Kaupallinen yhteistyö: Lähiruokapäivä

Lähellä tuotettu ruoka on vastuullinen valinta. On trendikästä tietää, mistä ruoka tulee, kuka sen on tuottanut ja millä tavalla. Tarinat ja tekijät lähiruoan takana tulevat tutuiksi, kun tilat ympäri Suomen avaavat ovensa vierailijoille ja tarjoavat mahdollisuuden ostaa seudun parhaita raaka-aineita sekä valmiiksi jalostettuja tuotteita suoraan tekijöiltä. Alle on koottu reitti neljältä tilalta Varsinais-Suomesta sekä kohteiden raaka-aineista tehty maissimuffinit!

Lähiruokapäivää vietetään lauantaina 10.9.2022 – tulethan mukaan? 

Lähiruoan määritelmä on lopulta hyvin laaja, mutta reitti ruokapöytään on aina mahdollisimman lyhyt. Paikallisesti tuotetun ruoan ehdoton valtti on läpinäkyvyys. Valitsemalla lähiruokaa tietää mitä syö, tukee pientuottajaa sekä pääsee nauttimaan mahdollisimman tuoreista tuotteista. Samalla tekee hyvää ympäristölle, kun ruokaa ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja ja päästöt vähenevät. Merkitys korostuu entisestää, eikä lähiruoka ole mikään ohimenevä trendi. 

Samat arvot korostuvat jokaisella vierailulla: Hamppufarmilla, Isontuvan Jäätelöllä, Metsärannan puutarhalla ja Uusitalon tilalla koetaan kunnia-asiaksi tarjota vieraille oman tilan tuotteita. Näiden neljän Varsinais-Suomessa sijaitsevan tilan tuottamista raaka-aineista inspiroituneena syntyi myös resepti ihastuttaviin maissimuffineihin.  

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

Mukana suuri joukko pientuottajia 

Lähiruokapäivä tarjoilee maistiaisia maamme elämyksiä täynnä olevista maatiloista. Suuntaatko sinä seuraamaan perinteisiä maatilan pihapiirin eläimiä, ostamaan juuri maasta nostettua satoa, nauttimaan pop-up -ravintolan annoksista vai houkuttelevatko tuoreet leipomoherkut? Joukossa on perinteisten maatilojen lisäksi myös paljon muita pientuottajia kuten leipomoa, hillon tekijöitä, makeistenvalmistajia, riistayhdistyksiä, pienpanimoita, yrttitiloja, hunajantuottajia ja meijereitä. Monipuolinen tarjonta kertoo kotimaisesta osaamisesta ja tästä saa olla ylpeä. 

Tapahtumaan osallistuvia tiloja löytyy Etelä-Suomesta aina Muonioon saakka. Itseä lähellä olevat tilat pystyy hakemaan helposti Lähiruokapäivän omilta sivuilta

Pientuottajien tarinat saavat jatkoa omassa ruokapöydässä 

Lähiruokapäivä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua tuottajiin ja tekijöihin kotimaisten tuotteiden takaa. Lämpimät kohtaamiset muistaa pitkään vielä päivän jälkeenkin ja vierailujen myötä arvostus raaka-aineita kohtaa kasvaa entisestään. 

Kohtaamisten lisäksi erityisen päivästä tekee, että tuotteita pääsee ostamaan suoraan ihmisiltä, jotka ovat ne itse viljelleet, kasvattaneet tai valmistaneet. Tämän tuoreempia tuotteita on mahdoton löytää! 

Kotona on ihana palata päivään tuotteita syödessä. Aamupuuron päälle lisättävää hamppurouhetta tekee Santeri-pojan perhe, grilliin menevät maissit on kasvattanut sydämellinen pariskunta ja Syrjähyppy – se oli tällä kertaa positiivinen yllätys, kun tilapuodista ostettua vuohenjuustoa lisää salaatin päälle. 

Lähiruokapäivä

MILLOIN: 10.9.2022
MISSÄ: Tiloilla ympäri Suomen

Hyvinvointia hampusta koko keholle

Hamppu herättää monelle mielikuvia, jotka HamppuFarmi kumoaa heti lähtöviivalla ammattimaisella ja asiantuntevalla tekemisellä. HamppuFarmin tilalla viljellään yhtä maapallomme vanhimmista viljelykasveista ja hampunsiemenistä jalostetaan monipuolisia elintarvikkeita. Kysymys kasvin päihdyttävyydestä on kuultu selvästi ennenkin ja siihen vastataan asiallisesti: 

“Nykyään hamppu lajikkeita on monia ja elintarvike-, kosmetiikka- ja vaateteollisuutta varten jalostetut hamppulajikkeet eivät päihdytä.”

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

HamppuFarmin viljelemä hamppulajike ei sovi esimerkiksi vaateteollisuuden käyttöön, vaan siitä valmistuu useita terveysvaikutuksia sisältäviä elintarvikkeita kuten HamppuSnacksejä,  HamppuRouheita ja hamppuöljyä – kasvikunnan ravintorikkainta öljyä. Tuotteiden pehmeän pähkinäinen maku yllättää. 

