Spagettikurpitsan hauska rakenne yllättää! Kypsennetystä spagettikurpitsasta irtoaa spagettimaisia rihmoja helposti lusikalla tai haarukalla kaapimalla. Ja kypsennyskin on varsin helppoa! Yksinkertaisimmillaan spagettikurpitsa kypsyy mikron lämmössä. Testaa tätä sesongin herkkua nyt pastan tai nuudelien tilalla tai paahda uunin lempeässä lämmössä herkulliset, täytetyt spagettikurpitsat.

Käyttö ja käsittely

Spagettikurpitsa muistuttaa ulkomuodoltaan hunajamelonia. Suomessa parhain sesonki ajoittuu syys- ja lokakuuhun, mutta kurpitsat kestävät kuitenkin varastointia hyvin, ja viileässä ne säilyvät parikin kuukautta. Spagettikurpitsan siemenet poistetaan yleensä ennen kypsennystä. Kypsä spagettikurpitsa on vaaleankeltainen ja maultaan mieto, ja malto irtoaa haarukalla kaapimalla. Puolitettu spagettikurpitsa valmistuu suolavedessä keittämällä noin 30 minuutissa, mutta kypsennys onnistuu myös uunissa tai jopa mikrossa.

Spagettikurpitsan kuori on erittäin kova ja vaatii halkaisijalta lujat hermot, terävän veitsen ja hiukan lihasvoimia. Urakkaa voi kuitenkin helpottaa käyttämällä kurpitsaa hetken aikaa mikrossa, minkä myötä kuori pehmenee sen verran, että halkaisu käy huomattavasti vaivattomammin.

spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa soveltuu moneen

Hauskaa vaihtelua perinteisiin ruokiin saat, kun korvaat muun muassa aasialaisten reseptien nuudelit spagettikurpitsalla tai lisäät spagettikurpitsaa lounassalaattiin, jolloin saat siitä ruokaisamman ja ravinteikkaamman! Kokeile myös korvata pasta bolognesen spagetti kurpitsalla! Näin voit halutessasi keventää ruoasta saatavaa energiamäärää.

Spagettikurpitsa on miedon ja neutraalin makuinen, joten mielenkiintoista särmää makumaailmaan saat esimerkiksi erilaisilla juustoilla. Syksyiseen ruokapöytään lyömättömänä makuparina kurpitsan rinnalle sopivat myös sesongin sienet. Kokeile esimerkiksi näitä kantarellimuhennoksella täytettyjä spagettikurpitsoja!

Spagettikurpitsa on muiden kurpitsojen tavoin monikäyttöinen, ja se sopii loistavasti muun muassa täytettäväksi, haudutettaviin pataruokiin ja meheviin laatikoihin. Ei sovi unohtaa hilloja ja marmeladeja, joissa spagettikurpitsa toimii myös erinomaisena pohjana!

kurpitsat

Satokausikalenterista vinkit myös muiden kurpitsalajikkeiden käyttöön!

Nyt tilattavissa oleva vuoden 2023 Satokausikalenteri kätkee sisäänsä paljon hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa eri kurpitsalajikkeiden lisäksi satokauden muistakin kasviksista. Satokausikalenterissa on nyt myös ensimmäistä kertaa ikinä jokaiselle kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla! Kasvisten lisäksi kalenteri sisältää kattavasti tietoa esimerkiksi Suomen järvien ruokakaloista, villiyrteistä ja sienistä. Tilaa omasi täältä!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin some-kanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi- kasviksista.