Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

 

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen viljelijät lupaavat, että edessä on kaikkien aikojen vihanneskesä. Kotimaisten kasvihuonevihannesten satokausi on jo alkanut, ja odotettavissa on todellinen jättisato. Päivittäisen kasviskiintiön täyttäminen käy nyt helpommin kuin koskaan.

Närpiön Vihannes

Päivän kasviskiintiö täyttyy helposti närpiöläisittäin

Vähintään ”puoli kiloa päivässä” lienee kaikille tuttu nyrkkisääntö, joka muistuttaa, paljonko kasviksia olisi hyvä päivän aikana popsia. Tavoitteeseen on helppo päästä juuri nyt, kun kotimaisten kasvihuonevihannesten satokausi on parhaimmillaan.

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen kasvihuoneviljelijöiden sato on tänä kesänä suurenmoinen. Närpiö tunnetaan ennen kaikkea tomaateistaan, joita on tällä satokaudella tarjolla lukuisia erilaisia. Erilaisten tomaattien ja rouskuvan mehukkaiden kurkkujen lisäksi närpiöläiset viljelijät ovat kasvattaneet lautasillemme muun muassa pirteitä paprikoita, ärhäköitä chilejä sekä maukkaita ja monikäyttöisiä salkotaitepapuja.

Närpiöläiset kasvihuonevihannekset ovat maukkaita ja mehukkaita, joten niitä kelpaa rouskutella ihan sellaisenaan. Kulhollinen makeita kirsikkatomaatteja hupenee keittiön pöydältä melkein huomaamatta, ja virkistäviä kurkkuja voi rouskutella lämpimänä päivänä banaanin tapaan ilman sen kummempia pilkkomisia. Närpiöläiset vihannekset muuttuvat vikkelästi myös raikkaaksi salaatiksi, minkä lisäksi niistä voi kokata tuhdimpaakin syötävää, kuten paahdetun tomaattikeiton, jonka reseptin löydät artikkelin lopusta.

Närpiön Vihannes

Vastuullisesti kotimaista vankalla ammattitaidolla

Närpiön Vihanneksen laadukkaiden kasvihuonevihannesten takana on pitkä kokemus ja rautainen ammattitaito. Osuuskunta Närpiön Vihannes on perustettu jo vuonna 1957, ja tällä hetkellä osuuskuntaan kuuluu 34 kasvihuoneviljelijää. Monet ovat pieniä perheyrityksiä, joissa viljelyyn on syvennytty jo useamman sukupolven verran. Pitkän kokemuksen tuoman ammattitaidon maistaa laatuvihanneksista jo ensimmäisellä haukkauksella.

Närpiöläiset kasvihuonevihannekset ovat todellista tuoretavaraa, sillä matka kasvihuoneista Närpiön vihannespakkaamoon on lyhyt, ja tuotteet ovat kaupoissa vain kaksi päivää poimimisen jälkeen. Närpiön pakkaamolla huhkitaankin ahkerasti, sillä sen kautta kulkee yli puoli miljoonaa irtotomaattia päivässä.

Närpiöläiset kasvihuonevihannekset ovat sataprosenttisesti kotimaisia, minkä lisäksi ne viljellään energiaa ja luontoa säästävin konstein. Kasvihuoneissa käytetään biologisia torjuntamenetelmiä, joten vihannekset ovat puhtaita, ja lisäksi viljelyssä suositaan energiaa säästäviä ratkaisuja, kuten LED-valaistusta. Kasvihuoneiden lämmitykseen käytettävät polttoaineet ovat 95-prosenttisesti kiinteitä ja kotimaisia (esim. kaurakuori, metsähake, kierrätyspuu, turve) .

Närpiön Vihannes huomioi ekologisuuden myös pakkauksissa, sillä tomaattivalikoiman pakkaukset ovat kaikki täysin kierrätettäviä. Närpiöläisten kurkkujen säilyvyyttä kohentava muovikalvo puolestaan on muutaman viime vuoden aikana ohentunut neljänneksellä, minkä ansiosta muovia kuluu vuositasolla peräti 6500 kiloa vähemmän. Muovikalvo suojaa ruokahävikiltä, joten sen käytölle on fiksu peruste.