Tilan isäntäperheestä paljastuu todellisia moniosaajia ja tuotteiden yhteisen määritelmän takana seistään kaikessa tekemisessä: ekologisuus, puhtaus ja vastuullisuus – niistä pidetään ihailtavalla tavalla kiinni. 

HamppuFarmi

Murtolantie 150, Mellilä 

Jäätelöä oman tilan maidosta 

Isontuvan tila on ollut saman suvun hallussa 1900-luvun alkupuolelta asti. Yli  kymmenen vuoden aja tilan yhteydessä on toiminut myymäläkahvio, kun vanha hirsirakenteinen kanala laitettiin uuteen uskoon. Kahvion ehdoton vetonaula on tilan omasta, vastalypsetystä maidosta valmistettu jäätelö. Maito pastöroidaan jäätelön valmistuksen yhteydessä, mutta sitä ei homogenisoida. Koostumus on silkkisen pehmeä ja jäätelössä maistuu, että se on rakkaudella tehty.

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

Käsityönä valmistuvan jäätelön maine on kiirinyt ja tänne tullaan vierailulle himoitun herkun perässä pidemmänkin matkan päästä. Liitutaululle kirjoitetut makuvaihtoehdot kuulostavat kaikki vastustamattomilta ja maistetut jäätelöt vahvistavat oletuksen: nyt ollaan aitojen makun äärellä. Asiakkaiden suosikeiksi ovat nousseet rocky road, minttu-suklaa ja lakritsi – jos tämä helpottaisi edes hiukan valinnan tekemistä. 

Jäätelöt nautittua on mukava suunnata pellon laidalle katsomaan rauhassa laiduntavia lehmiä. Lapsille pihapiiristä löytyy myös viihtyisä leikkipaikka, mutta lehmien ruokkiminen vie muista aktiviteeteista helposti voiton. 

Isontuvan Jäätelö 

Mäenpäänraitti 66, Karinainen

Sadonkorjuun juhlaa maissipellolla

Metsärannan puutarha tuo menneen tavan tähän päivään: kylään voi tulla sen suurempia ilmoittamatta ja vieras otetaan aina avosylin vastaan. Tilan isäntä Timo kommentoi, ettei ole koskaan lähtenytkään mummolasta, jonka tarinaa nyt ylpeänä puolisonsa kanssa jatkaa. 

Keväällä ja alkukesästä tilalla myydään kesäkukkia. Lähellä kasvatetut kukat ja taimet kestävät poikkeuksellisen hyvin, sillä nämä ostetaan suoraan puutarhalta ilman kuljetuksen rasituksia. Kahden hehtaarin kokoisella pellolla viljellään erilaisia salaatteja ja kaaleja, sipuleita, avomaankurkkua, purjoa sekä sokerimaissia – kaikki luomulaatuisia. Lähiruokapäivän aikaan koittaa maissin sadonkorjuu ja vierailijat pääsevät itse pellolta poimimaan näitä keltaisia kaunokaisia. Kilo maisseja maksaa 8 € ja tämä tarkoittaa noin neljää suurta maissintähkää. 

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

Tila osallistui Lähiruokapäivään myös vuosi sitten ja maissipellolla järjestetty labyrintti oli suuri menestys. Tilan lapsirakkaalla emännällä oli selvästi suunnitelmia myös tälle vuodelle – innolla odotetaan, mitä hän mahtaa keksiä! 

Metsärannan puutarha

Liedonperänte 616, Tarvasjoki

Maatila kuin elämyspuisto 

Uusitalon tila sijaitsee vain reilun kymmenen minuutin matkan päässä Turun keskustasta. Tila on tunnetta vieraanvaraisuudestaan, aktiivisesti järjestettävistä tapahtumista sekä ihastuttavasta ja toimeliaasta isäntäpariskunnasta. Heti pihalle saavuttaessa huomaa, että täällä lapset ovat huomioitu erityisen hyvin: parkissa odottavia polkutraktoreita näkee harvoin näin suurta määrää samaan aikaan. Lasten viihtymisestä kertoo myös, että syntymäpäivien järjestäminen tilalla on noussut todella suosituksi. 

Tilan laitumilla on suuri määrä lehmiä. Edes perheen pienimmät eivät pelästy, kun isäntä avaa pellolle johtavan portin ja kutsuu katsomaan eläimiä lähempää. Edellisestä pysähdyksestä oppineena nyt tiedetään, että voikukan lehdet ovat lehmien herkkua ja niitä on hyvä etsiä pitkin peltoa. Täällä konkretisoituu, etteivät traktorit ole pelkkiä näyttelyesineitä. Ystävällinen kysymys traktorikyydistä saa vastaukseksi innostuneita nyökkäyksiä ja työkone ajetaan tutuin ottein pellolle. Kaupunkilaislapselle kyytiin pääseminen tuntuu hienolta lehmäsafarilta, eikä onnenkiljahduksilta voida välttyä. Isännän ja emännän tarinat lehmistä siivittävät ajomatkaa. Mieleen jäävät erityisesti kaksoslehmät Sabrina ja Sabina sekä Seikkailijatar, joka aikanaan nimettiin lehmän tavasta lähteä omille seikkailuilleen. 

