Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu™

Kevät ja alkukesä ovat juhlien ja notkuvien herkkupöytien aikaa. Kausi alkaa ruokajuhla pääsiäisestä ja etenee vappuhulinoihin, jonka jälkeen juhlitaan vielä äitejä, lakkiaisia, valmistujaisia ja muita koulunsa päättäneitä. Kata keväiseen juhlapöytään juustoisia pimientos de padron -munkkeja, parsalla ja jogurttivaahdolla täytettyjä pannuleipiä tai ihanan rustiikkinen varhaisperunagalette, joka katoaa pöydästä alta aikayksikön.

Pöytä koreaksi suolaisilla leivonnaisilla

Onnistuneiden juhlien tärkeimpiä rakennuspalikoita ovat hyvä seura ja herkullinen ruoka. Pienemmälle porukalle voi suunnitella monimutkaisemman menun, suuremmissa juhlissa näppärin tapa hoitaa tarjoilut on tuttu noutopöytä, josta jokainen valitsee mieleisensä suolaiset ja makeat herkut. Jos kyseessä on vapaamuotoinen tilaisuus, johon vieraat saapuvat eri aikoihin, lämpimän ruoan voi usein unohtaa. Suolaiset, Satokausi-kasvisten kruunaamat leipomukset ja ruokaisat salaatit takaavat sen, että nälkä lähtee ja vieraat viihtyvät. 

Herkullisten suolaisten leivonnaisten kulmakivet ovat hyvät raaka-aineet ja makuhermoja kutkuttavat yhdistelmät. Lopputuloksesta ei kannata ottaa turhaa stressiä, mutta muutama perusasia on hyvä muistaa, jolloin leipominen on mukavampaa ja nappisuorituskin todennäköisempi. 

Suunnittele juhlien menu hyvissä ajoin etukäteen ja poimi mukaan listalle myös tarjottavia, joita voit valmistaa etukäteen. Ennen kuin upotat kädet taikinaan, ohje kannattaa lukea huolellisesti läpi – näin mahdolliset tarvittavat esivalmistelut eivät tule yllätyksenä. Nosta esille myös kaikki tarvittavat ainekset ennen aloittamista. Jos olet aloitteleva leipuri, tai ohje on tuntematon, reseptin määriä ja lämpötiloja on hyvä noudattaa tarkasti. Kokeneempi konkari saattaa puolestaan säveltää vapaammin.  Täyteläisen ja mehevän lopputuloksen saat käyttämällä perinteisesti kirnuamalla valmistettua Valio Luomu™ voita, laktoositonta Valio Luomu™ kuohukermaa  sekä goudaa ja kermajuustoa yhdistävää Valio Luomu™ juustoraastetta. Myös pehmeä Valio Luomu™ turkkilainen jogurtti tuo mehevyyttä ja raikkautta leivonnaisiin.

Kauden kasvikset pääosassa

Kelien lämmetessä mieli vaeltelee jo tulevaan kasvukauteen ja uuden sadon kasviksiin. Huhtikuussa parsakausi käynnistyy kunnolla ja pian nautimme ensimmäisiä varhaisperunoita. Myös pimientos de padron -pikkupaprikat ovat parhaimmillaan. Kokkaamalla juhliin kasvispainotteisesti hyödyntäen satokauden vihanneksia varmistat, että tarjoilut sopivat useimmille ja lompakkokin kiittää.

Jos olet suolaisen ystävä, suussa sulavat pimientos de padron -munkit maistuvat sinulle varmasti vappuna. Munkit kätkevät sisäänsä sulanutta juustoa ja espanjalaisia, vihreitä pikkupaprikoita, joita yleensä syödään tummiksi paistettuna tai grillattuina. Dippaa munkit majoneesiin tai muihin dippeihin ja nauti. Erityisen mehevän munkkitaikinan saat lisäämällä siihen Valio Luomu™ turkkilaista jogurttia.

Kevät on tunnetusti parsan kulta-aikaa. Valmista vihreästä sesonkiherkusta raikasta salaattia, joka kruunaa helpot jogurtti-flatbreadit eli pannuleivät. Valmista näyttävät leivät vaikka äidille äitienpäiväksi tai napostele niitä illanistujaisissa. Leivät maistuvat parhailta, kun ne tarjoillaan heti.

Alkukesän juhlapöydässä hurmaa perunagalette, jossa kiistaton tähti on kesän odotetuin kasvis eli varhaisperuna. Rustiikkinen galette leivotaan ilman piirakkavuokaa suoraan leivinpaperille, pohjaa mehevöittävät Valio Luomu™ voi ja Valio Luomu™ juustoraaste.

