Kaupallinen yhteistyö: Visit Hämeenlinna

 

Tökkiikö Tallinna, häiritseekö Helsinki, tylsistyttääkö Tampere? Miksi mennä merta edemmäs, kun voi mennä Hämeenlinnaan! Vietimme maukasta viikonloppua  Hämeenlinnassa, ja vierailimme neljässä uniikissa ravintolassa. Älä kuitenkaan vielä lähde pakkaamaan laukkuasi, tutustu ensin makumatkaamme ja anna monipuolisen ravintolatarjonnan yllättää. 

Hurmaava sesonkibrunssi Hemmassa

Hyppäsimme junaan Helsingistä, ja juna puksutti reilussa tunnissa pääkaupungista Hämeenlinnaan. Perille saavuttuamme marssimme asemalta viidessä minuutissa vilkkaaseen keskustaan. Hämeenlinnaan on todella helppoa tulla herkuttelemaan koko viikonlopun läpi, tai matkustaa halutessaan illaksi kotiin.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli pieni ja hurmaava olohuonekahvila Hemma. Ilmassa leijaili tuoreen kahvin tuoksu ja vitriini notkui herkkuja. 

– Hämeenlinnaan on tullut hyviä ravintoloita kuin sieniä sateella, kertoi Hemman kahvilavastaava Maija Tiilama. Me halusimme tuoda kaupunkiin uudenlaisen konseptin, ja olla samalla mukana luomassa kaupunkikulttuuria ja elämää kävelykadulle. Hemman konseptissa yhdistyy terveellisyys, maku ja maailman eri ruokatrendit. 

Hemmaan voi piipahtaa aamiaiselle, brunssille, lounaalle ja kahville. Kahvilasta löytyy herkkuja usean ruokailijan lautaselle, sillä listalla on esimerkiksi itsetehtyä raakasuklaata, ketotuotteita, vegaanista valikoimaa ja itseleivottuja gluteenittomia leivonnaisia. 

Me aloitimme päivän Hemman herkullisella brunssilla. Runsaaseen brunssipöytään oli katettu tuoreita hedelmiä, leipiä herkkutahnoineen, tuorepuuroa, granolaa, juustoja ja salaatteja ihan vain muutaman mainitaksemme. Sesongit luovat Hemmassa pohjan kaikkeen suunnitteluun, ja brunssi sekä lounas valmistetaan sesongin maukkaimmista raaka-aineista. Lounaskeittolistalta bongasimme esimerkiksi lehtikaali-maapähkinävoikeiton ja palsternakkakeiton, sillä lehtikaali ja palsternakka ovat juuri nyt parhaimmillaan. Sesonkikasvisten lisäksi Hemmassa kiinnitetään erityistä huomiota hävikin vähentämiseen, ja kaikki raaka-aineet pyritään käyttämään viimeistä lehteä ja desiä myöten.  

Paikalliset tuotteet ja palvelut ovat Hemmassa valttia, sillä alueen yrittäjät tukevat mielellään toinen toistaan. Hämeenlinnalainen leipuri Minna vaivaa Hemman vitriiniin tuoreet korvapuustit. Kahvipaahtimo ROST varmistaa, että Hemmaan saadaan tuoretta juuri paahdettua kahvia. Kahvi jauhetaan paikan päällä kahvilassa, ja näin tuoreen kahvin maku on jotain todella erityistä. Kun nappaa Hemman höyryävän kahvikupin käteen ja tuoreen korvapuustin toiseen, yhtäkkiä ei olekaan kiire enää minnekään. 

Vanha kauppiaskoti pursuaa makuja ja historiaa 

Brunssin jälkeen kävelimme Ravintola Piparkakkutaloon lounaalle. Piparkakkutalo on kaunis ja viihtyisä jugendtyylinen puutalo, joka on jo nähtävyys itsessään. Paikallinen kauppias rakennutti talon 1900-luvun alussa perheelleen, ja nyt sata vuotta myöhemmin asiakkaat voivat heittäytyä tarinoiden ja makujen vietäväksi samassa rakennuksessa. Lautalattiat narahtivat kotoisasti tarjoilijoiden askelista ja tunnelma oli kodikas. Huoneista kuului tasainen puheensorina ja suurista ikkunoista kantautuva luonnonvalo valaisi koko ravintolan. 

