Kaupallinen yhteistyö: Lejos
Kotimainen perheyritys Lejos on ollut joulun sanansaattaja jo yli sadan vuoden ajan. Monet Lejoksen maahantuomat tuotteet, kuten rusinat, luumut ja kaakao, ovat tärkeä osa suomalaista joulupöytää. Kehitimme Lejoksen rakastetuista herkuista upean joulumenun, jossa yhdistyvät perinteet, uudet ideat ja helppo toteutus.
Meillä kaikilla on varmasti makumuistoja ikonisista Sun-Maid-rusinoista, ihanan pehmeistä Sunsweet-luumuista ja täyteläisestä Van Houtenin kaakaojauheesta. Lejos tuntee suomalaisen joulun yli sadan vuoden kokemuksella, ja me saimme kunniatehtävän suunnitella modernin joulupöydän näistä ikonisista tuotteista.
Joulumenumme rakenne on tuttu, mutta kaikissa ruokalajeissa on jotain uutta ja yllätyksellistä. Alkuruoaksi nautitaan luumu-rusinachutneyta, joko jouluisen juustolajitelman tai perinteisen riisipuuron kera kera. Pääruoaksi herkutellaan luumuilla ja vuohenjuustolla täytetyllä broilerinfileellä, joka tarjoillaan makeaksi paahdetulta ruusukaalipediltä. Aterian kruunaa suklainen puolukkatiramisu, ja palan painikkeeksi siemaillaan rusinoilla höystettyä glögiä.
Raaka-aineet ovat siis Lejoksen tuttuja herkkuja, mutta katsoppa toteutus! Nappaa inspiroivat reseptit talteen ja testaa jo pikkujoulukaudella.
Luumu-rusinachutney maustaa suolaiset ja makeat jouluruoat
Luumu-rusinachutney on täydellinen lisuke monenlaisille joulunajan ruokalajeille. Chutneyn sydän syntyy Sun-Maid-rusinoista ja Sunsweet-luumuista, ja hillokkeen mausteissa on sekä suolaisten että makeiden ruokien raaka-aineita.
Aromikas chutney sopii juustojen, jouluisten liharuokien ja grillattujen kasvisten seuraksi. Voit myös vähentää suolan, sipulin ja chilin määrää ja käyttää hillokkeessa enemmän rusinoita, luumuja, glögiä ja sokeria. Makeampi chutney sopii riisipuuron ja vaikka jäätelön lisukkeeksi.
Chutneyssa kannattaa käyttää mausteista glögiä mehumaisen sijaan. Jos sopivaa glögiä ei ole saatavilla, heitä kanelitangon kaveriksi kattilaan neilikoita, kardemummansiemeniä ja appelsiininkuorta. Voit myös korvata hillosokerin tavallisella sokerilla, mutta keitä chutneyta tällöin pidempään, jotta siitä tulee tarpeeksi paksua.
Luumu-rusinachutney
4–6 henkilölle
Valmistusaika: 20 minuuttia
- 1 pss (200 g) Sunsweet-luumuja
- 2 dl Sun-Maid-rusinoita
- 2 rkl Borges Classic tai Extra Mild -oliiviöljyä
- ½ kpl pieni punasipuli
- 1 kpl pieni, punainen chili
- 2 dl glögiä
- 1 kpl kanelitanko
- 0,75 dl hillosokeria
- pieni hyppysellinen suolaa
Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna chili.
Kaada oliiviöljy kattilaan ja kuullota sipulia ja chiliä, kunnes ne pehmenevät. Lisää kattilaan loput raaka-aineet ja kypsennä kevyesti poreillen noin 10 minuuttia, kunnes chutney on paksuuntunut.
Anna jäähtyä ja tarjoile chutney juustojen, kinkun, kalkkunan tai paahdettujen kasvisten kera.
Luumuilla täytetty broilerinfilee on juhlapöydän tähti
Juhlavaa ja helppoa – näin tätä ruokalajia voisi kuvailla. Broilerin rintafileen leikkaaminen taskuksi on reseptin haastavin osuus, mutta sekin sujuu pienellä harjoittelulla. Voit täyttää fileetaskut halutessasi jo edellisenä päivänä ja säästää vain kypsennyksen tarjoilupäivälle.
Fileiden täytteenä on pehmeitä Sunsweet-luumuja, täyteläistä vuohenjuustoa ja raikasta oreganoa. Broilerit tarjoillaan herkullisen ruusukaalipedin päältä: uunissa paahtuvat ruusukaalit saavat makean vivahteen, kun ne pyöritellään vaahterasiirapissa. Kypsät ruusukaalit viimeistellään Sun-Maid-rusinoilla, jotka tuovat lisukkeeseen syvää makua ja tekstuuria.
Täytetyt broilerinfileet ovat melko paksuja. Ne kannattaa kypsentää sekä paistinpannulla että uunissa, jotta saat mehukkaan ja kypsän lopputuloksen. Voit varmistaa fileiden kypsyyden lihalämpömittarilla: kypsän broilerin sisälämpötilan tulisi olla 75 astetta.