Juustoiset pimientos de padron -munkit 

20 pientä munkkia, 45–60 min

Taikina

Leikkaa pimientos de padron -paprikat puoliksi ja poista siemenkota ja paprikan kanta. Leikkaa paprikat pieneksi silpuksi ja lisää isoon kulhoon. Mittaa joukkoon kuivat aineet ja juustoraaste, sekoita. Sulata voi ja laita sivuun jäähtymään. Sekoita jogurtti ja kananmuna keskenään ja lisää kuivien aineiden joukkoon, lisää lopuksi sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Munkkien friteeraus: 

Sulje liesituuletin ja ota esiin reikäkauha ja kansi, jolla voit tukahduttaa rasvapalon, mikäli öljy syttyy tuleen.  Kaada öljy kattilaan ja laita liedelle lämpenemään keskilämmölle. Vuoraa lautanen talouspaperilla. 

Kun öljy on 170–180 astetta, aloita munkkien friteeraus. Testaa lämpö lämpömittarilla tai pienellä palalla vaaleaa leipää. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipä ruskistuu kauniisti minuutissa.

Pyörittele taikinasta pieniä munkkeja, voit käyttää apuna öljyä tai vehnäjauhoja pallojen käsittelyssä, jotta taikina ei tartu käsiin. Upota taikinapallot varovasti kuumaan öljyyn. Paista 4–5 munkkia kerrallaan, noin 4 minuuttia per munkki.

Nosta munkit talouspaperilla vuoratulle lautaselle reikäkauhan avulla. Anna jäähtyä hetki. 

Nauti sellaisenaan tai dippaile esimerkiksi majoneesiin. 

Parsa-flatbread 

6 pannuleipää, 60 min 

Taikina

Parsasalaatti

  • 1/2 ruukkua minttua 
  • 70 g vuonankaalia 
  • 250 g vihreää parsaa 
  • suolaa
  • pippuria 
  • loraus oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua 

Lisäksi:

parmesaanijuustoa

Vinkki: Valmiit pannuleivät voi pakastaa, jos niitä jää yli

Valmista leipätaikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää turkkilainen jogurtti, sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja anna taikinan levätä sillä aikaa, kun valmistat täytteet.

Poista parsoista kova kanta ja kuori varret. Leikkaa nuput irti, suikaloi varresta kuorimaveitsellä ohuita pitkiä siivuja ja laita kylmään veteen. Leikkaa ylijääneet rippeet pieniksi paloiksi. 

Keitä nuput ja ylijääneet parsapalat reilusti suolatussa vedessä 1–2 minuuttia. Jäähdytä heti kylmässä vedessä. Valuta parsat ja siirrä kulhoon. Lisää vuonankaali ja pieneksi silputtu minttu, suikaloidut parsaviipaleet, sitruunan mehu ja muut mausteet. Sekoita ja nosta jääkaappiin odottamaan. 

Valmista jogurttivaahto. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi. Mittaa joukkoon jogurtti, mausteet ja pieneksi pilkottu valkosipulinkynsi. Kääntele kermavaahdon sekaan ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Jaa leipätaikina kuuteen osaan. Kauli taikinapalat paistinpannusi kokoisiksi mahdollisimman ohuiksi taikinalevyiksi, käytä jauhoja apuna. Paista leipiä kuumalla paistinpannulla noin 3 minuuttia per puoli. Varo, etteivät leivät pala. 

Levitä leipien päälle jogurttivaahtoa, parsasalaattia ja raasta lopuksi päälle parmesaanijuustoa. Nauti heti. 

Perunagalette 

4–6 annosta, 1,5 h

Pohja

Täyte: 

  • 500 g varhaisperunoita (noin 10 kpl) 
  • 2 tl dijon-sinappia
  • muutama oksa timjamia 
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä 
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria 
  • 3 rkl ranskankermaa 
  • 1 kananmuna

Lisäksi

  • Noin 50 g rucolaa
  • suolaa 
  • pippuria 
  • loraus öljyä

Keitä perunat reilusti suolatussa vedessä kypsiksi. Valuta ja anna jäähtyä. 

Valmista taikina. Mittaa kuivat aineet sekä juustoraaste kulhoon. Sekoita. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi kuivien aineiden sekaan. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinapalloksi. Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan. 

Lämmitä uuni 200-asteiseksi

Leikkaa jäähtyneet perunat siivuiksi ja laita kulhoon. Hienonna timjami ja valkosipulinkynnet, lisää perunoiden joukkoon. Lisää joukkoon Dijon-sinappi, öljy ja mausteet. Sekoita varovaisesti. Laita täyte sivuun odottamaan.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse ohueksi, pyöreäksi levyksi suoraan leivinpaperille. Levitä ranskankerma jättäen noin 5 cm leveän taikinakaistaleen reunoille. Asettele perunat ranskankerman päälle. Käännä taikinareunat täytteen päälle ja voitele reunat kananmunalla.

Siirrä leivinpaperi varovasti pellille ja paista uunissa 200 asteessa 30 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä. 

Kun piirakka on jäähtynyt, huuhtele rucola ja mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Koristele piirakka rucolalla ja tarjoile!