Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland
Pääsimme vierailemaan Ahvenanmaalla herkulliseen sadonkorjuun aikaan, jolloin kotimaan antimet ovat notkollaan makuja. Osallistuimme mahtaviin sadonkorjuujuhliin Bolstaholms Gårdissa, maistelimme panimotuotteita Open Water Brewerylla ja maineikkaita sipsejä Taffelin tehtaalla. Hedelmien makuun pääsimme Amalian limonaditehtaalla, Grannasin omenapuiden alla ja Karl-Ersin päärynäviljelyksillä. Tervetuloa sadonkorjuumatkalle kanssamme!
Sadonkorjuujuhlat maatilalla
Sadonkorjuumatkamme alkaa vehreältä Bolstaholms Gårdilta. Bolstaholms Gårdilla on pitkä ja värikäs historia, sillä tilalla on uurastettu maataloustöiden parissa jo 1400-luvulta lähtien. Tilan nykyisen isännän suvun hellässä huomassa tila on ollut jo lähes sadan vuoden ajan. Bostaholms Gård on tunnettu laadukkaasta lihatuotannosta ja sen suurilla niityillä laiduntaa kymmenittäin charolais-rotuista lihakarjaa.
Pihaan saapuessamme eteemme avautuu todellinen maalaisidylli heinäpaaleineen ja pitkine pöytineen. Juhlat voivat todellakin alkaa! Sadonkorjuujuhlat ovat olleet Ahvenanmaalla syksyn kohokohta jo 20 vuoden ajan, ja Bolstaholms Gård on ollut mukana juhlissa jo 16 aiempana vuonna. Yhden viikonlopun aikana koko saari elää ja hengittää sadonkorjuujuhlia, ja useat ravintolat sekä maatilat ovat mukana juhlamenoissa. Juhlan keskiössä ovat satokauden ruoka ja juoma, ja juhliin on järjestetty monenlaista hauskaa ohjelmaa koko perheelle.
Vehreässä pihapiirissä on useita pisteitä, joista voi ostaa mukaan tuliaisia tai nauttia tuotteista paikan päällä. Myynnissä on paikallisesti tuotettuja herkkuja, kuten omenamehua, satokauden kasviksia ja kotitekoista toffeeta. Oman tilan tuotteina saatavilla on Bolstaholmin tilan mureaa pihvilihaa, meetvursteja, olutmakkaraa ja lehtipihviä. Pisteistä voi ostaa myös paikallisten taidokkaasti valmistamia käsitöitä.
Sadonkorjuujuhlat houkuttelevat Bolstaholms Gårdille yli 10 000 kävijää viikonlopun aikana. Bolstaholmin hampurilaiset ovat olleet viikonlopun myyntimenestys. Hampurilaisten väliin on sujautettu tilan omasta jauhelihasta valmistetut pihvit, ja sipulia hampurilaisiin on paistettu yli sata kiloa. Hampurilaisen makuparina maistuu paikallinen limonadi. Jälkiruoaksi kelpaa nauttia puiden katveessa kuppi kahvia ja Bolstahoms Gårdin omenaleivonnainen.
Pienpanimon tarina alkoi häistä
Illalla saimme maistella paikallisen panimon tuotteita. Open Water Breweryn kupliva tarina alkoi, kun perustaja Samuel pani vuonna 2016 olutta omien häidensä vieraille janojuomaksi. Oluesta tuli heti menestys häävieraiden keskuudessa, joten Samuel päätti aloittaa tuon maukkaan mallasjuoman valmistamisen myös suuremman yleisön saataville.
Aluksi panimolla keskityttiin vain erilaisiin oluisiin, mutta myöhemmin päätettiin valmistaa oluen seuraksi myös siidereitä, jälkiruokaviiniä ja limuja. Kaikki juomat tehdään luonnon omista raaka-aineista, joten tuotteissa on aina hyödynnetty sesongin parhaita makuja. Oli kyseessä sitten mustikat tai omenat, panimolla suositaan lähituotettuja raaka-aineita ja tuotteiden kulta-aika hyödynnetään huolellisesti.
