Kaupallinen yhteistyö: Rasilainen

 

Värikkäänä hehkuva ruoka on paitsi ilo silmälle myös avain monipuoliseen ruokavalioon. Oletkin ehkä kuullut suosituksen syödä viittä eri väriä päivässä? Lado lautaselle vielä hapankaalia, ja lopputuloksena saat erittäin ravinteikasta ruokaa, joka auttaa sekä kehoa että mieltä voimaan paremmin. Hapankaali maistuu hyvältä ihan sellaisenaan, mutta mehukas moniottelija sopii myös ruoanlaittoon. Satokausi-keittiössä nautimme hapankaalia värikkään paistetun riisin, makeiden uunibataattien ja fetasalaatin kanssa sekä kasviksia pursuavien vietnamilaisten kesärullien täytteenä. Näillä ohjeilla syöt helposti viittä väriä!

Sateenkaaren värit lautaselle

Nyrkkisääntö syödä viittä väriä päivässä pätee edelleen. Kun popsit päivän aikana hedelmiä ja vihanneksia kaikissa sateenkaaren väreissä, tulee kasviksia nautittua monipuolisesti melkeinpä huomaamattaan. Koska eri väriset kasvikset usein sisältävät eri vitamiineja ja hivenaineita, lautaselle kannattaa kerätä ainakin oransseja, punaisia, violetteja, keltaisia, valkoisia ja vihreitä kasvikunnan tuotteita. 

Esimerkiksi porkkanoille oranssin värin antava beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, kun taas voimakas vihreä väri kertoo yleensä, että kasvis sisältää runsaasti yhteyttäviä viherhiukkasia sekä rautaa. Valkoisiin kasviksiin laskettavat sipulit sisältävät tehokkaita flavonoideja, joiden tiedetään torjuvan bakteerien ja virusten hyökkäyksiä. Tomaattien sisältämä lykopeeni lienee punaisista väriaineista tunnetuin, hyvää tekevää antioksidanttia löydät myös esimerkiksi verigreipistä sekä vesimelonista.

Hapankaalista on moneksi

Kaikkia kasviksia ei toki tarvitse nauttia sellaisenaan, joissain tapauksissa kypsennys tai muu valmistustapa voi jopa edistää ravintoaineiden imeytymistä. Viime vuosina trendiruoaksi nousseessa hapankaalissa kasviksia ei kuumenneta, vaan hapatetaan perinteisellä maitohappokäymisellä. Tämä lempeä valmistustapa säilyttää C-vitamiinin ja hyödyllisten ravintoaineiden lisäksi hapatettujen tuotteiden maitohappobakteerit, jotka hellivät vatsaa ja suolistoa. Rasilainen on valmistanut perinteistä hapankaalia jo 1970-luvulta alkaen. Ajan saatossa klassikkomakujen rinnalle on tullut vaihtoehtoja Hapiskimchistä Kurkuma-inkiväärihapankaaliin. Viime syksyn uutuus on raikas Karpalo-omenahapankaali, joka ihastuttaa kauniilla värillään ja pirteällä maullaan.

Mehevä hapankaali on todellinen moniottelija, joka sopii niin lisukkeeksi kuin ruoanlaittoon ja leivontaankin. Se tuo raikkautta tuhteihin ruokiin ja hapokkuutta makeiden kasvisten vastapainoksi. Satokausi-keittiössä kokkaillaan tänä syksynä paistettua riisiä, johon saa ujutettua kaikki jääkaapin perälle jääneet kasvikset. Täydellisen loppusilauksen tuo mainio Hapiskimchi ja pikkelöity retikka. Supermehukkaat uunibataatit saavat täytteekseen lämpimän fetasalaatin, jota piristää Karpalo-omenahapankaali. Perinteinen hapankaali sopii erinomaisesti vietnamilaistyylisiin kesärulliin, jotka pursuavat erivärisiä kasviksia ja tarjoillaan kotitekoisen makean chilikastikkeen kera. Streetfoodia mielivien kannattaa kurkata myös muun muassa gyroksien ja luomuhapankaalin ohje, jauhopeukaloille sopii esimerkiksi hapankaaliquiche.