Piparkakkutalon ruokalistalta löytyy kotimaisista ja paikallisten tuottajien raaka-aineista valmistettuja annoksia. Valitsimme päivän suositusannoksen, ja pian lautasillamme komeili poron ulkofileetä Lapista, suppilovahveroita paikalliselta kerääjältä ja satokauden juureksia. Jälkiruokana herkuttelimme lämpimällä suklaafondantilla, jonka kanssa tarjoiltiin karhunvadelmasiirappia, karhunvadelmaa, kuivattua suklaamoussea ja vaniljajäätelöä. Ruoka oli klassisen herkullista ja laadukasta. Näiden makujen pariin haluaa palata aina uudelleen!

Sesonkiajattelu on tärkeää myös Piparkakkutalossa, sillä ruokalista vaihtuu viisi kertaa vuodessa kauden mukaan. Joka vuosi ravintolassa nähdään ainakin blinit lisukkeineen, raikkaat parsat, rento kesämenu, syksyä piristäviä riistaruokia ja loppuvuodesta päästäänkin joulutunnelmaan. Kaikissa menuissa pysytään uskollisina sesongin raaka-aineille. Päivän lihana tarjolla on usein riistaa, ja päivän kala määräytyy sen mukaan, millaisia eväkkäitä kalastajan haavissa kulloinkin on. 

Pääsimme juttusille ravintolapäällikön Julia Puolivälin kanssa, ja kysyimme heti, miksi hän viihtyy juuri Hämeenlinnassa. – Hämeenlinna on sopivan kompakti kaupunki. Täällä on mielenkiintoisia ravintoloita ympärillä, ja jokainen ravintola tuo jotain omaa Hämeenlinnan ravintolatarjontaan. Luonto on lähellä ja Hämeenlinna sijaitsee kätevästi kaiken keskellä.

 

Kapua Vintille ja ylläty iloisesti 

Illalliselle saavuimme Ravinteli Vinttiin. Ravinteli Vintti sijaitsee kauniin Verkatehtaan sisäpihalla, jota valaisee tunnelmalliset kausivalot. Vintti avasi ovensa elokuussa, joten paikka  kiiltelee vielä uutuuttaan Hämeenlinnan ravintoloiden joukossa.

Hissi kuljetti meidät punatiilisen kehräämörakennuksen ullakolle. Astuimme peremmälle tunnelmalliseen ravintolasaliin. Ravintolasali on jaettu muutamaan erilliseen huoneeseen, ikkunoista voi ihailla virtaavaa Vanajavettä ja kynttilöiden liekit välkkyivät pöydissä. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi, ja pian pitelimmekin jo alkujuomia. Alkujuomassa maistui sekä kotimainen kurkku että eksoottisempi yuzu. Yuzu on japanilainen sitrushedelmä, joka toi juomaan sopivasti suuta mutristavaa kirpeyttä.

Vintin ruokafilosofia on japanilainen keittiö yhdistettynä suomalaiseen luontoon. Ravintolan arvot, eli kotimaisuus ja lähiruoka, näkyvät halki koko menun. Menu kootaan aina viikon parhaiden raaka-aineiden mukaisesti. Lähiruoan suhteen Vintissä ei vitsailla. Nauttimassamme menussa käytetyt ketunleivät oli kerätty metsästä Aulangolta samana päivänä, ja menun sienet oli paikallinen kerääjä sienestänyt muutamaa päivää aiemmin. Ruokalistalla nähdään usein esimerkiksi peuraa, kaurista, ahventa ja kuhaa, ja ravintolalla onkin käytössään omat kalastajat, metsästäjät ja keräilijät. Tuttavien puutarhasta saadaan varsinkin kesäaikaan paljon raaka-aineita, ja niitä myös säilötään talvea varten. Puutarhalla on kaksi kasvihuonetta, kolmetoista omenapuuta ja paljon eri kasviksia kasvamassa.