Olutta pannaan pienissä erissä kerrallaan huolellisena käsityönä. Panimolla valmistetaan 30 000 litraa olutta ja 10 000 litraa siideriä vuodessa. Joka vuosi tuoteperheeseen liittyy yksi uusi olut.
Tänä vuonna juomien menekki on panimolaisten onneksi ylittänyt odotukset. Open Water Breweryn tavoitteena on tulevaisuudessa antaa yhä useammalle mannersuomalaiselle oluen ystävälle mahdollisuus täyttää lasinsa panimon tuotteilla.
Tuotteita on jo saatavilla valikoiduissa Alkoissa sekä K-kaupoissa Ahvenanmaalla. Panimo on auki aina koko kesän, ja läpi vuoden vierailulle pääsee kerran viikossa lauantaisin.
Kuuletko sipsipussin rapinan?
Kaikki tunnistavat Taffelin klassikkosipsien punaisen pussin kaupan hyllyssä jo kaukaa. Tiesitkö, että peruna näihin rouskuviin herkkuihin tulee Ahvenanmaalta? Orkla, eli yritys joka valmistaa Taffelin sipsejä, ostaa lähes kaiken Ahvenanmaan perunan ja taikoo niistä maukkaita makuelämyksiä.
Suurin osa Taffelin tuotteista valmistetaan Ahvenanmaan auringon alla. Perunoita käytetään tehtaalla vuodessa huimat 23 miljoonaa kiloa. Mahdollisimman suuri osa perunoista ostetaan suoraan viljelijöiltä, ja tiivistä yhteistyötä paikallisten viljelijöiden kanssa on tehty 70-luvulta asti. Tuotannossa pyritään käyttämään lähes yksinomaan kotimaista perunaa, mutta aina peruna ei kuitenkaan suuriin tarpeisiin riitä. Tehtaan pyörittämiseen käytetään ympäristöystävällistä itse tuotettua biokaasua, joka tuotetaan Ahvenanmaan maatiloilta saatavasta lannasta.
Tehtaalla käytetään kymmentä eri perunalajiketta, ja perunoita on useita eri kokoja. Tietyt lajikkeet sopivat upeasti muusiin, toiset ranskalaisiin ja joistakin lajikkeista valmistetaan sipsejä.
Sipsisuita hemmotellaan ja Taffelilla kehitetään koko ajan uusia makuja. Tiesitkö, että Brodway eli kermaviili-sipuli on Taffelin kaikkien aikojen suosituin sipsimaku?
Mummolan maut lasipullossa
Amalian limonaditehtaalla käy vilske. Sadonkorjuujuhlien viikonloppuna Amalian tehtaalle saapuu jopa 6000 vierasta nauttimaan Ahvenanmaan marjoista ja hedelmistä valmistetusta limonadista.
Amalian limonaditehdas perustettiin vuonna 2014. Limonadia valmistettiin ensin harrastuspohjalta, mutta kysyntä kasvoi mahtavien tuotteiden myötä. Niinpä rakkaasta harrastuksesta kasvoi yritys.
Amalian limonaditehdas valmistaa korkealaatuisia, luonnollisia ja paikallisia limonadeja ilman lisäaineita. Tavoitteena Amalian tehtaalla on tuoda markkinoille aina vaan parempia alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Tällä hetkellä 70 % liikevaihdosta on limonadia ja loppuosa alkoholituotteita.
Ensin kaikki tuotteet tehtiin käsin, mutta nyt tuotannon lisääntymisen vuoksi avuksi on otettu muutamia koneita. Tällä hetkellä limonadia valmistetaan noin pari tuhatta pulloa päivässä, aina yhtä makua kerrallaan. Vuodessa tehtaalla tuotetaan noin 250 000 pulloa.
Limonadien maku, tuoksu ja värit tulevat marjoista ja hedelmistä. Ensimmäiset maut olivat vadelma, mustikka, mustaherukka ja sitruuna. Sen jälkeen makuperheeseen on liittynyt esimerkiksi karpalo ja puolukka. Valikoimassa on nyt kymmenkunta erilaista makua, ja uusia makuja kehitetään koko ajan lisää. Vadelmalimonadi vie lapsuuden mummolaan ja kesäpäiviin, ja sitruunalimonadi toimii takuuvarmana janonsammuttajana. Satokausi-tiimin suosikkilimun tittelin voitti raparperi-seljalimonadi.
