Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Kotimaisen luonnonkalan syöminen on helppo ja herkullinen ympäristöteko. Vielä helpommaksi homman tekevät lähikalasta valmistetut kalapuikot ja -pihvit, jotka maistuvat myös perheen pienimmille. Kokeile kalapuikoilla täytettyjä tacoja, kutsu kaverit käärimään kalaisia kesärullia tai kokkaa katsu currya koko konkkaronkalle – ja vähennät samalla haitallista fosforin määrää vesistöissämme!

Silakan ja särjen syöminen hidastaa vesistöjen rehevöitymistä

Rehevöityminen on yksi pahimmista vesistöjämme piinaavista ilmiöistä. Vesistö rehevöityy, kun veteen päätyneet runsaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori kiihdyttävät levien kasvua. Dominoefekti johtaa vesien samentumiseen, sinileväkukintojen lisääntymiseen ja pohja-alueiden happikatoon, joka taas vaikuttaa kalojen ja muun eliöstön elinolojen muutokseen. Sisäinen ravintoketju ja luonnollinen tasapaino järkkyy.

Särkikalojen ja silakan kasvava määrä vaikuttaa suoraan levien lisääntymiseen, sillä eväkkäät ahmivat eläinplanktonia, jonka tehtävänä on pitää sinilevän ja muun kasviplanktonin määrä aisoissa. Kaloihin sitoutuu ravintoketjun kautta erityisesti fosforia, joten popsimalla säännöllisesti silakkaa ja särkikaloja, poistat vesistöistä merkittävän määrä ekosysteemille haitallisia ravinteita. Kun fosforin ja typen määrä järvissä ja merissä vähenee, ne alkavat kirkastua ja voida paremmin.

Luonnonvarakeskuksen toteuttaman ympäristöjalanjälkilaskennan mukaan Apetitin tuotannossa käytettävät kalasaaliit vähentävät rehevöitymistä. Apetit Järvikalapuikkoihin ja Järvikalapihveihin on käytetty jo noin miljoona kiloa Säkylän Pyhäjärvestä ja Kuusamon alueen vesistöistä kalastettua särkeä. 

Pussillinen silakkapuikkoja poistaa Itämerestä puoli kiloa levää – laske vaikutus levälaskurilla!

Jos jokainen suomalainen herkuttelisi särkikaloilla kerran kuussa, Itämerestä poistuisi vuoden aikana noin 80 miljoonaa kiloa levää. Kymmenen litran ämpäreinä mitattuna sankojono kiemurtelisi katkeamatta Helsingistä aina Pariisiin saakka.

Apetitin verkkosivuille avatun levälaskurin avulla voit testata, millainen vaikutus arjen ateriavalinnoilla on kotimaamme vesistöjen tilaan. Karkeasti arvioiden yksi kilo levää tarvitsee yhden gramman fosforia kasvaakseen. Yksinkertaistettu laskukaava ynnää yhteen Apetit lähikalatuotteiden vaikutukset vesistöjen ravinnekuormaan ja selvittää kuinka monta kiloa levää onnistut ostopäätökselläsi poistamaan Itämerestä.

Testaa Levälaskuria täällä!

Lähikalatuotteet maistuvat koko perheelle 

Miedosti maustetut Apetit lähikalatuotteet maistuvat mainioilta perinteisesti perunoiden kera, mutta vaihtelun vuoksi kalapihvejä ja -puikkoja kannattaa maistella muidenkin lisukkeiden kanssa. Apetit Järvikalapihvi saa uusia ulottuvuuksia currykastikkeen, misomuusin ja chilisipuleiden rinnalla. Apetit Kotimainen Itämeren kalapuikot rullataan riisipaperin sisään sesongin kasvisten kaveriksi tai ladotaan lautaselle marinoitujen punajuurien, omenasalsan ja meksikolaisten maissitortillojen mukavaan seuraan. Vastuullista, ympäristöystävällistä ja niin herkullista!

Katsu Curry Järvikalapihvistä

Neljälle

 

 

Currykastike:

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 iso porkkana
  • 1 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 5 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa

 

Misoperunamuusi:

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl misotahnaa
  • 1–2 dl maitoa
  • suolaa

 

Chilisipulit:

  • 1 iso punasipuli
  • 1 punainen chili
  • 1 vihreä chili
  • 1 sitruuna
  • ½ tl suolaa

 

Laita ensin chilisipulit maustumaan. Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Leikkaa chilit ohuiksi suikaleiksi, poista halutessasi siemenet. Sekoita punasipulit ja chilit keskenään, purista joukkoon sitruunan mehu ja mausta suolalla. Siirrä jääkaappiin maustumaan.