Närpiön vihannes tomaatit

Juhlista tomaattia karnevaaleilla

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen tarina alkoi kotimaisista tomaateista, joita on juhlistettu Tomaattikarnevaalin merkeissä jo vuodesta 1982 lähtien. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Närpiön keskustassa 5.–8. heinäkuuta 2023.

Karnevaaleja odotellessa kannattaakin virittäytyä tunnelmaan herkuttelemalla mehukkailla kotimaisilla kasvihuonetomaateilla. Ota kokeiluun esimerkiksi Satokausi-keittiön kehittelemä kirsikkatomaattikeitto, jonka syvän ja hienostuneen maun salaisuus on laadukkaissa närpiöläisissä kirsikkatomaateissa ja paprikoissa. Ekstramakua soppa saa, kun vihannekset paahdetaan uunissa. 

tomaattikastike ja pitsa

Pitsakastike San Marzano -tomaateista

4–5 pitsalle, 45 minuuttia

Tarvitset:

  • 2 pkt (700 g) Närpiön Vihannes San Marzano -tomaatteja
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 kpl kotimaista salottisipulia
  • 4 kpl kotimaista valkosipulinkynttä
  • ½ – 1 kpl kotimainen punainen chili hienonnettuna (vapaaehtoinen)
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 rkl sokeria
  • 1 pnt tuoretta basilikaa

Ohjeet:

Lohko ja soseuta San Marzano -tomaatit tehosekoittimessa. Hienonna myös salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Jätä yksi valkosipulinkynsi erilleen.

Lämmitä laakea kattila tai pannu ja lisää oliiviöljy, hienonnetut salottisipulit ja kolme hienonnettua valkosipulinkynttä. Freesaa muutama minuutti, kunnes sipulit ovat hieman pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit myös lisätä hienonnettua chiliä oman maun mukaan. Kypsennä vielä pari minuuttia.

Lisää soseutetut tomaatit. Kypsennä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kastike on sopivan paksua. Muista, että pitsakastikkeen ei tarvitse olla liian paksua, vaan saa olla hieman nestemäistä. Jos tomaatit ovat erityisen mehukkaita, voit kypsentää kastiketta ilman kantta, jotta ylimääräistä nestettä haihtuu.

Lisää sokeri ja tarvittaessa suolaa sekä pippuria oman makusi mukaan. Keitä vielä pari minuuttia.

Ota kastike pois liedeltä ja sekoita joukkoon hienonnettu basilika ja viimeinen hienonnettu valkosipulinkynsi raakana. Pitsakastike on valmis käyttöön!

kirsikkatomaattikeitto

Paahdettu kirsikkatomaattikeitto

4–6 henkilölle, 1h 30min

Tämä tomaattikeitto vie takuulla nälän, kiitos valkoisten papujen ruokaisuuden ja makupaletin yhteen pyöristävän smetanan. Jos sattuu käymään sellainen ihme, että keittoa jää yli, tähteet taipuvat monenlaiseen käyttöön. Kokeile keittoa esimerkiksi pastakastikkeen pohjana, pizzan tomaattikastikkeena tai lisää jääkaappikylmän keiton joukkoon jääpaloja ja tarjoile soppa virkistävän viileänä ja tyylikkäänä alkupalana.

Lisäksi:

  • leipäkrutonkeja
  • valmista pestoa

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 180 asteeseen.

Halkaise huuhdellut kirsikkatomaatit ja levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille.  Huuhtele porkkana ja lehtisellerin varret ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Porkkanaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Huuhtele paprikat, poista siemenet ja pilko reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää pellille tomaattien, porkkanan ja varsisellerin kanssa. Pirskottele kasvisten päälle oliiviöljyä sekä reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria.

Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne pienen foliopalan päälle. Pirskottele valkosipulien päälle hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Sulje folio nyytiksi valkosipulinkynsien ympärille ja aseta pellille.

Paahda kasviksia uunissa noin tunnin ajan, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä pintaansa.