Limonadeja saa Manner-Suomesta pääkaupunkiseudun Food Market Herkuista, sekä tietyistä K-Citymarketeista, kuten Iso Omenasta ja Kupittaalta.
Ps. Limonaditehtaan yläkerrassa on myös pieni ja sympaattinen suklaatehdas. Samalla reissulla kannattaa ehdottomasti kavuta yläkertaan tutustumaan suklaaherkkuihin.
Perhetilan punaposkiset herkut
Grannasin omenatilalla on pitkä historia, sillä se on toiminut perinteikkäänä perhetilana ainakin 1750-luvulta saakka. Ensimmäiset omenapuut maille istutettiin 1960-luvulla, ja nyt omenapuita onkin silmänkantamattomiin. Omenapuita on yli 40 hehtaarin verran, ja Grannas on yksi suurimmista omenantuottajista Suomessa.
Ahvenanmaa on loistava paikka omenanviljelylle, sillä Ahvenmaa tarjoaa omenoille pitkän kasvuajan ja lämpimät sääolosuhteet. Tästä syystä suurin osa suomalaisista omenoista tulee Ahvenanmaalta. Omenapuut ovat tiloilla yllättävän pienikokoisia, mutta siihen on syynsä. Pienet puut vievät vähemmän juuritilaa ja tuottavat enemmän omenia.
Grannasissa viljellään kymmentä päälajiketta, mutta kokonaisuudessaan yhteensä noin 15-16 eri lajiketta. Eri lajikkeet kypsyvät valmiiksi eri aikoihin. Osa lajikkeista on parhaimmillaan hetken varastoinnin jälkeen, osa taas heti puristettuna.
Suurin osa Grannasin omenoista myydään, mutta osasta valmistetaan Grannasin kuuluisaa omenamehua. Mehuun sekoitellaan Grannasissa useampia lajikkeita, jotta mehuun saadaan ympäri vuoden sama maku. Mehuihin ei lisätä mitään, sillä omenasta suoraan puristettu maku on sellaisenaan täydellinen. Myös peurat pääsevät nauttimaan omenista, sillä ylijäävä mäski mehun tekemisestä on varattu peurojen herkuksi.
Omenat myydään Ålands Trädgårdshalliin, ja mehua myydään esimerkiksi Keskolle, SOK:lle ja Ruotsiin. Ålands Trädgårdshall on paikallinen osuuskunta, jonka omistaa 120 ahvenanmaalaista viljelijää. ÅTH:lla pakataan ja toimitetaan eteenpäin lähes kaikki Ahvenanmaalla viljellyt kasvikset. Lisää ÅTH:n toiminnasta voit lukea aiemmasta matka-artikkelistamme.
Kesä on ollut Grannasissa vilkas, ja kotimaan matkailun suosio on näkynyt myös Grannasissa. Tilan yhteyteen on avattu bistro, jossa voi nauttia paikallisia herkkuja lounaaksi tai päivälliseksi. Grannasiin kannattaa ehdottomasti pistäytyä Ahvenanmaan reissulla maistelemaan omenaherkkuja ja ihailemaan kauniita omenapuita.
Me pääsimme maistamaan perinteisten omenoiden lisäksi vähän eksoottisempaa omenalajiketta, jonka hedelmäliha on kirkkaanpunainen. Nam!
Suomen ensimmäiset päärynät
Tiesitkö, että myös Suomessa voi viljellä päärynää? Meidät otettiin lämpimästi vastaan Karl-Ersin hedelmätilalla, ja päärynätilavierailu olikin meille kaikille ensimmäinen. Karl-Ers on yksi Suomen suurimmista hedelmätiloista, ja tilalla viljellään hedelmiä jo 13. polvessa. Tilan puut ja pensaat notkuvat ensiluokkaisia päärynöitä, omenoita ja mansikoita. Myös mehiläispesässä surisee, sillä tilalla valmistetaan lisäksi hunajaa.