Luumu-vuohenjuustobroileria rusina-ruusukaalipedillä
3 henkilölle
Valmistusaika: 1 tunti
Täytetyt broilerinfileet:
- 9 kpl Sunsweet-luumuja
- 9 kpl (n. 100 g) ohutta viipaletta pehmeää vuohenjuustoa
- 6 kpl tuoreen oreganon oksaa
- 3 kpl broilerin rintafileetä
- 3 tl ryytisinappia
- 3 tl hienonnettua, tuoretta rosmariinia
- suolaa ja pippuria
- Borges Classic tai Extra Mild -oliiviöljyä paistamiseen
Ruusukaalipeti:
- 400 g ruusukaaleja
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 3 rkl Borgers Extra Virgin -oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
- 3 rkl Sun-Maid-rusinoita
- tuoretta oreganoa koristeluun
Broilerinfileiden valmistus:
Leikkaa broilerinfileiden kylkeen syvä viilto. Täytä viillot vuohenjuustoviipaleilla ja luumuilla. Lisää jokaisen fileen sisälle pari oksaa tuoretta oreganoa. Jos haluat, voit sulkea täytetyt rintafileet cocktailtikulla.
Ruskista täytetyt fileet molemmin puolin pannulla. Sivele ruskistuksen jälkeen fileiden pinnalle ryytisinappia ja ripottele päälle hieman suolaa, pippuria ja hienonnettua rosmariinia.
Jatka fileiden kypsennystä 170-asteisessa kiertoilmauunissa noin 15 minuuttia. Tarkkaan kypsennysaikaan vaikuttavat fileiden koko, uunin ominaisuudet ja se, kuinka kauan broilereita on ensin ruskistettu pannulla.
Peitä kypsät fileet foliolla ja anna niiden vetäytyä noin 10 minuuttia. Leikkaa lopuksi täytetyt fileet paksuiksi siivuiksi ja tarjoile ne ruusukaalipedin päällä.
Ruusukaalipedin valmistus:
Poista ruusukaalien kanta ja tarvittaessa uloimmat lehdet. Halkaise kaalit.
Sekoita ruusukaalit hyvin vaahterasiirapissa ja oliiviöljyssä. Mausta kaalit hyppysellisellä suolaa ja pippuria.
Paahda kaaleja 180-asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia. Sekoita lopuksi rusinat paahtuneiden ruusukaalien sekaan. Koristele halutessasi tuoreella oreganolla.
Täydellisen tiramisun salaisuudet: Laadukkaat raaka-aineet ja maltti
Perinteinen tiramisu on yhdistelmä pehmeää kermaisuutta ja syvää suklaisuutta. Me Satokausi-keittiössä maustamme tämän italialaisen keittiön jalokiven täyteläisellä Van Houten -kaakaojauheella. Sitä siivilöidään valmiin tiramisun päälle ja kahviin, jossa Savoiardi-keksit kostutetaan.
Tuoreet puolukat tuovat tiramisuun suomalaisen joulun tunnelmaa. Hapokkaat marjat myös raikastavat tiramisun tuhtia makua juuri sopivasti. Puolukoita kannattaa säästää hieman koristeluun, sillä ne tuovat kaunista väriä lautaselle.
Laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi toinen onnistuneen tiramisun salaisuus on maltti. Tätä jälkiruokaa ei kannata tehdä kiireellä, vaan tiramisun on hyvä hyytyä ja maustua jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. Parhaimmillaan tiramisu onkin seuraavana päivänä valmistuksesta.
Suklainen puolukkatiramisu
6–8 henkilölle
Valmistusaika: 40 minuuttia + vähintään 4 tuntia jääkaapissa
- 2 rkl Van Houten -kaakaojauhetta
- 4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
- 6 rkl sokeria
- 250 g mascarponejuustoa
- hyppysellinen suolaa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 pkt (200 g) Savoiardi-keksejä
- 2,5 dl vahvaa kahvia viilennettynä
- 2 dl tuoreita puolukoita
Koristeluun:
Vaahdota keltuaiset sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone keltuaisvaahdon joukkoon.
Pane toiseen kulhoon valkuaiset ja hyppysellinen suolaa. Vaahdota kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto mascarponevaahdon sekaan.
Vaahdota lopuksi kerma omassa astiassaan kovaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto mascarponevaahdon joukkoon.
Sekoita 2 rkl kaakaojauhetta jäähtyneeseen kahviin. Kaakaojauhe sekoittuu kahviin parhaiten, kun lisäät kahvia ensin vain pienen tilkan kaakaojauheeseen ja sekoitat niistä tahnamaisen seoksen. Lisää tämän jälkeen loppu kahvi kaakaotahnaan ja sekoita.
Kasaa tiramisu vuokaan. Laita pohjalle hieman mascarponevaahtoa. Asettele sen päälle kerros Savoiardi-keksejä, jotka on dipattu kaakaokahvissa. Lusikoi keksien päälle lisää vaahtoa. Ripottele puolet puolukoista vaahdon päälle. Lisää seuraavaksi taas kostutettuja keksejä, vaahtoa ja puolukoita. Viimeistele tiramisu kekseillä ja vaahdolla siten, että päällimmäiseksi tulee vaahtokerros.
Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, kunnes se on jähmettynyt, eikä vaahto ole valuvaa. Viimeistele tiramisu juuri ennen tarjoilua siivilöimällä sen päälle kaakaojauhetta. Tarjoile annosten kanssa puolukoita.
Lisää ideoita ikimuistoisiin juhlahetkiin ja herkullisempaan arkeen löydät Lejoksen kotisivuilta. Hyppää myös Satokausikalenterin matkaan Instagramissa @satokausikalenteri ja ota talteen Satokausi-keittiömme reseptit, vinkit ja inspiraatiovideot!