Lapsiperheissä aika juoksee lasten kanssa kovaa vauhtia. Asioita pitäisi muistaa hoitaa useita samanaikaisesti samalla kun pitäisi löytää uusia raaka-aineita terveellisempään ravintoon. Satokausikalenterin seinä- ja puutarhakalentereiden avulla on jo askelen lähempänä kauden kasvisten, vihannesten ja muiden raaka-aineiden käyttöä, sillä kalenterit antavat hyviä vinkkejä ruokavalion laajentamiseen yksinkertaisten reseptien avulla. Kun opettelee merkitsemään menot kalenteriin, helpottuu myös arjen pyöritys. 

Satokausikalenterit testissä

Arjessa aika tuntuu aina loppuvan kesken. Harrastuksia voi erityisesti monilapsisissa perheissä olla useita samanaikaisesti ja arjen hallinta voi hukkua kiireen keskellä. Samaan aikaan pitäisi muistaa huolehtia terveellisestä syömisestä ja lisätä kasviksia ruokavalioon. Jo tutuksi tullut Satokausikalenterin seinäkalenteri, Perhekalenteri sekä entisestään laajentunut Puutarhakalenteri ovat hyviä helpotuksia arjen pyöritykseen. Jokaisella käyttäjällä on kalenterille omat tarpeensa ja Satokausikalenterin kalenterivaihtoehdoista on helppo löytää juuri itselle parhaiten sopiva vaihtoehto. Satokausikalenteri ja Perhekalenteri ovat malliltaan seinäkalentereita, jotka raikkaiden kuviensa ansiosta tuovat mukavaa piristystä kotiin. Puutarhakalenteri puolestaan on taskukokoinen puutarhurin muistilista koko vuodelle.

Perhekalenterissa on kuukausittain oma sarakkeensa jopa kuudelle perheenjäsenelle. Jokaiselle päivälle voi merkitä omat menonsa jokaisen perheenjäsenen kohdalle ja pysyä näin selvillä siitä, missä pitäisi milloinkin olla. Seinäkalenterissa puolestaan jokaiselle kuukaudelle on varattu yksi sivu ja jokaiselle päivälle mukavasti tilaa muistiinpanoille. Lisäksi kalenteriin on varattu tilaa myös muille muistiinpanoille, mikä on oikein mukava lisä.

Molemmat kalenterit kannustavat monipuoliseen kasvisten, hedelmien ja vihannesten käyttöön. Esimerkiksi mukaan leikattava tai puhelimen muistiin kuvattu muistilista sesonkituotteista helpottaa kauteen sopivien hedelmien, vihannesten ja kasvisten käytön lisäämistä. Jokaiselle kuukaudelle on myös ajankohtaisia herkullisia reseptejä koko perheen ruokailuihin. Maaliskuussa maistellaan perunapannukakkua tuorejuustotäytteellä, heinäkuussa nopeaa yrttipestopastaa ja joulukuussa herkutellaan taivaallisilla taatelipalloilla.

Molemmissa kalentereissa on lisäksi perehdytty erilaisiin juureksiin, villiyrtteihin, hedelmiin, kaloihin sekä marjoihin. Oman lyhyen esittelynsä saavat kaloista niin siika, rautu kuin kilohailikin. Juureksista puolestaan esitellään mm. retiisi, juuriselleri ja peruna. Kalentereiden vinkkien avulla on helppo tutustua itselle uusiin lajeihin ja lisätä näitä omalle lautaselle. Seinäkalenterit tuovatkin lisää väriä kotiin niin seinälle kuin lautasellekin.

Puutarhakalenteri puutarhurin apuna

Milloin on aika istuttaa perunat? Voinko istuttaa sipulit ja tomaatit samaan viljelylaatikkoon? Mitä teen sadonkorjuun jälkeen? Puutarhakalenteri 2023 antaa vastaukset näihin ja moniin muihin puutarhurin mielessä pyöriviin kysymyksiin. Olitpa sitten aloitteleva harrastaja tai kädet jo tottuneesti multaan laittava puutarhuri, toimii taskukokoinen Puutarhakalenteri hyvänä apuna niin viljelyssä kuin arjen pyörityksessäkin.

Puutarhakalenteri on kooltaan kompakti ja sen alkuun on koottu lyhyitä mutta kattavia esittelyjä mm. kompostoinnista, lavaviljelystä, lannoituksesta sekä viljelyssä tarvittavista työkaluista. Kasvisten viljelyyn liittyvistä artikkeleista saa riittävät tiedot viljelyssä alkuun päästäkseen ja siinä menestyäkseen. Viljelyn rinnalla kalenterissa muistutetaan myös villiyrteistä ja kerrotaan niiden satokaudesta sekä valmistustavoista. On hyvä muistaa, että luonnosta saa helposti haettua ravintoa myös ilman viljelyä – kun vain tietää mitä poimii.

Puutarhakalenterissa on jokaisen kuukauden kohdalle laadittu valmiiksi muistilista viljelyyn. Tammikuussa muistutetaan viljelmien suunnittelutyön aloittamisesta, maaliskuussa vihannesten esikasvatuksesta ja lokakuussa syystöistä. Selkeitä ohjeita on helppo seurata pitkin vuotta ja niistä saa mukavia ja innostavia vinkkejä puutarhavuoteen. Jokaisen kuukauden kohdalla esitellään vielä erikseen muiden kalentereiden tapaan kuukauden ajankohtainen kasvis sekä vinkkejä niiden käyttöön.  Vaikka meillä Suomessa puutarhan pääsato valmistuu kesän ja syksyn aikana, on kalenterissa huomioitu sesonkituotteet hedelmien, vihannesten ja juuresten osalta ympäri vuoden. Esimerkiksi marraskuussa vinkataan männyn neulasten käytöstä haudutetun vitamiinipitoisen teen raaka-aineena.

Taskukokoista kalenteria on helppo ja selkeä käyttää. Sivut pysyvät hyvin auki ja muistiinpanojen kirjaaminen on sujuvaa. Jokaista viikkoa kohden on varattu yksi sivu ja jokaiselle päivälle riittävästi tilaa harrastusten ja menojen suunnitteluun. Puutarhakalenterin voi halutessaan pyhittää pelkästään puutarhasuunnittelulle tai käyttää vaikkapa puutarhurin päiväkirjana. Omista virheistä oppii tekemään asioita toisin, joten myös opit kannattaa kirjata kalenteriin ylös muistiin. Parin vuoden kuluttua on mukava palata edellisvuosien muistiinpanoihin ja miettiä miten vaikkapa sipulin viljely tuolloin onnistui ja verrata tuloksia nykyhetkeen. Puutarhakalenterin käyttötapoja on yhtä monta kuin käyttäjiäkin. Varmaa on se, että kalenterin vinkkejä seuraamalla kasviksia lisää ruokavalioon lähes huomaamatta.

puutarhakalenteri

Tutustu Seinä-, Perhe- ja Puutarhakalentereihin @Satokausikalenteri kaupassa

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.