Kaupallinen yhteistyö: Paliskunnat

Satokausi-keittiössä porosta hyödynnetään kaikki sisäfileestä luihin, joka näkyy tämän artikkelin resepteissä. Reseptistä löydät muun muassa perinteistä pataruokaa, jonka voi antaa hautua uunissa itsestään, trendikkäitä valkosipulileipiä paahtopaistilla ja pohjoismaalaisella twistillä valmistettuja pippuripihvejä. Kaiva kaapista luottopata ja -pannu niin aloitetaan! Lisää kasvispitoisia pororeseptejä löydät aiemmasta artikkelista: Kokataan yhdessä poroa – Ota talteen helpot kasvispitoiset reseptit, joissa hyödynnetään kaikki ruhonosat

Oluessa haudutetut kaulakiekot ja mustajuurta

Helpon herkullinen pataruoka, jonka voi valmistaa padan kypsennystä vaille valmiiksi edellisenä päivänä, säilyttää yön yli jääkaapissa ja laittaa uuniin hautumaan paria tuntia ennen ruokailua.

Patajuurekset kohtaavat reseptissä hienostuneen mustajuuren. Mustajuurta voi hyödyntää ruoanlaitossa kuin tuttua porkkanaa tai palsternakkaa. Mustajuuri tummuu nopeasti, joten kuoriminen kannattaakin tehdä jo suoraa kylmän veden alla ja pidempää säilytystä varten laittaa sitruuna- tai etikkaveteen.

VIINIVINKKI! Pata on täydellinen kumppani hieman täyteläisemmälle ja mukavan hapokkaalle punaviinille. Esimerkiksi portugalilaiset punaiset pitävät juuresten makeudesta ja viinin hapokkuus leikkaa poron pientä rasvaisuutta.

kasvispitoisia pororeseptejä

Oluessa haudutetut kaulakiekot ja mustajuurta

3–4 henkilölle

  • 4 kpl poron kaulakiekkoja
  • 3 kpl mustajuurta
  • 1 kpl porkkana
  • ½ kpl pieni nauris
  • ½ kpl pieni lanttu
  • ½ kpl pieni juuriselleri
  • 1 kpl palsternakka
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • ½ rkl jauhettua mustapippuria
  • n. 1 l porolientä
  • 1 tlk (0,33 l) vaaleaa olutta (kevyesti humaloitu)
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 6 kpl kokonaista maustepippuria
  • 6 kpl kokonaista mustapippuria
  • 6 kpl kokonaista valkopippuria
  • reilu hyppysellinen suolaa padan maustamiseen
  • voita ja öljyä paistamiseen

Kuori juurekset ja leikkaa ne reilun suupalan kokoisiksi paloiksi. Voit jättää porkkanat ja palsternakat halutessasi kuorimatta. Jätä mustajuuret odottamaan vesikulhoon, etteivät ne tummu. Jos säilytät kuorittuja mustajuuria pidemmän aikaa, lisää veden joukkoon hieman sitruunamehua tai etikkaa. 

Lisää jauhot syvälle lautaselle ja sekoita 1 rkl suolaa ja ½ rkl jauhettua mustapippuria jauhojen sekaan. Lämmitä hieman voita ja öljyä laakeapohjaisessa padassa. Pyörittele kuivatut kaulakiekot jauhossa ja paista ne ruskeiksi.

Lisää poroliemi, olut, juurekset ja loput mausteet pataan. Lihat ja juurekset tulisivat olla melkein kokonaan liemen peitossa. Ripottele padan pinnalle vielä hieman suolaa ja pippuria. Kypsennä kannella peitettynä liedellä noin tunnin verran tai 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tunnin verran. Kypsän lihan tulisi olla pehmeää ja irrota helposti luusta.

Tarjoile syvältä lautaselta, jotta saat varmasti runsaasti lientä mukaan annokseen!