Lisää kaikki kypsät kasvikset isoon kattilaan basilikanlehtien kanssa. Valuta papujen neste pois, huuhtele ja lisää kattilaan. Kaada kattilaan noin 3 dl kasvislientä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Sauvasekoittimella keitosta tulee hieman rustiikkisempaa, mutta jos haluat sileämmän keiton, käytä tehosekoitinta. Lisää kasvislientä tarvittaessa, kunnes olet tyytyväinen keiton koostumukseen. Valmis keitto saa olla melko paksua.

Sekoita lopuksi smetana keiton sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoile keiton kanssa halutessasi krutonkeja ja valmista pestoa. Koristele basilikanlehdillä.

kreikkalainen salaatti

Tänä kesänä Närpiö ja Kreikka kohtaavat!

Jos ei muuten, niin ainakin Satokausikeittiössä ja meidän ruokalautasella: muistelimme jokunen aika sitten Satokausiväen kanssa parhaimpia kesälomamatkojamme ja monella olisi lämpimiä muistoja Kreikan saaristosta ja siellä nautituista kreikkalaisista salaateista. Siksi päätimmekin tehdä oman versiomme tästä klassikkosalaatista!

Perinteisen kreikkalaisen salaatin tärkeimmät raaka-aineet ovat tomaatti, kurkku, vihreä paprika, punasipuli, oliivit ja fetajuusto. Me otimme hieman vapauksia raaka-aineiden suhteen ja käytimme tomaattina valtavia Närpiön Vihannes pihvitomaatteja ja makeita Närpiön Vihannes suippopaprikoita sekä mehukkaita Närpiön Vihannes kurkkuja.

Koska kokkauspäivänä grilli oli jo valmiiksi kuumana, päätimme kypsentää pihvitomaattiviipaleet nopeasti grillissä – ja kasata lopun salaatin tomaattiviipaleiden päälle. Näin saimme kevyen uudistuksen tähän perinteiseen salaattin ja tomaattien grillaus tuo myös mukavaa lisämakua ja paahteisuutta salaatin makumaailmaan.

Salaatin voi kasata suoraan grillistä tulleiden tomaattiviipaleiden päälle, jolloin salaatti tarjoillaan hieman lämpimänä – tai voi antaa tomaattien myös jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen tarjoilua. Yhtä maukasta molemmilla tavoilla!

Kastiketta ei tarvitse erikseen sekoittaa, vaan mausteet, öljy ja viinietikka ripotellaan muuten valmiin salaatin päälle. Helppoa ja nopeaa, eikä näin synny turhaa tiskiä!

Kreikkalainen salaatti pihvitomaateista

Neljälle, valmistusaika: 30 minuuttia

  • 2 kpl isoa Närpiön Vihannes pihvitomaattia
  • ½ kpl Närpiön Vihannes kurkkua
  • 1 kpl Närpiön Vihannes suippopaprikaa
  • ½ kpl punasipulia
  • n. 1 dl Kalamata oliiveja
  • 1 prk (150 g) fetakuutioita
  • suolaa
  • pippuria
  • kuivattua oreganoa
  • oliiviöljyä
  • viinietikkaa (valko-, puna- tai riisiviinietikkaa)

 

Huuhtele ja viipaloi pihvitomaatti 3–4 osaan ja ripottele niiden päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda tomaattiviipaleita grillissä, uunissa tai parilalla, kunnes saavat väriä pintaan. Asettele kypsennetyt tomaattiviipaleet laakealle tarjoiluvadille.

Huuhtele kurkku ja halkaise se pitkittäin. Poista lusikalla siemenet ja viipaloi sen jälkeen puolikuun mallisia paloja. Huuhtele suippopaprika ja halkaise se keskeltä kahtia, jotta voit poistaa siemenet sekä kannan. Viipaloi myös suippopaprika puolikuun mallisiksi paloiksi. Kuori puolikas punasipuli ja viipaloi ohuita puolikuun mallisia paloja.

Ripottele kurkut, paprikat ja punasipuli tomaattiviipaleiden päälle. Lisää niiden päälle oliivit ja fetakuutiot. Ripottele salaatin päälle hieman suolaa, pippuria ja kuivattua oreganoa. Viimeistele salaatti pirskottelemalla sen päälle vähän oliiviöljyä ja viinietikkaa.

