Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Monikäyttöiset vihannespakasteet ripeyttävät ruoanlaittoa, samalla ne ovat kätevä tapa lisätä kasviksia ruokavalioon. Mutta ovatko pakastekasvikset tuoreita, miten ne kannattaa valmistaa ja mikä on ravintoarvojen laita? Otimme selvää ja valmistimme värikkäitä vihanneksia pursuavan buddha bowl -kulhoruoan täydellisesti paistetuilla wok-vihanneksilla.

buddhabowl

Kätevästi kasviksia vuoden ympäri

Kun puhutaan pakastekasviksista, mieleen saattaa hiipiä kuva vetisistä parsakaaleista ja väljähtäneistä vihannessekoituksista, joiden ravintoaineet ovat liuenneet keitinveden mukana. Näin voikin käydä – sekä pakasteille että tuoreille vihanneksille – jos kypsennys menee mönkään. Kun valitsee laadukkaita pakastekasviksia ja kuumentaa ne napakoiksi, lopputuloksena syntyy huippuhyvää ja ravinteikasta ruokaa.

Ravintoarvoiltaan pakastekasvikset ovat aivan tuoreiden veroisia. Hävikille herkkää C-vitamiinia voi talvikaudella olla jopa enemmän pakastetuissa vihanneksissa kuin pitkään varastoiduissa kasviksissa. Tämä johtuu siitä, että tehokas teollinen pakastaminen pysäyttää kasvisten nahistumisen ja kasvisolujen reaktiot, jonka ansiosta maku, rakenne ja ravintoarvot säilyvät hyvin. Apetitin prosessissa mahdollisimman tuoreet ja maukkaat kasvikset esikäsitellään kuumentamalla nopeasti, jäähdytetään ja lopulta pakastetaan keskimäärin jopa -30 asteessa. Teollisessa leijupakastuksessa yksittäisen kasvispalan pakastus vie vain muutamia sekunteja. Näin esimerkiksi kotimaisen herneen matka taittuu pellolta pakastimeen noin kahdessa tunnissa.

Valmistustavalla on väliä

Ruoanlaitossa pakastekasvikset kannattaa sulattaa käyttöön mahdollisimman sukkelaan. Ennakkosulatusta huoneenlämmössä ei siis tarvita – ravintoaineet säilyvät parhaiten, kun kasvikset lisää jäisinä kuumalle paistinpannulle, höyrykattilaan tai pieneen määrään kiehuvaa vettä ja kypsentää nopeasti. Pitkään sulattaessa ja kypsennettäessä vihannekset menettävät turhaan vesiliukoisia ravintoaineita, ja rakenne sekä maku kärsii. Kasviksia ei myöskään tarvitse huuhdella ennen tai jälkeen kypsennyksen. Katso alta helppo ohjevideo!

Mikäli kasvikset tulevat kylmään ruokaan, jäähdytys on hyvä tehdä ripeästi laakeassa astiassa, jotta kypsyminen pysähtyy ja purutuntuma säilyy. Säilytyksessä on hyvä kiinnittää huomiota tarpeeksi kylmään ja tasaiseen lämpötilaan. Pakasteherne säilyy tuoreena pakkasessa -20 asteessa vähintään 18 kuukautta.

Kylmänä tai kuumana

Pakastevihannekset maistuvat erinomaisilta myös kylminä, ja niitä kannattaakin hyödyntää salaateissa ja trendikkäissä bowleissa kesäkasviksia odotellessa. Kokosimme alkuvuoden värikkäimmän buddha bowlin Apetit Kotimainen Wok Lehtikaali-kasvissekoituksesta ja kauden kasviksista. Kotimaista porkkanaa, palsternakkaa, lanttua ja lehtikaalia sisältävä sekoitus sointuu mukavasti muun muassa punakaalin ja avokadon kanssa kasviksia pursuavassa kulhoruoassa. Pohjalle riisiä ja päälle vielä Apetit Punajuuripyöryköitä ja päivän kasviskiintiö on melkein täynnä. Lisämakua saat helposti käyttämällä tuoreita yrttejä, sitruunamehua tai maustettuja öljyjä, kuten Apetit Sitruuna-basilika rypsiöljyä.

Buddha bowl wok-vihanneksilla

neljälle / 30 min

Nopea wok-salaatti

Lisäksi 

Valmista wok-salaatti. Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy. Kaada jäiset vihannekset pannulle, paista korkealla lämmöllä 1—2 minuuttia välillä sekoittaen. Laske lämpö keskilämmölle ja paista kasviksia vielä noin 2–3 minuuttia niin, että kasvikset ovat lämpimiä mutta vielä napakoita. Jäähdytä mahdollisimman nopeasti: asettele kasvikset laakealle lautaselle jäähtymään yhteen kerrokseen. Lisää jäähtyneiden kasvisten joukkoon hienonnettu persilja ja ruohosipuli. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja Apetit Sitruuna-basilika rypsiöljyllä. 

Keitä riisi paketin ohjeiden mukaisesti. Mausta suolalla. Lämmitä punajuuripyörykät uunissa tai paistinpannulla. Pilko tuoreet kasvikset.

Kokoa annokset neljään kulhoon: annostele keitetty riisi pohjalle joko kylmänä tai lämpimänä toiveesi mukaan. Asettele paistetut wok-vihannekset, punajuuripyörykät sekä muut täytteet kauniisti ryhmittäin riisin päälle. Ripottele päälle hiukan suolaa ja viimeistele Apetit Sitruuna-basilika rypsiöljyllä. Koristele halutessasi chiliviipaleilla ja hienonnetulla kevätsipulilla.

buddhabowl

Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokausi-kasviksista.

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan