Sipuli on viikon kasvis ihan selkeästi! Aikaisemmin tällä viikolla jaoimme pitkän pätkän tarpeellista tietoa sipulista: kokosimme todellisen sipuli-oppaan! Käy ihmeessä lukemassa juttu. Tästä tietoiskusta inspiroituneena tällä kertaa laitetaankin jakoon aivan huippuhyvä resepti. Karamellisoitu sipuli aateloi minkä tahansa ruoan.

Karamellisoitu sipuli

Nimensä mukaan karamellisoitu sipuli on makeaksi ja ihanaksi paistettu sipuli. Älä sekoita karamellisoitua sipulia paistettuun sipuliin, sillä karamellisoituakseen sipuli tarvitsee makeutta eli sokeria jossakin muodossa. Lisäksi tarvitaan hieman aikaa, mutta tämä säästetään todella pienessä valmistusvaivassa – karamellisoitu sipuli kypsyy kuin itsestään.

Karamellisoitu sipuli syntyy mistä tahansa sipulista. Voit käyttää valkoista tai punaista sipulia, salottisipulia tai isoa, makeaa sipulia. Näin kesällä kannattaa hyödyntää sesonkia ja käyttää nippusipulia, joka on heinäkuussa ehtinyt jo kunnioitettavaan kokoon. Nippulisipulista kannattaa ehdottomasti käyttää myös vihreät varsiosat, älä missään tapauksessa heitä niitä pois. Vihreät varret ovat maukkaita ja hieman miedompia.

Karamellisoitu sipulia kannattaa valmistaa kerralla vähän isompi määrä. Kokemuksemme mukaan lopputulos on niin herkullinen, että kaikki pannulta tuleva myös menee samantien. Sipuli myös kutistuu jonkun verran valmistusprosessissa, joten ota tämä raaka-aineen määrässä huomioon.

Karamellisoitu sipuli

Lisukkeeksi kuudelle

  • 1 kg sipulia
  • 2 rkl öljyä tai voita
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa

Halkaise, kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Mittaa rasva pannulle ja lisää sipulit sekä suola joka nopeuttaa kuullottamista. Kuullota sipuleita noin 5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Jatka sipuleiden kypsentämistä keskilämmöllä, mutta älä ruskista vaan anna kypsyä hitaasti, samalla väri syvenee. Muista sekoittaa välillä, etteivät sipulit pala pohjaan. Jatka kypsentämistä noin 30–40 minuuttia kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita. Lisää sokeri, sekä balsamietikka, sekoita. Karamellisoitu sipuli on valmis tarjottavaksi.

Vinkki! Mikäli haluat, niin voit käyttää myös voita ja öljyä sekaisin. Voita tähän reseptiin kuitenkin tarvitaan, jotta pintaan pääsee muodostumaan maukasta karamellin makua.

Karamellisoitu sipuli

Karamellisoitu sipuli on todella umaminen. Maussa voi löytää jopa sienten makua. Käytä paistettua sipulia esimerkiksi burgerin tai hot dogin välissä, lisää tortillan sisään, kasaa muiden lisukkeiden kanssa leivälle, mausta perunasalaatti tai ripottele sosekeiton päälle. Käyttötapoja on lukemattomia! Karamellisoitu sipuli sopii makeutensa ansiosta kaikkiin suolaisiin ruokiin tuomaan kontrastia ja syvyyttä, kokeile rohkeasti!

***

Katso myös muut Satokausikalenterin reseptit:

Murskatut kurkut

Porkkanapesto

Gazpacho

Marjainen jogurttijäätelö

Seuraa Satokausikalenteria Facebookissa ja Instagramissa, niin saat ensimmäisenä hyödylliset tiedot kauden kasviksista!