Poron sisäfileetä ja haudutettua punakaalia

Tämä resepti on saanut inspiraationsa vanhan liiton pippuripihveistä, joissa paistettavat pihvit on kuorrutettu paksulla kerroksella erilaisia murskattuja pippureita. Tässäkin poroversiossa on mustapippuria lihan pinnassa, mutta pohjoista vivahdetta tulee murskaamalla pippurin seuraksi katajanmarjoja ja rosmariinia. Mausteseos hierotaan lihan pintaan, ennen kun filee ruskistetaan pannulla. Liha kypsyy valmiiksi uunissa sisälämpömittarin avulla.

Hienostunut poron sisäfilee saa Satokausi-keittiössä rinnalleen mehevää punakaalia ja punaviinikastiketta. Poron sisäfilee maustetaan pippureilla, katajanmarjoilla ja rosmariinilla. Haudutettu punakaali saa taas makeutensa omenamehusta, tähtianiksesta, laakerinlehdestä ja maustepippurista. Joulun aikaan sekaan voi laittaa myös hieman raastettua appelsiininkuorta. Täydellinen annos loppuvuoden juhliin!

Annos ei enää kaipaa kuin punaviinikastiketta, jonka voit tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta. Jos haluat kuitenkin tarjota muitakin lisukkeita, niin voit puolittaa punakaalin määrän. Lisukkeeksi suosittelemme myös kermaperunoita, paahdettuja juureksia tai bataattiranskalaisia.

kasvispitoisia pororeseptejä

Poron sisäfileetä ja haudutettua punakaalia

neljälle

Sisäfilee:

  • 2 kpl (á n. 180 g) poron sisäfileetä
  • 2 rkl katajanmarjoja
  • 2 rkl rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl rosmariinin lehtiä
  • 2 tl suolaa
  • voita ja öljyä

Haudutettu punakaali:

  • n. 900 g punakaalia
  • 3 dl omenamehua
  • 2 kpl tähtianista
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 6 kpl kokonaista maustepippuria
  • 4 rkl punaviinietikkaa
  • suolaa ja pippuria 
  • öljyä ja voita 

Lisäksi:

  • valmista punaviinikastiketta

Ota jääkaapissa sulaneet sisäfileet huoneenlämpöön noin tuntia ennen niiden kypsentämistä.

Haudutettu punakaali:

Leikkaa punakaali reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Lämmitä laakea pannu tai iso kattila liedellä ja lisää hieman voita sekä öljyä. Lisää kaalisuikaleet ja hyppysellinen suolaa. Kuullota kaalisuikaleita viitisen minuuttia, silloin tällöin sekoittaen. Lisää tähtianikset, laakerinlehti, kokonaiset maustepippurit ja hyppysellinen jauhettua mustapippuria. Freesaa vielä toinen viisi minuuttia. 

Lisää omenamehu ja anna hautua raollaan olevan kannen alla 30–45 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja kaali on pehmeää. Sekoittele kaalia tasaisin väliajoin. Jos nestettä haihtuu liikaa, ja kaali uhkaa kuivua, voit lisätä omenamehua. 

Lisää lopuksi vielä punaviinietikka ja kypsennä vielä muutama minuutti. Anna levätä sen aikaa, kun viimeistelen loput raaka-aineet.

Sisäfilee:

Laita uuni lämpiämään 120-asteeseen ilman kiertoilmatoimintoa. Murskaa katajanmarjat veitsellä pieneksi muruksi. Hienonna myös rosmariininlehdet. Sekoita katajanmarjamuru, hienonnettu rosmariini, pippurirouhe ja suola keskenään. Hiero mausteseos poronlihan pintaan. Paista lihojen pinta paistinpannulla, voi-öljyseoksessa, ruskeiksi. Kiinnitä sisälämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä lihaa uunissa, kunnes sen sisälämpötila on 55-astetta. Kääri liha folioon ja keittiöpyyhkeeseen. Anna lihan levätä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Lämmitä punaviinikastike.

Tarjoile annos levittämällä lautasen pohjalle hieman punaviinikastiketta ja lusikoimalla sen päälle runsas keko haudutettua punakaalia. Leikkaa poronfileet reiluiksi viipaleiksi ja asettele punakaalin päälle.

Putkiluupaistia ja kermaiset maa-artisokat

Putkiluupaisti on täydellinen talviruoka – se syntyy itsestään uunissa hautuen, ja samalla voit tehdä muuta mukavaa. Vaikka liha itsessään ottaakin jonkin tovin uunissa kypsyessään, on sen valmistaminen itsessään helppoa. Reseptissä käytetyt mausteet ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta niitä voi muokata oman makunsa mukaan: jos chilistä ei tykkää, niin sen voi jättää väliin – tai jos haluaa enemmän aasialaista twistiä annokseen, niin mukaan voi laittaa myös korianterinsiemeniä ja kardemummaa.

Kermaiset maa-artisokat on mukaelma kermaperunoista. Tällä kertaa ne maustetaan valkosipulilla ja parmesaanilla – mutta sinihomejuuston ystävä ripottelee pinnalle vaikka Aurajuustoa! Parhaimmat lopputuloksen saa aikaan, kun valmistaa maa-artisokat vaikka edellisenä päivänä, säilyttää yön yli jääkaapissa ja lämmittää uudestaan tarjolle seuraavana päivänä: useimmat laatikkoruoat maistuvat tällä tavalla vielä hieman paremmalle.

Jos lihaa jää yli voi sitä laittaa vaikka lämpimien voileipien väliin tai vaikka pitsan päälle.

kasvispitoisia pororeseptejä

Poron putkiluupaistia ja kermaiset maa-artisokat

4-6 henkilölle

Poron putkiluupaisti:

  • 1 kpl (n. 2 kg) poron putkiluupaisti
  • 1 rkl suolaa
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 3 kpl tähtianiksia
  • ½ kpl pieni kuivattu chili
  • 6 kpl kokonaista maustepippuria
  • 6 kpl kokonaista mustapippuria
  • 6 kpl kokonaista valkopippuria
  • 3 kpl valkosipulinkynsiä
  • 2 l porolientä
  • suolaa ja mustapippuria lihan pinnalle

Kermaiset maa-artisokat:

  • 1 kg maa-artisokkia
  • hyppysellinen suolaa ja pippuria
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • 3 kpl valkosipulinkynsiä kevyesti murskattuna
  • 5 dl kermaa
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 1 tl kuivattua oreganoa

Paisti:

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 125-asteeseen. 

Aseta kuivattu putkiluupaisti isoon uunivuokaan kalvopuoli ylöspäin. Pistä veitsellä lihaan muutamia reikiä.

Murskaa mausteet ja kuoritut valkosipulinkynnet morttelissa maustetahnaksi. Hiero maustetahna lihan pintaan ja paina mausteseosta erityisesti lihaan pistettyihin reikiin. Ripottele lihan päälle vielä hieman suolaa ja pippuria.

Kaada poroliemi uunivuokaan ja kypsennä lihaa uunissa 1,5 – 2 tunnin ajan, kunnes lihan sisälämpötila on 70-astetta. Tällöin liha on vielä hieman punertavaa. Jos haluat lihasta täysin kypsää, lihan sisälämpötila tulisi olla 77-astetta.

Lisää tarvittaessa kypsennyksen aikana uunivuokaan vettä. Valele lihan pintaa silloin tällöin lihaliemellä kypsennyksen aikana.

Anna kypsän lihan levätä foliolla peitettynä sen aikaa kun maa-artisokat kypsyvät uunissa. Poista luut ja leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoile kermaisten maa-artisokkien kanssa. Voit käyttää paistolientä lihan kastikkeena.

Maa-artisokat:

Nosta kiertoilmauunin lämpötila 175-asteeseen.

Harjaa maa-artisokat hyvin tiskiharjalla. Voit halutessasi kuoria maa-artisokat, mutta välttämätöntä se ei ole. Laita maa-artisokat uunivuokaan ja ripottele mausteet (kuivattua oreganoa lukuunottamatta) ja valkosipulinkynnet niiden päälle. Sekoita. Ripottele viimeiseksi päälle raastettu parmesaani ja kuivattu oregano. Kypsennä maa-artisokkia uunissa noin 45 minuutin ajan, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea ja maa-artisokat ovat pehmenneet.

Jos mahdollista, niin maa-artisokat kannattaa valmistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä: kuten muutkin laatikkoruoat tai kermaperunat, ne ovat parhaimmillaan uudelleen lämmitettyinä.

Paahtopaistileipä valkosipulitahnalla

Valkosipulin ystävät rakastavat valkosipuli-confittia, eli rasvassa kypsennettyjä kokonaisia valkosipulinkynsiä. Rasvassa kynnet kypsyvät pehmeiksi ja upean aromaattisiksi. Chilin ystävän voivat laittaa mukaan myös pari kuivattua chiliä. Haudutuksesta jäänyt öljy kannattaa säästää ja käyttää sitä esimerkiksi salaatinkastikkeen valmistukseen.

Pehmeät valkosipulinkynnet maistuvat mahtavilta hapanjuurileivän, poron paahtopaistin ja hapankaalin kanssa.

Poron paahtopaisti on helppo valmistaa. Pinta ruskistetaan aluksi paistinpannulla ja kypsennetään loppuun uunissa. Kypsentämisen helpottamiseksi suosittelemme lihalämpömittaria, jolloin ei tarvitse arpoa lihan kypsyyttä. Lisätietoja poron kypsennyslämpötiloista löytyy täältä!

kasvispitoisia pororeseptejä

Paahtopaistileipä valkosipulitahnalla

2-4 henkilölle

paahtopaisti:

  • 2 kpl (á n. 200 g) poron paahtopaisteja
  • voita ja öljyä
  • suolaa ja pippuria

valkosipulitahna:

  • 3 kpl kokonaista valkosipulia
  • n. 2 dl rypsiöljyä
  • 3 kpl tuoreita timjaminoksia
  • 6 kpl kokonaisia mustapippureita
  • 1 kpl laakerinlehti
  • hyppysellinen suolaa

lisäksi:

  • 4 kpl reilua viipaletta hapanjuurileipää
  • 4 kpl juustosiivua
  • 3 rkl dijon-majoneesia
  • 4 rkl hapankaalia
  • 4 kpl pientä cocktailkurkkua
  • 2 kpl cocktailtikkua

Valkosipulitahna:

Aloita valkosipulitahnan valmistuksella: laita uuni lämpenemään 150-asteeseen ilman kiertoilmatoimintoa. Kuori kolmen kokonaisen valkosipulin verran valkosipulinkynsiä ja laita ne pieneen uuninkestävään astiaan. Lisää öljyä sen verran, että valkosipulinkynnet peittyvät. Lisää mausteet ja varmista, että ne painuvat öljyn sekaan. Kypsennä valkosipuleita uunissa noin tunnin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet. Jätä valmiit valkosipulinkynnet odottamaan huoneenlämpöön. Laske uunin lämpötila 120-asteeseen.

Paahtopaisti:

Ota jääkaapissa sulaneet paahtopaistit huoneenlämpöön noin tuntia ennen niiden kypsentämistä.

Ripottele huoneenlämpöisten paahtopaistien pintaan runsaasti suolaa ja pippuria. Ruskista paahtopaistien pinta paistinpannulla, paistaen ne voi-öljyseoksessa. Kiinnitä lihalämpömittari lihojen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä lihoja 120-asteissa uunissa, kunnes sisälämpötila on on 55-astetta. Kääri liha folioon ja keittiöpyyhkeeseen. Anna lihan levätä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Leivät:

Paahda leipäviipaleet joko pannulla tai uunissa. Sulata samalla juustoviipaleet kahden leipäviipaleen päälle. Jätä toiset leipäviipaleet ilman juustokuorrutusta. Aloita leipien kasaaminen levittämällä paahdetun leipäviipaleen päälle 2–3 valkosipulinkynttä. Viipaloi paahtopaisti ja aseta muutama viipale valkosipulitahnan päälle. Lusikoi päälle hieman hapankaalia ja viimeistele dijon-majoneesilla. Nosta viimeiseksi päälle juustogratinoitu leipäviipale. Pistä leivän läpi cocktailtikku, jossa on kaksi cocktailkurkkua.

Appelsiinissa haudutettua pulled poroa

Tämä resepti on saanut inspiraationsa meksikolaisesta carnitas-lihasta, eli appelsiinilla maustetusta nyhtöpossusta. Carnitas tarjoillaan yleensä taco-lettujen sisältä, mutta meidän versio tarjoillaan hampurilaisena. Mutta yhtä herkulliselta pulled poro maistuu myös esikuvansa lailla taco-lettujen sisällä tai vaikka salaatin kanssa.

Voit halutessasi tehdä oman mausteseoksen lempimausteistasi, mutta helpommalla pääset jos käytät valmista laadukasta dry rub -kuivamausteseosta.

Appelsiini maistuu valmiissa lihassa melko voimakkaasti, mutta se sopii mainiosti poron riistaisen makumaailman kanssa. Voit halutessasi kokeilla haudutukseen myös veriappelsiineja tai limeä. Osan sitruksista voit korvata myös sitruunalla, mutta pelkästään sitruunoja ei kannata haudusliemeen käyttää – pelkkä sitruuna saattaa tehdä lihan mausta hieman liian karvaan.

Haudusliemi kannattaa jaksaa keittää kasaan ja sekoittaa revityn lihan joukkoon: se takaa, että liha on mehukasta ja täydellisen herkullista. Jos et kuitenkaan jaksa keitellä lientä, voit lisätä revityn lihan joukkoon hieman BBQ-kastiketta. Säästä kuitenkin tällöin haudutusliemi ja käytä se esimerkiki lihakeiton tai lihapadan liemeksi.

pulled poro hampurilainen

Pulled poro:

4-6 henkilölle

  • 2 kpl (á n. 750 g) luullista lapaa
  • 2 kpl appelsiineja
  • 5 dl porolientä
  • 3 rkl valmista kuivamausteseosta (esimerkiksi meksikolainen dry rub)
  • 6 kpl kokonaista neilikkaa
  • suolaa maustamiseen
  • voita ja öljyä

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 120-asteeseen.

Ruskista molemmat lavat kauttaaltaan voi-öljyseoksessa laakeassa ja korkeareunaisessa pannussa. Ota ruskistetut lavat hetkeksi pois pannulta leikkuulaudalle.

Raasta molempien appelsiinien kuoret. Purista toisesta appelsiinista mehu ja viipaloi toinen appelsiini reilun paksuisiksi viipaleiksi.

Hiero valmis kuivamausteseos, appelsiinien raastettu kuori ja reilu hyppysellinen suolaa molempien lapojen pintaan. Laita lavat takaisin pannuun. Lisää pannulle myös poroliemi, neilikat, appelsiinimehu ja appelsiiniviipaleet. Ripottele liemen joukkoon vielä toinen hyppysellinen suolaa.

Hauduta lihoja uunissa noin 4 tuntia kannella tai foliolla peitettynä. Liha on valmista kun se on mureaa ja irtoa helposti luusta. Käännä lihat puolessa välissä haudutusaikaa.

Ota lihat pois padasta ja siivilöi liemi pieneen kattilaan. Keitä lientä kasaan sen aikaa kunnes se hieman saostuu ja se on kevyen siirappista.

Voit repiä lihan sillä aikaa kun keität lientä kasaan: laita lihat isoon uunivuokaan ja revi lihaa pieniksi suikaleiksi kahta haarukkaa käyttäen. Sekoita lopuksi kasaan keitetty liemi lihojen sekaan.

Tarjoile pulled poro esimerkiksi hampurilaisina coleslaw-salaatin ja marinoitujen punasipuleiden kanssa.