Menu oli kaikessa maukkaudessaan mieleenpainuva, mutta erityisesti mieleen jäi hapanjuurileipä, joka tarjoiltiin grillatun voin kanssa. Grillattu voi valmistetaan niin, että voi laitetaan kuumille hiilille, voi valuu niiden läpi, voi suodatetaan kankaan läpi ja vaahdotetaan takaisin voiksi. Tämä superuutus oli niin taivaallista, että se jäi kielelle kummittelemaan pitkäksi aikaa vierailun jälkeenkin. 

Miksi Vintti sitten avasi ovensa juuri Hämeenlinnassa? – Olen kotoisin Hämeenlinnasta, ja olen nähnyt kaupungissa aina paljon potentiaalia. Hämeenlinnan yhteisöllisyys ja yhteishenki on aivan omaa luokkaansa, ja kaupunki on herännyt mahtavalla tavalla eloon, kertoi ravintoloitsija Joakim Parkkonen. 

Joakim kertoi myös, että Vintin myötä haluttiin tuoda uudenlaista ruokakulttuuria Hämeenlinnaan. Siinä on meidän seurueemme mielestä totisesti onnistuttu. Ravintolan persoona näkyy koko illallisen halki sekä ruoassa, palvelussa että miljöössä. Vinttiin kannattaa ehdottomasti kavuta pidemmänkin matkan päästä. 

Psst…Joakim mainitsi, että ensi vuonna Hämeenlinnaan ollaan suunnittelemassa suuria ruokatapahtumia, joten kannattaa pitää Hämeenlinna tiukasti horisontissa. 

Hämeenlinnan paras (ja ainoa!) viinibaari 

Päätämme makujen täyteisen päivämme Nooran viinibaariin. Nooran viinibaari on Hämeenlinnan ainoa viinibaari, lauantai-iltana tunnelma on katossa ja kaikki penkit ovat täynnä iloisia nautiskelijoita. Nooran viinibaari on tunnettu erityisesti runsaista tapaslajitelmista ja loistavasta viinivalikoimasta. Alakerrasta löytyy myös kabinetti yksityistilaisuuksia varten.  

Hämeenlinnan sydäntä ei tarvitse tätä viinibaaria kauempaa etsiä. Omistaja Noora on lämmin ja helposti lähestyttävä persoona, joka kohtelee kaikkia kuin parhaimpia ystäviään. Elämä on alkanut pandemian jälkeen uudestaan työrintamalla. – En muistanutkaan, kuinka ihanaa on ottaa vieraita vastaan, Noora hengähtää. 

Viinibaarin tapaslajitelmat koostuvat kotimaisista tuotteista aina kun kotimaisia herkkuja on saatavilla. Kaikki juustot ovat suomalaisia, lautaselta löytyy esimerkiksi Kolatun ja Viinitarhurin juustoja ja Peltola Blueta. Ruoka on todella maukasta ja laadukasta, mutta vielä suuremman vaikutuksen tekee pääosaa näyttelevä viinivalikoima.

Nooran viinibaarin seinillä on vaihtuvia taidenäyttelyitä, jonne taiteilijat voivat tuoda omat teoksensa esille kahdeksi kuukaudeksi. Tällä hetkellä näyttelyihin on kolmen vuoden jono, joten seuraavat joutuvat jo hieman odottamaan vuoroansa. 

Illan hämärtyessä lähdimme kotia kohden mieli täynnä mahtavia makumuistoja ja tarinoita. 

 

Tutustu Hämeenlinnan laajaan ravintolatarjontaan Visit Hämeenlinna -sivuilta. Muista myös seurata Visit Hämeenlinnaa Instagramissa @visithameenlinna muita Hämeenlinnan vinkkejä varten. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.