Paistettu riisi Hapiskimchillä ja pikkelöidyllä retikalla 

30 min

neljälle

 

Paistettu riisi 

  • 2 porkkanaa 
  • 1 paprika 
  • puolikas kukkakaali 
  • 1 dl maissia 
  • 400 g kypsää broileria hienonnettuna (voit käyttää myös esim. tofua)
  • 8 dl kypsää riisiä (mielellään kylmänä)
  • 150 g Rasilainen Hapiskimchiä
  • 4 kananmunaa 
  • 1 rkl chilitahnaa tai tomaattipyrettä 
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl soijakastiketta 
  • 2 kevätsipulin vartta 
  • rypsiöljyä paistamiseen

Pikkelöity retikka 

  • 200 g retikkaa 
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,25 dl sokeria 

 

Valmista ensin pikkelöity retikka. Mittaa kattilaan vesi sekä sokeri. Kiehauta ja anna sokerin sulaa. Lisää etikka, anna jäähtyä hetki. Kuori retikka ja suikaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Siirrä kulhoon tai lasipurkkiin ja kaada päälle pikkeliliemi. Nosta jääkaappiin maustumaan.

Valmista paistettu riisi. Kuori porkkanat, leikkaa ohuiksi kiekoiksi. Paloittele kukkakaali ja paprika. Lisää wokkipannulle tai paistinpannulle öljyä. Paista kananmunat kypsäksi munakokkeliksi, siirrä kananmunat pannulta ja laita sivuun odottamaan. 

Lisää kukkakaali sekä porkkanasiivut pannulle ja paista noin 5 minuuttia. Lisää paprika, Hapiskimchi ja chilitahna. Anna paistua hetki ja lisää sitten riisi, maissi ja broileri. Sekoita ja anna paistua muutama minuutti. Lisää lopuksi paistetut kananmunat, soijakastike sekä seesamiöljy, sekoita. 

Koristele pikkeliretikalla sekä hienonnetulla kevätsipulilla ja tarjoile heti.

 

Vietnamilaiset kesärullat hapankaalilla ja kotitekoinen chilikastike 

 12 rullaa 

60 min 

 

Chilikastike 

  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 2 chiliä
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • ripaus suolaa 
  • loraus öljyä

 

Rullat

 

Lisäksi 

  • iso lautasellinen lämmintä vettä

 

Halutessasi voit myös lisätä rulliin esimerkiksi tofua tai katkarapuja.

 

Valmista makea chilikastike. Hienonna chilit ja valkosipulit, poista halutessasi siemenet chilistä. Lorauta hieman öljyä kattilaan, lisää chilit ja valkosipulit, kuullota hetki. Lisää sokeri, etikka sekä suola ja anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Siirrä sivuun jäähtymään. 

Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi. Siivuta punakaali sekä avokadot. 

Upota riisipaperi kerrallaan lämpimään veteen. Asettele avokadosiivut limittäin ja niiden päälle muut kasvikset ja hapankaali. Älä lisää liikaa täytettä, jotta saat käärittyä rullat tiukaksi paketiksi. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle, käännä sivut kohti keskustaa ja pyöräytä rullaksi.

Tarjoile rullat chilikastikkeen kanssa. Voit halutessasi leikata rullat kahtia, jotta värikkäät täytteet näkyvät.

 

Uunibataatit ja hapankaali-fetatäyte 

45 min

neljälle

 

4 pientä bataattia 

 

Täyte

  • 150 g Rasilaisen Karpalo-omenahapankaalia
  • 100 g fetaa (myös vegaaninen versio käy!)
  • 1 punainen omena 
  • 100 g vihreitä papuja
  • 100 g lehtikaalia 
  • 1 punasipuli 
  • 50 g kuivattuja karpaloita
  • puolikkaan sitruunan mehu 
  • suolaa
  • mustapippuria 
  • öljyä

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen 

Pese bataatit huolellisesti ja töki niihin reikiä haarukalla. Laita bataatit uunipellille ja paista uunissa noin 30–45 minuuttia, riippuen bataattien koosta.

Valmista täyte. Pese ja revi lehtikaali pieneksi, poista myös lehtiruodit. Leikkaa vihreistä pavuista kannat ja laita sivuun odottamaan.

Kuori ja leikkaa punasipuli puolikuun muotoisiksi ohuiksi siivuiksi. Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää vihreät pavut ja paista pannulla 5–7 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hetki kulhossa.

Pese omena huolellisesti, poista siemenkota ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisää salaattiin. Purista päälle sitruunamehua, jotta omenat eivät tummu. Murusta joukkoon feta ja lisää kuivatut karpalot. Purista Rasilaisen Karpalo-omenahapankaalista ylimääräinen neste ja lisää salaattiin.  

Sekoita ja mausta vielä tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile bataattien kera.