Okonomiyaki poron jauhelihalla

Okonomiyaki on japanilainen kasvispannukakku. Perinteisesti se valmistetaan parilalla. Usein okonomiyaki-ravintoloissa se valmistetaan suoraan asiakkaan edessä ja asiakas syö sen suoraan parilalta, jossa se on myös valmistettu.

Tämä resepti ei ole aivan perinteinen okonomiyaki-resepti ja se onkin saanut ainoastaan inspiraationsa alkuperäisestä annoksesta. Japanissa annosta voidaan valmistaa useilla erilaisilla täytteillä ja joskus sen kanssa tarjoillaan myös nuudeleita. Meidän versiossa pannukakun sisälle tulee valkokaalia ja poron jauhelihaa. Poron jauhelihaa tulee myös valmiin pannukakun päälle. Valkokaalin lisäksi voit kokeilla myös esimerkiksi raastettua porkkanaa, fenkolia tai makeaa sipulia.

Pannukakku on herkullista sellaisenaankin, mutta voit tarjoilla sen myös erilaisten lisukkeiden kanssa: entistä herkullisemmaksi se muuttuu, jos viimeistelet annoksen pienellä määrällä soijakastiketta ja sushimajoneesia. Voit lisätä päälle myös nori-merilevää suikaleina ja Katsuobushi-hiutaleita. Katsuobushi on ohuen ohuita savustettuja ja kuivattuja kalahiutaleita, jotka on valmistettu boniitti-nimisestä kalasta. Boniitti on sukua tonnikalalle. Noria ja sushimajoneesia löytyy jo hyvin erikokoisista ruokamarketeista, mutta katsuobushia varten joutuu vielä tällä erää tekemään matkan japanilaisia ruokatarvikkeita myyvään erikoisruokakauppaan.

okonomiyki

Okonomiyaki poron jauhelihalla

2-4 henkilölle

  • 200 g poron jauhelihaa
  • 3 + 3 rkl soijakastiketta

pannukakkutaikina:

  • 5 dl raastettua valkokaalia
  • 1 kpl kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl öljyä
  • 1,5 dl vettä
  • lisää öljyä paistamiseen

tarjoiluun halutessasi:

sushimajoneesia

soijakastiketta

Nori-merilevää

Katsuobushi-hiutaleita (eli kuivattua boniitti-kalaa)

Valmistus:

Sekoita pannukakkutaikinan kaikki raaka-aineet keskenään ja anna levätä hetken aikaa. 

Ruskista puolet jauhelihasta pienessä määrässä öljyä. Kun jauheliha on melkein kypsää, lisää pannulle 3 rkl soijakastiketta ja anna sen keittyä nopeasti kasaan. Käytä jauhelihan ruskistamiseen – ja pannukakun valmistamiseen – noin 20 cm leveää teflonpaistinpannua.

Jätä ruskistetusta jauhelihasta puolet pannulle ja otan puolet lautaselle odottamaan tarjoilua. Lisää puolet pannukakkutaikinasta pannulle jauhelijan kanssa. Sekoita jauhelihaa taikinan joukkoon. Paista pannukakku rapeaksi ja kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta.

Nosta kypsä pannukakku lautaselle ja lisää toinen puoli aikaisemmin paistetusta jauhelihasta pannukakun päälle. Tarjoile pannukakun kanssa halutessasi sushimajoneesia, soijakastiketta, nori-merilevää ohuina suikaleina ja Katsuobushi-hiutaleita, eli kuivattuja boniitti-kalahiutaleita.

Toista vaiheet toisen pannukakun kanssa.

Pororibsit ja lime sticky rice

Tämän helpommaksi ei ribsien valmistus voi enää muuttua: mausta, kääri folioon ja kypsennä uunissa – valmis! Jos haluaa, niin lihat voi pyöritellä BBQ-kastikkeessa jo edellisenä päivänä ja antaa maustua yön yli jääkaapissa, mutta välttämätöntä se ei ole. Kesällä kypsät ribsit voi halutessaan nopeasti grillata ulkogrillissä, jotta niihin tulee vielä kevyt savuaromi pintaan.

