Tiesitkö, että kypsennystavalla on merkitystä kasviksen makuun? Juuri sopivan napakaksi jätetyt parsakaalit maistuvat paremmin kuin hötöksi keitetyt. Kasvisten kypsennys ei ole rakettitiedettä, muutamalla vinkillä onnistut! Tutuimpia kasvisten kypsennystapoja ovat keittäminen, höyryttäminen ja pannulla paistaminen, mutta tyylilajeja lisäämällä avaat kokonaisen uuden makujen maailman. 

Satokausikalenteri 2020 pitää sisällään laajan tietopaketin kasviksiin liittyen, myös kypsennykselle on oma sivunsa. Lue kalenterin esittely artikkelin lopusta!

Kasvisten kypsennys – ajalla on merkitystä

Herkullisen maun salaisuus piilee maustamisen lisäksi oikeassa kypsennysajassa! Nyrkkisääntönä voidaan pitää tätä: kypsytä kasviksia mieluummin hieman liian vähän kuin liian paljon, jotta kaunis väri ja napakka rakenne eivät kärsi. 

Kypsennysaikaan vaikuttavat ensisijaisesti kasviksen koko ja rakenne. Esimerkiksi pinaatti kypsyy pannulla parissa minuutissa, kun taas kokonaisen punajuuren keittäminen voi vaatia tunninkin. Toki tässäkin on hyvä kuunnella myös omia mieltymyksiä kypsyysasteen suhteen.

Kypsennysaikaa voi lyhentää pilkkomalla kasviksia pienemmäksi. Kiinnitä kokatessasi hieman huomiota siihen, miten nopeasti eri kasvikset kypsyvät. Kun näkemystä kertyy, on kypsennys sujuvampaa. 

Keittäminen ja höyryttäminen sopivat kaikille kasviksille

Keittäminen ja höyryttäminen ovat yleisimpiä kasvisten kypsennystapoja juuri sen takia, että ne sopivat kaikille kasviksille. Keittäessä käytä vain sen verran vettä, että kasvikset peittyvät. Keitinveden voi maustaa suolalla tai kasvisliemijauheella. 

Höyrykypsennys on keittämistä nopeampi ja hellävaraisempi tapa. Höyryttäminen säästää sekä sähköä, että ravinteita. Voit käyttää höyrytyskattilaa tai tavallista kattilaa höyrytysritilän kanssa. Helppo tapa kypsentää vaikkapa herneitä ja parsakaalia lisukkeeksi, on laittaa kasvikset höyrysritilällä perunakattilan päälle. Näin valmistuu kaksi ruokalajia kerralla. 

Kattilassa valmistuvat tietysti myös ihanat kasviskeitot tai haudutetut padat, esimerkiksi Kurpitsainen kanakeitto ja Syksyinen juures-linssipata harissagurtin kanssa.

Uunissa kypsentäminen

Uunissa paahdetut värikkäät juurekset ovat syksyn ehdoton suosikkiruoka! Pilko pestyt ja tarpeen mukaan kuoritut vihannekset ja asettele ne pellille. Lisää öljyä, mausteita  ja halutessasi hunajaa maun mukaan, sekoita ja siirrä uuniin kypsymään. Voit myös lisätä uunipellille haluamasi proteiinin lähteen, esimerkiksi kanaa tai marinoitua tofua. Näin koko ateria valmistuu kerralla helposti uunissa.

Myös herkulliset gratiinit, kokonaisena kypsennetty marinoitu kukkakaali tai pizza kauden kasviksista valmistuvat uunissa. Ota testiin herkulliset uunireseptit:

Helpot tortillapizzat

Paahdetut maa-artisokat ja valkosipulitimjamidippi

Sadonkorjuukanaa kurpitsan ja omenasiiderikastikkeen kera

Uunilohi satokausi-vihanneksilla 

Paistinpannulla kypsentäminen

Viiden minuutin parsakaaliwok, Kolmen kaalin pyttipannu tai Vihreät pavut halloumilla ovat helppoja ja vaivattomia  ruokia. Varsinkin nopeasti kypsyvät vihannekset , kuten parsa, broccoliini ja kesäkurpitsa toimivat hyvin pannulla voissa paistettuna

Muut kypsennystavat

Oletko tullut ajatelleeksi että voit myös grillata, friteerata tai savustaa kasviksesi? Kasvisten kypsennys tarjoaa läjäpäin mahdollisuuksia, kokeilemalla löydät omat suosikkimenetelmäsi. Vaihtelua saat vaikkapa friteeraamalla omenalohkoja!

Satokausikalenteri 2020

Satokausikalenterin avulla suosit helposti sesonkeja – kokeile joka kuukausi uutta makua tai väriä! Huippusuositun Satokausikalenterin avulla osaat valita ruokakaupasta herkullisimmat, terveellisimmät, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset. Syöt monipuolisemmin ja säästät rahaa.

Satokausikalenterissa on lähes 200 Suomessa myytävän hedelmän, vihanneksen sekä muiden kasvisten sesonkitiedot, valokuvat, säilytyslämpötilat, ravintoarvot ja muuta hyödyllistä tietoa. Laajassa tietokirjaosiossa nyt mukana myös inspiroivat sesonkireseptit, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet, asiaa ruokahävikistä ja paljon muuta. Uutena osiona kalenterissa on yhteistyössä Sydänliiton kanssa luodut vinkit sydänystävälliseen ruokavalioon. Monipuolista ruokavaliotasi hyödyntämällä laajaa kotimaisten kasvisten valikoimaa ja tuo talviseen ruokapöytään vaihtelua kestävillä tuontihedelmillä. Kokeile täysin uusia lajikkeita vaikka joka viikko!

Tilaa Satokausikalenteri 2020 itsellesi tai läheisillesi TÄSTÄ.

Kun hankit kasvikset kalenterin suositusten mukaan, niin voit luottaa niiden makuun, ravinteisiin, ekologisuuteen ja edulliseen hintaan. Satokausikalenteria on myyty viime vuosien aikana jo yli satatuhatta kappaletta. Se on myös erinomainen ja varmasti hyödyllinen lahja läheisillesi.

Satokausikalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät, ja tarjoaa niiden lisäksi valtavan määrän sinulle hyödyllisiä vinkkejä. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

***

Lue myös:

Satokausikalenteri 2020 esittely + 10 hyvää syytä suosia sesonkia

Perhekalenteri 2020 esittely + miten saat koko perheen syömään enemmän kasviksia

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.