntä: Valmista mehua, siideriä, hilloa tai kuivaa omenarenkaiksi. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 1 - 5 °C |
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Kyllä |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | elo-joulukuu (Suomi), loka-tammikuu (Italia, Ranska, Puola, Hollanti) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.