Tarjoile halutessasi salaatin kanssa paahdettua leipää.

Kurkkusushi

Kurkkusushit

10–12 palaa, valmistusaika: 30 min

kurkkusushit:

  • 1 kpl Närpiön Vihannes kurkku
  • 1 kpl Närpiön Vihannes paprika
  • 1 pkt Närpiön Vihannes salkotaitepapuja
  • ⅓ pkt (n. 60 g) ruohosipulituorejuustoa
  • 1/2 pkt (n. 50 g) kylmäsavulohta

lisäksi:

  • hienonnettua ruohosipulia
  • seesaminsiemeniä

Huuhtele kurkku ja leikkaa sen päistä pienet palat pois, jotta kurkku on mahdollisimman tasapaksu. Leikkaa tasapaksu kurkku kolmeen yhtäsuureen osaan. Kaavi kurkkupalat ontoiksi pienen lusikan avulla. Käytä uloskaavittu osa esimerkiksi smoothien valmistukseen.

Huuhtele paprika ja halkaise se. Poista kanta ja siemenet. Suikaloi paprikanpuolikaat ja poista suikaleiden päädyt, jotta saat tasakokoisia paprikasuikaleita. Käytä poisleikatut päät esimerkiksi salaattiin tai pastakastikkeeseen.

Leikkaa papujen terävät päät pois ja leikkaa itse pavut kahteen osaan. Kypsennä pavut nopeasti keittämällä tai höyryttämällä. Jäähdytä kylmässä vedessä.

Täytä ontot kurkut: aloita lohiviipaleella ja jatka tuorejuustolla: voit laittaa tuorejuuston pienen pursotinpussin sisään ja pursottaa sillä tuorejuuston kurkun sisälle. Viimeistele kurkkusushit pujottamalla sisälle pari paprikasuikaletta ja muutama papu. Mitä tiiviimmin saat täytteet laitettua kurkun sisälle, sitä paremmin se pysyy leikatessa ja syödessä kasassa.

Siisi täytettyjen kurkkujen päädyt halutessasi leikkaamalla ohuet siivut pois niiden päistä. Voit lopuksi leikata täytetyt kurkut 3–4 palaan. Lado kurkkusushit laakealle lautaselle ja ripottele niiden päälle hienonnettua ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.

Tarjoile haluamasi dipin kanssa: kurkkusushien kanssa toimii esimerkiksi maustettu soijakastike tai valmis kermaviilidippi

täytetyt minipaprikat

Täytetyt minipaprikat

4–6 henkilölle

valmistusaika: 40 minuuttia

  • 1 pss (200 g) Närpiön Vihannes minipaprika mixi
  • 1 kpl pieni Närpiön Vihannes tomaatti
  • 1 dl tomaattikastiketta (esim. San Marzano -tomaattikastiketta yllä olevasta reseptistä)
  • 1 dl kotimaista juustoraastetta
  • suolaa ja pippuria

Halkaise huuhdellut minipaprikat. Poista pienellä lusikalla siemenet. Kuutioi huuhdeltu tomaatti. 

Asettele puhdistetut minipaprikanpuolikkaat pellille ja ripottele niiden päälle vähän suolaa ja pippuria. Täytä paprikat tomaattikuutioilla ja juustoraasteella. Lusikoi lopuksi päälle vähän valmista tomaattikastiketta. Voit käyttää tomaattikastikeena esimerkiksi ylimääräiseksi jäänyttä, aikaisemmin valmistettua San Marzano -pitsakastiketta tai kirsikkatomaattikeittoa.

Kypsennä täytetyt paprikat airfryerissa tai kiertoilmauunissa. Airfryerissa sopiva lämpötila on 180 astetta ja kypsennysaika on 10-13 minuuttia. Kiertoilmauunissa sopiva lämpötila on 200 astetta ja kypsennysaika on noin 20 minuuttia.

Anna valmiiden paprikoiden jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla yrteillä, esimerkiksi timjamilla.

pihvitomaatti

Katso lisää reseptejä kasvisreseptit.fi ja seuraa somessa @narpionvihannes.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.