Kaikkein pienimmät vasikat ovat pellon sijaan navetassa ja näistä nuorimmat ovat vain muutaman viikon ikäisiä. 

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

Lehmien ja vuohien lisäksi tilalla on mahdollisuus törmätä myös maailmanluokan tähtiin. Helteisellä ilmalla Elvis tulee ulos kanalan kesämökistä vasta, kun aitauksen sisään heitetään jyviä. Komea kukko saa nopeasti seuraa kanoista näiden liittyessä mukaan ruokailemaan Madonnan ja Lady Gagan johdolla. Kotkotus yltyy – on aika jatkaa matkaa tilan puotiin. 

Tuliaisia tilan puodista 

Väistämättä tulee mieleen, miten tilan emännällä riittää energia kaikkeen. Puodissa tarjottavat leivonnaiset ovat hänen itsensä tekemiä. Makeista valtaosa on vielä gluteenittomia. Tarjonta on leivonnaisten lisäksi monipuolinen ja esillä on useamman pientilan tuotteita kuten lihaa, vihanneksia, juustoja ja jauhoja. Erityisen suosittuja kotiinviemisiä ovat Paijan tilan jauhopussit ja Saloniemen juustolan tuotteet. 

Kokonaisuutena tätä tilaa voi pitää pienenä elämyspuistona. Tilan isännästä ja emännästä huokuu rakkaus tekemiseen ja he saavat vieraat tuntemaan olonsa todella tervetulleeksi. 

Uusitalon tila 

Suopohjantie 44, Littoinen

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

Maissimuffinit Lähiruokamatkan antimista

Tässä reseptissä hyödynnettiin reilusti Lähiruokamatkalta tarttuneita raaka-aineita. Hampunsiemenet Murtolan HamppuFarmilta, maissit Metsärannan puutarhalta, jauhot, jogurtti ja kananmunat Uusitalon tilan puodista, maito, mustikat ja jäätelö Isontuvan Jäätelöltä. Lähiruokaa parhaimmillaan!

Satokausikalenteri ja lähiruokapäivä

Muffinit ovat suolaiset, eli sopivat parhaiten brunssille, aamupalalle tai välipalaksi. Voit tarjoilla muffinien kanssa esimerkiksi hunajavoita, juustoa, mansikkahilloa tai Isontuvan Jäätelöä. Parhaimmillaan ne ovat tuoreina ja vielä lämpiminä – mutta säilyvät hyvin myös pari päivää jääkaapissa.

Maissimuffinit – 12 kpl

Kuivat raaka-aineet:

 • 2 kpl tuoreita maissintähkiä
 • 3 dl maissijauhoja
 • 3,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
 • 0,5 dl sokeria
 • 2,5 tl leivinjauhetta
 • 0,75 tl ruokasoodaa
 • ½ tl suolaa
 • 1,5 tl jauhettua maustepippuria
 • 0,5 tl jauhettua kardemummaa

Kosteat raaka-aineet:

 • 2 kpl kananmunia
 • 1 kpl keltuainen
 • 2 dl paksua jogurttia (esim. turkkilaista jogurttia)
 • 1,5 dl maitoa
 • 125 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä huoneenlämpöiseksi

Muut raaka-aineet:

 • 1,5 dl tuoreita mustikoita
 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • n. ½ dl kokonaisia hampunsiemeniä
 • sormisuolaa

Ota kaikki raaka-aineet huoneenlämpöön ja lämmitä kiertoilmauuni 180-asteeseen. Aseta paperiset muffinivuoat metalliseen muffinipeltiin tai suoraan pellille.

Irrota maissinjyvät tähkistä veitsellä leikkaamalla, jätä 1 dl erikseen muffinien viimeistelyä varten. Laita loput maissinjyvistä kulhoon muiden kuivien raaka-aineiden kanssa. Sekoita kosteat raaka-aineet toisessa kulhossa hyvin keskenään. Lisää kosteat raaka-aineet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän.

Sekoita ruokalusikallinen jauhoja mustikoiden joukkoon, kunnes mustikat ovat jauhojen peitossa. Kääntele mustikat varovasti taikinan joukkoon.

Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele jokaisen muffinin päälle loput maissinjyvät, kokonaisia hampunsiemeniä ja vähän sormisuolaa.

Paista muffineja uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä. Voit tarjoilla muffinien kanssa esimerkiksi hunajavoita, juustoa, mansikkahilloa tai jäätelöä.

Lähiruokapäivän sivuilta löydät kattavan listauksen ja karttahaun kaikista Lähiruokapäivään osallistuvista tiloista! Suunnittele ennakkoon oma reittisi ja vietä upea päivä maaseudulla. Seuraa Lähiruokapäivää Instagramissa, niin pysyt perillä päivän ohjelmasta!

Ps. Voit vielä ilmoittautua