Karl-Ers on aloittanut päärynöiden viljelyn ensimmäisenä Suomessa, ja Suomessa on lisäksi vain kaksi muuta tilaa, jotka viljelevät päärynää. Kaikki päärynätilat sijaitsevat Ahvenanmaalla, sillä saariston taivaalla usein vieraileva aurinko kypsyttää päärynät makeiksi ja maukkaiksi.
8000 vehmasta päärynäpuuta nousee korkeuksiin 33 hehtaarin kokoisella alueella. Korjuun jälkeen hedelmät lajitellaan koneellisesti, punnitaan ja pakataan asiakkaan toiveiden mukaan. Ylijäämähedelmistä valmistetaan raikasta mehua.
Puhtaasti kotimainen-merkki, eli Kotimaiset Kasvikset Ry:n myöntämä laatumerkki, on Karl-Ersin tuotannolle tärkeä arvo. Merkki tarkoittaa, että tuote on täysin kotimainen ja parasta laatua.
Kun vierailet Karl-Ersilla, hedelmätilan tunnelmasta kannattaa nauttia myös tilan yhteydessä olevassa kahvilassa ja myymälässä.
Parasta sadonkorjuutunnelmaa keittiössäsi
Kotimaiset omenat ja päärynät ovat nyt maukkaimmillaan. Alta löydät kaksi herkullista reseptiä, joilla saat syksyn väriloiston ja maut lautasellesi.
Omena-kurpitsacurry
Neljälle
Tässä reseptissä kotimaisen omenan makua täydentää kaukomaiden curryn eksotiikka. Omena-kurpitsacurry sopii erinomaisesti kirpeän syyspäivän ruoaksi.
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 600 g kurpitsaa
- 2 rkl öljyä
- 2 tl keltaista currytahnaa
- 2 ½ dl kookosmaitoa
- 1 dl vettä
- 1 rkl soijakastiketta
- ½ rkl sokeria
- 2 pientä omenaa
- ½ sitruunan mehu
- suolaa
- tuoretta korianteria
- cashew-pähkinöitä
- tuoretta chiliä
- tarjoiluun keitettyä riisiä
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Kuori ja paloittele kurpitsa.
Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri ja currytahna, paista pari minuuttia. Sekoita joukkoon kurpitsapalat, soijakastike ja sokeri.
Lisää kookosmaito ja vesi, ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on napakan kypsää. Leikkaa omenat siemenettömiksi lohkoiksi ja sekoita kastikkeeseen. Anna hautua pari minuuttia.
Mausta kastike sitruunan mehulla ja suolalla sekä hienonnetulla tuoreella korianterilla. Tarjoile omena-kurpitsacurry riisin kanssa ja viimeistele annokset cashew-pähkinöillä ja tuoreella chilillä.
Päärynächutney
Makea päärynä on monipuolinen ja ajankohtainen herkku! Tämä maukas chutney sopii mausteisten ruokien kylkeen tai vaikkapa juustojen seuralaiseksi.
- 800 g päärynöitä
- 1 hopeasipuli
- 1 punainen chili
- 2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
- 2 dl sokeria
- 2 dl omenaviinietikkaa
- 1 dl päärynäsiideriä
- 1 kanelitanko
- 2 tähtianista
- 8 kuivattua aprikoosia
Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenet. Leikkaa päärynät pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna hopeasipuli, hienonna chili sekä inkivääri.
Mittaa sokeri, omenaviinietikka ja päärynäsiideri kattilaan. Lisää kanelitanko ja tähtianikset. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää muut aineet aprikoosia lukuunottamatta ja keitä hiljakseen noin 40 minuutin ajan.
Hienonna aprikoosit. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita aprikoosit joukkoon. Anna jäähtyä. Tarjoile esimerkiksi intialaisten ruokien tai grilliruoan lisukkeena.
Tutustu myös muihin Ahvenanmaan resepteihin. Muista myös seurata Visit Ålandia Instagramissa @visit_aland parhaita Ahvenanmaan vinkkejä varten.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa satokauden kasviksista.