Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, mutta mistä inspiraatiota ainaiseen kalaruokien kokkailuun? Helpoksi homman tekevät valmiit, lähikalasta valmistetut kalapihvit ja -puikot, jotka tekevät hyvää niin vesistöille kuin makunystyröillekin. Korvaa perinteinen pottumuusi samettisella juurisellerimuusilla ja pyöräytä kylkeen nopeasti valmistuva remouladekastike. Koko perheelle maistuva kala-annos on hetkessä valmis!

lähikalapihvejä ja remuloude

Syö silakkaa ja kevennä meren ravinnekuormaa

Virallisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi kattaa pöytään ainakin kaksi kertaa viikossa, ja lisäksi eri kalalajeja vaihdellen. Kala-apajilla kannattaa suosia erityisesti kotimaista luonnonkalaa, kuten silakkaa ja särkeä, sillä niiden syömisellä voit samalla konkreettisesti parantaa vesistöjen tilannetta. Silakat ja särkikalat sitovat paljon fosforia, joka yhdessä muiden ravinteiden kanssa aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä. Kalastamalla näitä kaloja, liikaravinteita voidaan kuitenkin poistaa merkittäviä määriä – esimerkiksi Itämeren silakkaa säännöllisesti popsimalla kevennät siis meren ravinnekuormaa! 

Silakan syöminen muuttuu erityisen helpoksi, kun lautaselle valitsee Apetitin valmiita Itämeren kalapihvejä tai -puikkoja. Miedosti maustetut ja rapeaksi paneroidut tuotteet valmistetaan kotimaisesta, MSC-sertifioidusta silakkafileestä, joka käsitellään mahdollisimman tuoreena parhaimmillaan vain muutama tunti pyynnin jälkeen. Levälaskurilla voit selvittää, miten kalaa syömällä vaikutat vesistöjen tilanteeseen.

Juurisellerillä vaihtelua arkiruokailuun

Muhkurainen juuriselleri hämää rujolla ulkokuorellaan. Sisäpuolelle kätkeytyy nimittäin aromikas ja hienostuneen makuinen malto, jonka maku pehmenee kypsennettäessä. Juuri- eli mukulaselleri sopii hienosti keittoihin, soseeksi tai kokonaisena paahdettavaksi. Juuriselleriä löydät kaupoista joko paloina tai kokonaisena palana. Jos perinteinen pottu tökkii, mukulasta voi valmistaa vaikka mahtavaa muusia ja samalla tuoda vaihtelua arkiruokailuun. Kuorimiseen kannattaa käyttää tukevaa veistä ja kuoritut palat säilyttää kylmässä vedessä tummumisen ehkäisemiseksi.

Kotimaisesta juureksesta tehty silkkisensileä muusi sopii erinomaisesti kymmenessä minuutissa valmistuvien Apetit Itämeren kalapihvien kaveriksi. Entistä herkullisemmaksi annoksen tekee pikavauhtia valmistuva tartarkastike. Katso myös muut resepti-ideat Apetitin lähikalatuotteiden käyttöön, miltä kuulostavat esimerkiksi katsu curry järvikalapihvistä, Itämeren kalatacot tai Itämeren kesärullat?

lähikalapihvejä ja remuloude

Itämeren kalapihvit, juurisellerimuusi ja helppo remoulade

neljälle, 30 min

2 pkt Apetit Itämeren kalapihvejä

Juurisellerimuusi

  • 800 g juuriselleriä
  • 1–2 dl kuohukermaa
  • 1 kasvisliemikuutio

Helppo tartarkastike

  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl sinappista kurkkusalaattia tai yksi maustekurkku
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl tuoretta ruohosipulia
  • 2 rkl tuoretta tilliä

Kuori ja leikkaa juuriselleri muutaman sentin paloiksi. Lisää kattilaan ja peitä vedellä. Lisää liemikuutio ja anna porista kannen alla noin 15 minuuttia. Valuta keitinvesi pois. Lisää kerma kattilaan ja surauta sauvasekoittimella muusiksi. Mausta tarvittaessa suolalla. 

Valmista helppo tartarkastike. Mittaa kermaviili ja kurkkusalaatti kulhoon, sekoita. Lisää sitruunamehu, mausteet ja hienonnettu ruohosipuli sekä tilli. Sekoita ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. 

Paista Apetit Itämeren kalapihvit paistinpannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen tai uunissa 200 asteessa 10–12 minuuttia.  Tarjoile juurisellerimuusin ja herkullisen tartarkastikkeen kera. 

lähikalapihvejä ja remuloude

Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Sesongin kasviksista.