Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes
Tarjoilut pikkujoulupöytään keskellä talvea voi valmistaa kotimaisista ja vastuullisista kasvihuonevihanneksista! Upeaa! Jotta kasviksia on tarjolla ympäri vuoden, on kasvihuoneisiin saatava valoa talven pimeänä aikana.
Energiaa kuluu puolet vähemmän
Perinteisten lamppujen sijaan ledit ovat vallanneet kasvihuoneet, jotta energiaa kuluu vähemmän. Kyse on kasvihuoneiden suurpainenatriumlamppujen vaihtamisesta led-lamppuihin.
– Led-valoista saadaan sama valomäärä kuin suurpainenatriumvaloista, mutta ne kuluttavat energiaa vain puolet siitä, kertoo Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist.
Jo yli 70 % Närpiön Vihanneksen kasvihuonepinta-alan valaistuksesta toimii täysin tai osittain ledeillä.
– Osittain kannattaa hyödyntää hybridimallia eli käyttää sekä vanhaa että uutta tekniikkaa rinnan. Suurpainenatriumvalaistus kun antaa myös lämpöenergiaa, josta on kasvihuonetuotannossa tietenkin hyötyä.
Kasvihuoneet turvana sähköverkolle, tiesitkö jo?
Viime vuosina kasvihuonetuotanto on ottanut paikkansa myös sähköverkon valtakunnallisena turvaajana.
Kasvihuoneiden valoja voidaan talviaikaan kantaverkon tarpeiden mukaan sammuttaa tai lisätä nopeasti, verkon käytön ja häiriöiden perusteella. Kasvihuoneet siis antavat turvaa sähköverkolle!
– On otettu isoja harppauksia kehityksessä viiden, kymmenen vuoden sisällä. Öljylämmityksestä on siirrytty uusiutuviin, energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen panostetaan jatkuvasti enemmän ja enemmän, Dahlqvist sanoo.
Kiitos kasvihuoneiden, saamme nauttia kotimaisista vihanneksista ympäri vuoden. Nappaa alta herkulliset vinkit esimerkiksi pikkujouluihin!
Kurkkusushit
Jos etsit jotain raikasta ja sopivasti yllättävää, nämä kurkkusushit ovat täydellinen valinta! Olitpa sitten järjestämässä juhlia, hemmottelemassa itseäsi tai yllättämässä ystävät uudella reseptillä, kurkkusushit tuovat pöytään iloa ja väriä – ilman monimutkaisia valmistusvaiheita.
10–12 palaa, valmistusaika: 30 min
- 1 kpl Närpiön Vihannes kurkku
- 1 kpl Närpiön Vihannes suippopaprika
- ⅓ pkt (n. 60 g) ruohosipulituorejuustoa
- 1/2 pkt (n. 50 g) kylmäsavulohta
Lisäksi:
- hienonnettua ruohosipulia
- seesaminsiemeniä
Huuhtele kurkku ja leikkaa sen päistä pienet palat pois, jotta kurkku on mahdollisimman tasapaksu. Leikkaa tasapaksu kurkku kolmeen yhtäsuureen osaan. Kaavi kurkkupalat ontoiksi pienen lusikan avulla. Käytä uloskaavittu osa esimerkiksi smoothien valmistukseen.
Huuhtele paprika ja halkaise se. Poista kanta ja siemenet. Suikaloi paprikanpuolikaat ja poista suikaleiden päädyt, jotta saat tasakokoisia paprikasuikaleita. Käytä poisleikatut päät esimerkiksi salaattiin tai pastakastikkeeseen.
Täytä ontot kurkut: aloita lohiviipaleella ja jatka tuorejuustolla: voit laittaa tuorejuuston pienen pursotinpussin sisään ja pursottaa sillä tuorejuuston kurkun sisälle. Viimeistele kurkkusushit pujottamalla sisälle pari paprikasuikaletta. Mitä tiiviimmin saat täytteet laitettua kurkun sisälle, sitä paremmin se pysyy leikatessa ja syödessä kasassa.
Siisti täytettyjen kurkkujen päädyt halutessasi leikkaamalla ohuet siivut pois niiden päistä. Voit lopuksi leikata täytetyt kurkut 3–4 palaan. Lado kurkkusushit laakealle lautaselle ja ripottele niiden päälle hienonnettua ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.
Tarjoile haluamasi dipin kanssa: kurkkusushien kanssa toimii esimerkiksi maustettu soijakastike tai valmis kermaviilidippi.
Suippopaprika-mozzarellasalaatti
Tämä salaatti on oiva esimerkki siitä, miten muutama laadukas raaka-aine voi yhdessä luoda taivaallisen makukokonaisuuden. Resepti on yhtä aikaa yksinkertainen ja näyttävä – loistava tapa kohottaa lounas tai illallinen uudelle tasolle.
Neljälle
- 4 Närpiön Vihannes suippopaprikaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- 1 pallo mozzarellaa
- sormisuolaa
- roseepippuria
- mustapippuria
- balsamikastiketta
Halkaise suippopaprikat pituussuunnassa ja poista siemenet. Asettele paprikat leikkuupinta alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uunin grillivastukset mahdollisimman kuumiksi ja nosta pelti uunin yläosaan. Grillaa paprikoita, kunnes niiden kuoret ovat täynnä mustia laikkuja, paprikoita kannattaa vahtia, ettei ne pala. Siirrä paprikat heti kulhoon ja peitä kulho kelmulla. Jätä jäähtymään.
Kun paprikat ovat jäähtyneet, irroittele niistä kuoret, joiden pitäisi lähteä nyt helposti. Leikkaa paprikat pitkiksi suikaleiksi. Ota kulhon pohjalle kertynyt paprikamehu talteen ja sekoita se oliiviöljyn kanssa kastikeeksi.
Asettele paprikasuikaleet tarjoiluvadille ja revi mozzarella päälle. Lorauta kastike päälle ja viimeistele salaatti sormisuolalla, rosee- ja mustapippurilla sekä balsamikastikkeella.
Vinkki! Voit grillata paprikat hyvissä ajoin. Kasaa salaatti kuitenkin vasta juuri ennen tarjoilua.
Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.