Currykastiketta varten kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja pilko porkkana pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää valkosipulit ja inkiväärit, kuullota pari minuuttia. Lisää sitten porkkanat ja curryjauhe, paista vielä muutama minuutti. 

Lisää kattilaan kookosmaito ja keitä, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Soseuta kastike ja mausta se soijakastikkeella, agavesiirapilla ja sitruunan mehulla. Tarkista maku ja lisää maun mukaan suolaa.

Muusia varten kuori ja paloittele perunat. Laita ne kattilaan, peitä vedellä ja keitä kypsiksi. 

Valuta vesi pois kattilasta ja lisää perunoiden joukkoon voi ja misotahna. Valmista muusi muusinuijan tai sähkövatkaimen avulla, ja lisää sen verran maitoa, että saat sopivan koostumuksen. Mausta muusi suolalla.

Valmista Järvikalapihvit. Ota kaksi kulhoa ja riko toiseen kananmunat, vatkaa niiden rakenne rikki. Mittaa toiseen kulhoon pankojauhot. Paneroi pihvit kastamalla ne ensin kananmuniin ja sitten pankojauhoihin.

Paista pihvit kullanruskeiksi reilussa öljyssä pannulla molemmin puolin. Tarjoile misoperunamuusin, currykastikkeen ja chilisipuleiden kera.

Itämeren kalatacot

Neljälle

 

 

Marinoidut punajuuret:

 

Omenasalsa:

  • 2 kotimaista omenaa
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 chili
  • 3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • suolaa

 

Valmista ensin marinoidut punajuuret. Kuori ja lohko punajuuret. Laita punajuurilohkot uunivuokaan ja sekoita joukkoon puolikkaan mandariinin mehu ja öljy. Mausta suolalla. Paahda punajuuria 200 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Sekoita puolivälissä.

Kun punajuuret tulevat uunista, sekoita niiden joukkoon mandariinin toisen puolikkaan mehu, valkoviinietikka ja hunaja. Anna jäähtyä kokonaan.

Valmista omenasalsa. Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna chili, poista halutessasi siemenet. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla.

Paista Itämeren kalapuikot pannulla rapeiksi tilkassa öljyä. Lämmitä tortillat ja täytä ne marinoiduilla punajuurilla, kalapuikoilla, omenasalsalla, viipaloidulla avokadolla ja iduilla. Viimeistele annokset chilimajoneesilla ja tuoreella korianterilla.

Itämeren kesärullat

Neljälle

 

 

Maapähkinävoikastike:

  • 1 dl maapähkinävoita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ rkl soijakastiketta
  • 1 ½ rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • n. 3 rkl vettä

 

Valmista ensin maapähkinävoikastike. Mittaa maapähkinävoi kulhoon. Kuori valkosipulinkynsi ja purista se maapähkinävoin joukkoon. Sekoita joukkoon soijakastike, sitruunan mehu, agavesiirappi ja seesamiöljy. Lisää sen verran vettä, että saat sopivan notkean kastikkeen.

Valmistele kaikki kesärulliin tulevat ainekset. Paista kalapuikot tilkassa öljyä rapeiksi ja anna jäähtyä. Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi ja hiero sekaan pieni tilkka öljyä ja ripaus suolaa. Kuori porkkana ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Leikkaa chilit ohuiksi renkaiksi. Ota esille myös idut ja thaibasilika.

Valmista riisipaperirullat yksi kerrallaan. Liota riisipaperia kädenlämpöisessä vedessä noin 10 sekuntia ja aseta se sitten eteesi leikkuulaudalle. Kasaa keskelle täytteet: riisinuudeleita, punakaalia, porkkanaa, ituja, thaibasilikaa, kalapuikko ja chilirenkaita. Käännä riisipaperin alareuna sekä sivut täytteen päälle ja kääräise tiukaksi rullaksi. Valmista loput kesärullat samalla tavalla.

Tarjoile kesärullat maapähkinävoikastikkeen kanssa mahdollisimman nopeasti valmistamisen jälkeen.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.