Poronlihan maku on sen verran voimakas, että BBQ-kastikkeen valinnassa ei kannata arkailla: lihan maku kestää hyvin kyllä voimakkaan makuisenkin kastikkeen! Kastike karamellisoituu mukavasti lihan pintaan kypsennyksen aikana – ja viimeistelyyn käytetyt limemehu ja chili raikastavat lopullisen annoksen.

Limeltä maistuva ja tuoksuva kookosriisi on oiva kumppani kylkipalojen seuraksi: tämä maistuva riisilisuke on helppo valmistaa ja maistuu oivalliselta myös seuraavana päivänä, uudelleen lämmitettynä. Jos haluat tarjota riisiä uudelleen seuraavana päivänä, on kypsä riisi tärkeää jäähdyttää mahdollisimman nopeasti: levitä riisi laakealle lautaselle ja sekoittele muutaman kerran jääkaapissa jäätymisen aikana. Jos lämmintä riisiä yrittää jäähdyttää kulhossa voi riisi jäähtyä liian hitaasti, joka voi vastaavasti aiheuttaa ruokamyrkytysriskin.

Ennen kypsennystä riisi kannattaa huuhdella reseptin ohjeiden mukaisesti: huuhtelu poistaa mahdolliset epäpuhtaudet riisin pinnasta. Lisäksi se vähentää riisin tärkkelystä, jonka vuoksi kypsän riisin tekstuuri on parempi.

Sticky rice ja pororibsit

Pororibsit ja lime sticky rice

4-6 henkilölle

pororibs:

  • 4 kpl (á n. 200 g) poron kylkipalaa 
  • 3 dl + 0,5 dl valmista BBQ-kastiketta

lime sticky rice:

  • 2,5 dl riisiä (pitkäjyväinen, basmati tai jasmin)
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 2 dl vettä
  • 1 kpl limen mehu puristettuna ja kuori raastettuna
  • 1 dl yrttejä hienonnettuna (esim. korianteria ja tilliä)
  • suolaa ja pippuria

lisäksi:

  • tuoretta chiliä viipaleina
  • seesaminsiemeniä
  • limelohkoja

Valmistus:

Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Levitä 3 dl BBQ-kastiketta kylkipalojen pintaan ja kääri ribsit tiiviisti folioon. Kypsennä kylkipaloja uunissa noin kaksi tuntia, kunnes liha on pehmeää ja irtoaa helposti luusta. Levitä loput 0,5 dl maustekastiketta ribsien pinnalle ja karamellisoi nopeasti uunissa ennen tarjoilua. Koristele lihapalat chiliviipaleilla sekä seesaminsiemenillä ja purista päälle hieman limemehua.

Laita riisit kulhoon ja kaada päälle runsaasti kylmää vettä. Huuhtele riisinjyviä hetki ja vaihda tämän jälkeen vesi. Toista muutaman kerran, kunnes huuhteluvesi pysyy lähes kirkkaana. 

Kiehauta kookosmaito, vesi ja hyppysellinen suolaa sekä pippuria kattilassa. Lisää huuhdellut riisit kiehuvaan nesteeseen, sekoita, peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kun riisi on kypsää, lisää joukkoon limen mehu ja raastettu kuori, hienonnettuja yrttejä. Lisää tarvittaessa myös suolaa ja pippuria.

Sekoita hyvin ja tarjoile. Koristele myös riisi chiliviipaleilla, seesaminsiemenillä ja limelohkoilla.

putkiluupaisti ja maa-artisokat

Lisätietoa porosta ja poronhoidosta löydät tästä artikkelistamme ja Paliskuntien sivuilta. Tietoa poronlihasta ja sen hankkimisesta sekä lisää herkullisia pororuokia löydät Pororeseptit-sivustolta ja Instagramissa kanavalta @pororeseptit

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.