Satokausikalenterit vuodelle 2022 ovat ennakkotilattavissa nyt! Kalenterivaihtoehtoja on neljä ja olemme varmoja, että jokaiselle löytyy näistä mieleinen. Perinteisestä Satokausikalenterista tehtiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös ruotsinkielinen painos, mukana kannettavaa Puutarhakalenteria päivitettiin toiveiden mukaisesti entistä kattavammaksi sekä lisäksi suuren suosion saavuttanut Perhekalenteri löytyy valikoimasta edelleen myös ensi vuodelle!


Mitä tänään ruuaksi – anna perhekalenterin auttaa!

Lapsiperheiden ikuisuusongelma: kotikeittiössä pyörii samat ruuat ja arkeen kaipaa monipuolisia ja ravitsevia vaihtoehtoaja. Perhekalenteri tuo inspiraatiota ruuanlaittoon, rohkaisee kokeilemaan uusia makuja ja esittelee vaihtoehtoisia valmistustapoja tutuille raaka-aineille. Ensimmäistä kertaa kalenterissa on myös oma osio ruokahävikin vähentämiselle.

Perhekalenterin avulla ajankohtaiset Satokausi-kasvikset tulevat tutuiksi, kalenterin takaa löytyy runsas tietopaketti kasviksista sekä herkullista reseptiikkaa arkeen. Kauniisti kuvitettu kalenteri auttaa myös pitämään koko perheen menot ja arjen raiteillaan. Viidessä sarakkeessa on reilusti tilaa omille muistiinpanoille.

Tilaa Perhekalenteri 30.9.2021 mennessä, niin me maksamme postikulut. Tästä pääset tutustumana kalenteriin!

Kasviksia lapsen lautaselle leikiten – 7 vinkkiä

Mitä aikuinen edelle, sitä pienet perässä

Näytä esimerkilläsi ennakkoluulottomuutta uusia raaka-aineita kohtaan. Miksi lapsi suostuisi maistamaan parsakaalia, jos sitä ei ole aikuisten ateriassa? On tärkeä nauttia yhteisistä aterioista, kokoontua pöydän ääreen jakamaan ruokailuhetki. Aterioiden valmistuksesta ei tarvitse tehdä monimutkaista. Lapsi pystyy jo varhaisessa vaiheessa syömään samaa ruokaa muiden ruokailijoiden kanssa, kunhan aikuisten ruokaa maustaa tarpeen mukaan runsaammin. 

Kärsivällisyyttä

Ei kannata odottaa, että lapsi innostuisi jokaisesta kasviksesta ensimmäisellä kerralla, vaan uuden kasviksen omaksuminen osaksi annosta voi viedä hetken. Uusia makuja on hyvä lisätä vähitellen tuttuihin resepteihin. Hyvä vinkki on myös antaa lapsen itse tutkia uusia kasviksia vaikkapa ruuanlaittotilanteessa. Kun parsakaalia on päässyt tutkimaan jo ennen syömistä, on se lautasella jo hieman tutumpi kaveri. 

Maistata monesti

Tämä on todistettu: uuden maun oppiminen voi vaatia 10-20 kokeilua. Ei siis kannata lannistua ja luovuttaa, jos uusi kasvis ei ensimmäisellä kerralla saisikaan suotuisaa vastaanottoa. Seuraavalla maistelukerralla voi vaikka kokeilla tarjota samaa kasvista eri tavalla valmistettuna. 

Kasviksia aina tarjolla

Kasviksia olisi hyvä olla tarjolla jokaisella aterialla aina aamiaisesta iltapalaan näin niistä tulee luonteva osa ruokailua muiden ruoka-aineiden tavoin. Kasvisten syömisestä ei tarvitse myöskään tehdä suurta tapahtumaa tai ottaa valtavaa stressiä. On varmasti kausia, kun kasvikset eivät liike lautaselta suuhun, vaikka mitä kikkoja kokeilisi.

Lapset mukaan

Lapset innostuvat helposti heille annetuista pienistä tehtävistä. Huomio lapsen taitotaso ja anna aina kun mahdollista sopiva tehtävä ruonlaitossa. Se voi olla esimerkiksi kasvisten huuhtelu tai salaatin repiminen kulhoon. Kehut ja kiitokset vievät eteenpäin ja syöminenkin kiinnostaa  usein enemmän, kun on ollut mukana valmistamassa ateriaa. 

Mutkia välillä oikoen

Voi hyvin valmistella viikon ruokia kuorimalla ja pilkkomalla aterioiden kasvikset valmiiksi jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan ruuanlaittoa. Kauppojen valikoimat ovat myös entistä laajempia ja saataville on tullut monia valmiiksi pilkottuja vaihtoehtoja. Ei kannata potea huonoa omaatuntoa, jos aina ei ole aikaa pilkkoa ja kuoria kaikkea itse. 

Valmista kasviksia monella tapaa

Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja valmistaa ja tarjoilla kasviksia. Ei tarvitse olla huippukokki osatakseen valmistaa hyvää ruokaa, joka sisältää kasviksia. Luota itseesi, riittää kun on hieman kokeilunhalua ja luovuutta – sillä pääsee pitkälle. Keittäminen, grillaus, höyryttäminen, paahtaminen, dippaaminen, paistaminen, wokkaaminen tai vaikkapa hampurilaisen väliin viipaloiminen – mitä enemmän valmistustapoja sinulla on takataskussa, sitä helpommin kasviksia tulee syötyä jokaisella aterialla.

 

Lue myös:

Satokausikalenterit 2022 + miksi syödä sesongin mukaan 

Somekanavamme tarjoaa herkullisia reseptejä. Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen @satokausikalenteri!